|
BLUES-FINLAND.COM TEKSASISSA 2012 - OSA 4/4
|
|
|
|
|
|
|
22.10.2012 Teksas-etusivu Galleria
|
Lightnin' Hopkins soittaa Camp Streetillä aina vaan.
|
Okie Dokie: Tätä on Teksasin blues Sarjamme viimeisessä osassa esitellään Teksasin blues-palapelin kuusi elementtiä. Lisäksi listataan parhaat tärpit elävän musiikin ja fiilistelyn alueilla.
Syyskuussa 2012 kohti Teksasia lähtiessäni olin varma, ettei kokemuksesta tule yhtä tunteikasta kuin vuoden takaisesta Mississipin-kiertueesta. Olin oikeassa. Ymmärrän, että kyse on henkilökohtaisista preferensseistä, mutta fiilistely Mississipin legendaarisilla paikkakunnilla oli unohtumatonta. Fiilispuolella Teksasista ei ole haastajaksi. Yksinäisen tähden osavaltion ansiot ovat toisaalla.
Historiankirjoituksesta ei käy selväksi, onko Teksas varsinaisesti blues-musiikin originaalialuetta. Minun puolestani se saa epäselväksi jäädäkin. Kiinnostavampaa on, tuntuuko ”Texas Blues” aidolta ja tunteeko seuduilla vieraillessaan olevansa perimmäisten kysymysten äärellä.
Yksi on varmaa: Teksasin jalanjälki blues-nimisessä taiteenlajissa on iso ja painava. On legendaa Blind Lemon Jeffersonin ja Lightnin' Hopkinsin johdolla, unohtumatonta rokkaria Stevie Ray Vaughanista ja Janis Joplinista lähtien sekä tämän päivän nimeä Los Lonely Boysista aina Carolyn Wonderlandiin. Teksas kattaa koko bluesin spektrin ainutlaatuiseen tapaan.
Bändin varustaminen saksofonilla ja pianolla on ehkä varmin tapa päästä lähelle Teksasin tyyliä. Hyväsorminen sähkökitaristi ei ole pahitteeksi. Vähän rock & rollia ja Louisianan rytmejä – miksei hieman lattarimeininkiäkin – mukaan, ja keitos alkaa olla valmis nautittavaksi. Tuntuu kivalta ajatella, että Mississipin Deltalla konkretisoitunut musiikki alkoi joskus muinoin matkustaa kohti länttä, otti matkan varrelta Louisianan vaikutteita mukaan ja löysi uuden kodin Itä-Teksasin maaseudulta.
Teksasilaisilta sujuu perustavanlaatuinen, synkkä blues. Jo nuorena miehenä Blind Lemon Jefferson aneli maan päälle jääviä pitämään huolta haudastaan ja Mance Lipscomb tarinoi kokaiiniin kuolleesta rakkaastaan. Toisaalta on helppo kiinnittää huomiota raikkaisiin ja humoristisiin teksteihin. ”En halua lyhyttukkaista naista, sellaisillehan saa olla koko ajan ostamassa peruukkeja”, veisteli Lightnin' Hopkins. Jos pysytään hiusaiheessa, T-Bone Walker kehotti porukkaa bailaamaan: ”Let your hair down baby, let's have a natural ball”. Vitsailu ja hauskanpito antavat Teksasin bluesille rutkasti identiteettiä ja tarjoavat omaleimaisen lähestymistavan aiheeseen.
Teksas on valtavan kokoinen osavaltio ja se pitää sisällään loputtoman määrän alakulttuureja. Bluesin skene on luonnollisesti osavaltion mittakaavassa pieni. Musiikissa ylivoimainen ykkönen on country. Mitä lähemmäs Meksikon rajaa liikutaan, sitä suositummaksi tulevat lattarimusiikin muodot kuten tejano. Mutta pitää pikkuinen blueskin pintansa – kiitos juurevan musiikin keitaiden kuten Dallasin Deep Ellum -alueen ja Austinin.
Kuuden sortin vaikuttajia
Kun ajatellaan Teksasin bluesia ajan, paikan ja tyylin näkökulmista, näen sen koostuvan kuuden elementin palapelistä. Ensimmäinen on tietenkin aito ja alkuperäinen Teksasin maaseutublues. Blind Lemon Jefferson ja Lightnin' Hopkins olivat Itä-Teksasin omia poikia ja tekivät muusikontyönsäkin pääosin yksinäisen tähden osavaltiosta käsin. Texas Alexander oli myös tärkeä originaattori, vaikka hänet turhan usein unohdetaankin.
Nämä ukot antoivat vertaansa vailla olevan ponnahduslaudan nuoremmille yrittäjille. Jefferson oli esimerkiksi erään Riley B. Kingin (s. 1925) varhaisimpia esikuvia. Kitaristi Mike Bloomfield (s. 1943) nosti omassa rankkauksessaan Hopkinsin kaikkien aikojen blues-nimeksi; myöhemmin Bloomfield oli viemässä bluesia laajojen valkoisten yleisöjen iloksi, erityisesti Paul Butterfield Blues Bandissa. Kun yhä nuoremmat innostivat taas uusia sukupolvia musiikin pariin, on helppo vetää johtopäätös, että alkuperäisen teksasilaisen maaseutubluesin vaikutus kuuluu vahvana tänä päivänäkin.
Sitten ovat ”maanpakolaiset”, artistit tai artistien alut, jotka karistivat pikkukylien pölyt hyvissä ajoin jaloistaan. T-Bone Walkerista tuli supertähti Kaliforniassa ja Freddie Kingistä Chicagossa. Albert Collins teki uraa Teksasissa jonkin aikaa, mutta suuntasi vihdoin Kansas Cityn kautta USA:n länsirannikolle. Texas Blues - leima seurasi maanpakolaisia hautaan asti, vaikka suurimmat maineteot kertyivät osavaltion ulkopuolella.
Kolmantena ovat varhaiset rokkarit. Kaarti on hurjaa luokkaa. Janis Joplin on todennäköisesti rock-historian ihailluin ja jäljitellyin naislaulaja. Hänet muistetaan, totta kai, San Franciscossa virinneen hippiajan ikonina; toisin kuin maanpakolaisilla, hänen Teksas-taustansa ei välttämättä ollut suurelle yleisölle tuttu. Janis ei lyhyellä maallisella taipaleellaan ikinä unohtanut rakkauttaan bluesiin. Hän antoi eräälle yhtyeelleenkin nimeksi Kozmic Blues Band.
Samaa sukupolvea on Beaumontin oma legenda Johnny Winter, joka Janisin tavoin villitsi Woodstockin pilvenhöyryistä yleisöä kesällä 1969. Blues on ollut Johnnylle aina kaikki kaikessa. Markkinointisyistä levy-yhtiö halusi hänen kuitenkin usein soittavan rehellistä rock and rollia. Viime vuosina Winter on uuden managementin myötä päässyt toteuttamaan itseään täysillä, blues-miehenä. Vahvaa elämäntyötä rytmimusiikin parissa tekee myös Johnnyn pikkuveli Edgar Winter. .
|
|
Dallasin Deep Ellum -alueella soi musiikki joka päivä. Kuva maanantai-illan jameista The Free Manissa.
|
Termi ”uusi aalto” yhdistetään ehkä erilaiseen musiikkiin, mutta käytän sitä kuitenkin Teksasin bluesin neljäntenä elementtinä. Ehkä juuri nämä uuden aallon artistit ja bändit ovat antaneet teksasilaiselle bluesille kasvot, joita Suomessakin rakastetaan palavasti. Kärjessä on itseoikeutetusti sähkökitaran legenda Stevie Ray Vaughan. Valtava energia, iskevät biisit ja raaka soittotaito upposivat yleisöön ennennäkemättömällä voimalla. SRV ja hänen Double Trouble - yhtyeensä tekivät bluesia paremmin tunnetuksi kuin kenties mikään muu yksittäinen artisti tai yhtye. Ainoa haastaja lienee Blues Brothers...
Aallonharjalle nostan lisäksi pari legendaarista orkesteria. Kim Wilsonin ja Jimmie Vaughanin perustama The Fabulous Thunderbirds kehitteli jäljittelemättömän blues-rock -tyylin, joka on jaksanut kantaa nykypäivään asti. Bändi keikkailee Wilsonin johdolla ja uusi levykin on tulossa. Mississipiläinen Omar Kent Dykes perusti oman bändinsä The Howlersin vuonna 1973 (vuotta ennen T-Birdsiä). Omar siirtyi muutaman vuoden jälkeen Teksasin pääkaupunkiin Austiniin. Siellä he konsertoivat ja levyttävät edelleen.
Viidentenä ryhmänä ovat ainesten sekoittelijat. Isoin nimi on Clarence ”Gatemouth” Brown. Gatemouth oli kotoisin Teksasin puolelta, Orangesta, mutta vaikutti ja imi vaikutteita New Orleansissa – vajaat 400 kilometriä kotikaupungistaan itään. Hän kutsuikin itseään Teksasin ja Louisianan kaksoiskansalaiseksi. Aivan samanlaista polkua kulkee pari sukupolvea nuorempi Marcia Ball, yksi roots-maailman huomattavimmista pianisteista. Gatemouth Brownin hauta on Orangessa. Vain muutaman askelparin päässä hautausmaasta on Old School Lounge -niminen juke joint. Sanoiko joku sanan ”symboliikka”...
Kuudennen nipun muodostavat tietenkin Teksasin tämän päivän muusikot ja yhtyeet. Musiikkiharrastus voi osavaltiossa ilmeisen hyvin, ja mielenkiintoisia kasvoja ponnahteleekin jatkuvasti esiin. Nuorta polvea on Suomessa esitellyt selvästi parhaiten Rauma Blues -festivaali: niin Carolyn Wonderlandin kuin Ruby Janen ensimmäiset Suomen-keikat nähtiin Raumalla. Järvenpään Puistoblues lisäsi panoksia menneenä kesänä ja kiinnitti mainion Los Lonely Boysin. Perinteiseen ilmaisuun luottaville bändeille on aina oma tilauksensa. Mainittujen Teksasin lupausten – ja he ovat vain jäävuoren huippu – vahvuus on kuitenkin avarakatseisuudessa. He pyrkivät tekemään asioita uudella tavalla ja heittävät vanhat muotit roskakoriin. Näin musiikki pysyy elinvoimaisena. Lähestymistapaa voi suositella mille tahansa musiikinlajille.
|
|
TEKSAS: BLUES-FINLAND.COMIN TOP 5
|
|
|
Elävä musiikki
1. Antone's, Austin Jokaiselle Teksas-bluesin ystävälle must. 5th Streetillä seisovan klubin lavalla voi nähdä sekä alan parhaat veteraanit että nuoret kyvyt. Huokea(hko)t hinnat ja mukava henkilökunta.
2. Deep Ellum, Dallas Legendaarinen kaupunginosa on säilyttänyt rujot kasvonsa. Elävää musiikkia seitsemänä päivänä viikossa ja klubeja kolmen samansuuntaisen kadun (Elm, Commerce, Main) leveydeltä.
3. 6th Street, Austin Bilettäjille varma valinta. Roots-musaa joka päivä monella klubilla. Markkinahumu vallitsee, mutta hyviä bändejäkin on taatusti tarjolla.
4. Austinin klubit Teksasin pääkaupungissa on paljon klubeja keskustan ulkopuolellakin, muun muassa Congress Avenuen eteläosassa sekä esikaupungeissa. Tarjonta valtaisaa, joten kannattaa seurata ilmoittelua.
5. Crockett Street, Beaumont Vähän keinotekoisen oloinen Memphisiä, New Orleansia ja Austinia apinoiva katuosuus. Useita klubeja; ohjelmistosta kannattaa tosin ottaa etukäteen selvää, ettei tule vesiperää.
|
|
Pyhiinvaelluspaikat
1. Wortham Blind Lemon Jeffersonin pyynnöstä ”See that my grave is kept clean” voi ottaa henkilökohtaisesti ja konkreettisesti vaarin Blind Lemon Memorial Cemetery - hautausmaalla.
2. Stevie Ray Vaughan, Dallas/Austin Kitaristilegendan hauta sijaitsee kotikaupunki Dallasissa. SRV:n patsas Austinissa ei ole pelkkä turistinähtävyys, vaan paikallistenkin kunnioittama muistomerkki.
3. Gunter Hotel, San Antonio Hienostohotelli pitää sisuksissaan arvokkaan palan bluesin historiaa. Robert Johnsonia äänitettiin ensimmäisen kerran Gunterin huoneessa numero 414.
4. Crockett Miellyttävä pikkukaupunki Itä-Teksasissa lähellä Lightnin' Hopkinsin syntymäpaikkaa Centervilleä. Hopkinsin patsas löytyy 3rd Streetiltä, joka oli ennen vanhaan afroamerikkalaisten kokoontumispaikka.
5. Third Ward, Houston Edelleen yksi afroamerikkalaisen kulttuurin kehdoista Teksasissa. Blues-nimet ovat poistuneet, mutta näillä kaduilla on blues- tunnelmaa vaikka muille jakaa. Hyvä haastaja on Oak Cliff Dallasissa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rajat auki
Teksasin valtava pinta-ala tarkoittaa monia erilaisia kulttuureja. Pikkupaikkojen kylänraitteja kävellessään saa olla varsin rauhassa. Liiankin rauhassa – pidemmän päälle hiljainen autius ja ihmiskontaktien puuttuminen alkaa käydä ahdistavaksi. Toisin on kaupungeissa. Minulle tuli yllätyksenä, kuinka avointa ja miellyttävää porukkaa isoissa suurkaupungeissakin on. Vastaavan kokoisissa (varsinkin USA:n itärannikon) kaupungeissa vallitsevaa ”pidä huolta omista asioistasi” -asennetta en Teksasissa kohdannut kertaakaan.
Mississippi-vertailuun palatakseni: Mississippi lyö Teksasin laudalta, kun ajatellaan bluesin historiaa. Teksas puolestaan on monta luokkaa parempi, kun seutujen elävän musiikin tarjonnat asetetaan vastakkain. Riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, kumpaan osavaltioon kannattaa matkustaa. Ja vaihtoehtojakin on: esimerkiksi Tennesseen musiikkisuurkaupungit Memphis ja Nashville keskittävät paljon elämää ja historiaa pienelle alueelle. Chicagosta löytää huikeita klubeja ja kenties maailman suurimman alan festarin. Musiikin sulatusuuni New Orleans ei esittelyjä kaipaa. San Francisco on länsirannikon bluesin kehtoja. Ja sitten vielä St Louis, Los Angeles, Detroit...
Oli miten oli, Teksas on loistava matkakohde bluesin ystävälle. Austin nauttii suurta mainetta, mutta kannattaa Dallasin ja Houstonin kaltaiset kaupungitkin mahdollisuuksien mukaan tsekata. Teksas sopii niin Yhdysvaltoihin ja sen musiikkiin perehtyneille kuin ensikertalaisillekin. Valinnanvaraa on hurjasti – musiikki raikaa klubeilla, isommilla areenoilla ja parhaassa tapauksessa kaduillakin.
Teksas elää ja hengittää musiikkia. Teksasin blues on kasvanut ja kehittynyt monista aineksista. On kuitenkin merkityksetöntä, onko jonkin bändin tai artistin musiikki ”oikeasti” Teksasia vai Mississipin, Louisianan tai Alaskan peruja. Musiikki ei osavaltiorajoja tunne.
PASI TUOMINEN
Kuvagalleria / Teksas-sarjan etusivu
Teksas-sarjan ensimmäisessä jaksossa tutkailtiin merkittäviä paikkakuntia ja juteltiin mukavia sheriffin kanssa. Toisessa jaksossa tutkailtiin Austinia ja kolmannessa Robert Johnsonia.
Blues-Finland.com teki syyskuussa 2012 matkan Teksasiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki matkaa. Vuonna 2011 tehtiin samantyyppinen matka Mississipin osavaltioon.
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|