UUTISET
|
|
20.4.2015
|
Leo Lyons (vas.) ja Hundred Seventy Split
|
Tallinnassa uusi keskiviikkoklubi Night of the Blues on alan suurin ja kansainvälisin klubihanke Tallinnassa. Lavalla ovat käyneet jo Candye Kane ja Ten Years Afterista tuttu Leo Lyons.
Tallinnalaisessa, suomalaisillekin erittäin tutussa Viru-hotellissa sijaitsevassa Cafe Amigossa avattiin kuukausittainen Night of the Blues –konserttisarja maaliskuun alussa. Ensimmäinen esiintyjä oli Candye Kane. Huhtikuussa Night of the Bluesissa esiintyi Hundred Seventy Split, johon kuuluvat alkuperäinen Ten Years After –basisti Leo Lyons sekä Alvin Leen pitkäaikainen korvaaja Joe Gooch.
Toukokuun 13:ntena päivänä Cafe Amigossa saa vuoron palkintojakin kerännyt hollantilaisbändi Barrelhouse. Barrelhouse julkaisi debyyttilevynsä vuonna 1974 ja soitti Albert Collinsin taustabändinä "Ice Manin" ensimmäisillä Euroopan- kiertueilla. Bändi on levyttänyt ja kiertänyt alkuperäisellä kokoonpanollaan yli 40 vuotta.
Viime vuosina säännöllisiä blues-iltoja on putkahdellut monissa kaupungeissa ympäri Viron. Mutta Tallinnassa, mihin puolet maan väestöstä on keskittynyt, vastaavat hankkeet ovat olleet lyhytikäisiä. Toisaalta kukaan ei ole aiemmin uskaltautunut yrittämään klubia niin suureen ja kansainväliseen malliin kuin Night of the Blues. Uusi klubi on saavuttanut värikkään yleisön, mitä ikään ja etnisyyteen tulee; koska Viron venäjää puhuva väestö vaikuttaa omassa erillisessä maailmassaan, konserttiyleisöt ja levyjen ostajat ovat myös pysyneet paljolti erillään... Promoottorin näkökulmasta tällaisessa asetelmassa on tuskin järkeä maassa, jossa on vain 1,3 miljoonaa asukasta!
Eikä siinä kaikki: Night of the Blues –konsertit pidetään keskiviikkoisin kello 19 alkaen, ja show on ohi iltayhteentoista mennessä. Niinpä kaikilla on mahdollisuus saada hyvät yöunet, jotta voi lähteä seuraavana aamuna pirteänä töihin. Tai kouluun: konsertit ovat ikärajattomia ja liput kohtuuhintaisia. Joku on tainnut tehdä ihan oikeasti ajatustyötä... Yksi Night of the Blues –idean taustahenkilöistä onkin kokenut hollantilainen promoottori. Koska se on ilmiölle vain osaselitys, otimme organisaattorit puhutteluun. He ovat Elina Sinijärv ja Jan Reijnders.
Blues-Finland.com: Mistä saitte idean Night of the Bluesiin?
Elina: Asiat alkoivat kehkeytyä yhden miehen, Jan Reijndersin, ympärille. Hän on toiminut kansainvälisenä agenttina yli 30 vuotta ja asunut Virossa yli 10 vuotta. Monet ihmiset – ystävät, artistit ja toiset promoottorit – kyselivät häneltä: Jan, mikset järjestäisi jotakin Virossa?
Jan: Olin monta vuotta miettinyt Night of the Bluesin kaltaista konseptia. Konsertit alkoivat 90-luvulla vuosittaisena bluesrevyykiertueena teattereissa Hollannissa, ja niitä järjesti eräs entinen kollegani. Night of the Blues Orchestra, hollannin bluesin huipuista koostunut bändi, soitti 3-5 amerikkalaisen blues- laulajan taustalla. Kaikki laulajat heittivät illan kuluessa oman settinsä. Amsterdamista pyydettiin minua monta kertaa tekemään jotain Tallinnassa. Minulle selvisi, että markkinat ovat täällä täysin erilaiset ja että blues on useimmille suhteellisen tuntematonta musiikkia. Päätinkin viedä bluesin ensin juurilleen. Klubeille! .
|
|
Elina: Jan löysi minut yhteisten ystävien kautta. Olen kiinnostunut musiikista, ja minulla on kokemusta tapahtumien järjestämisestä. Kun ensimmäisen kerran kuulin Janin ideasta, pidin sitä todella hyvänä. Tätä voin tehdä intohimolla, koska todellakin rakastan bluesia!
Miten konsertit ovat sujuneet?
Elina: Ensimmäiset menivät mahtavasti! Kun artistit olivat niin loistavia, eipä muuta voinut kuvitellakaan. Tunnelmakin oli lämmin, ja saimme ihmisiltä paljon positiivista palautetta. Se on selvin merkki siitä, että olemme oikeassa kurssissa.
Oliko Hundred Seventy Splitin yleisö erilainen – ehkä enemmän classic rock - tyyppinen, kun bändillä on Ten Years After –yhteytensä?
Elina: Oli todellakin. Candye Kanen keikalla yleisö oli monipuolisempi, ja nuoria oli paljon. Hundred Seventy Splitiä oli katsomassa vanhempaa porukkaa, muusikoita ja rock-faneja... Ja sehän on mielenkiintoista, koska me tahdomme tosiaankin osoittaa, kuinka monipuolista blues voi olla!
Toukokuussa vieraaksi tulee Barrelhouse. Mitä sen jälkeen tapahtuu – aiotteko jatkaa toimintaa läpi kesän?
Elina: Kyllä, suunnittelemme jo kesäkautta, ja seuraavat esiintyjät ilmoitetaan pian. Barrelhouse on voittanut useita palkintoja, ja heillä on mahtavan keikkabändin maine. He ovat soittaneet monenlaista musiikkia, mutta blues on ollut heillä aina ytimessä. Meidän klubillamme he esittelevät uusinta albumiaan "Vintage Blues". Se on tribuutti vanhalle, klassiselle bluesille, ja sen pitäisi valloittaa pohjoisetkin sydämet.
Miten valitsette esiintyjät?
Jan: Pidämme silmällä, ketkä kiertävät Pohjois-Euroopassa. Se helpottaa logistisesti. Lisäksi artisteilla pitää olla jokin "stoori", jonka takia he ovat rundilla... Yleensä se on uusi CD, jota halutaan promota Baltiassa.
Elina: Janilla on kokemusta ja hyvä nimi alalla. Sen ansiosta pystymme kutsumaan loistavia artisteja Tallinnaan... Tallinnassa ei ole useinkaan mahdollisuutta kuunnella bluesia – maan suurin vuosittainen tapahtuma Augustibluus pidetään Haapsalussa. Useimmat luulevat, että elävää bluesia kuunnellakseen on odotettava 12 kuukautta ja sitten matkattava sinne.
Jan: Kunhan vähän aikaa kuluu, voimme toivottavasti tuoda bluesin tähtiä myös isoon Nordea Concert Halliin.
ANDRES ROOTS
Linkit: Night of the Blues (Facebook), Cafe Amigo, Nordea Concert Hall
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2015 .
|
|