|
|
|
|
9.12.2016 Walleniuksen haastattelu (2015)
|
Kuva: Jyrki Kallio
|
Waldemar Walleniukselle Jemma-palkinto Pirkanmaan yhdistys Blues Lovers palkitsi Walleniuksen ansioista erityisesti musiikkilehdistön kehittäjänä. "Hänen pioneeritoimintansa merkitystä ei sovi vähätellä", yhdistys näkee.
Pirkanmaan Blues Lovers -yhdistys palkitsee vuosittain yhden juurimusiikillisesti ansioituneen toimijan Jemma-palkinnolla. Tänä vuonna jaossa oli jo yhdeksäs Jemma, joten palkintoa voi hyvällä syyllä kutsua perinteikkääksi.
Suurelta yleisöltä jää tähtien loisteesta sivummalla ja etenkin kulisseissa tapahtuva toiminta helposti huomaamatta. Blues Lovers antaa erityistä arvoa juuri tällaiselle näkymättömälle uurastukselle. Eturivin kirkkaimman valonheittimen alla paistattelu ei ole edellytys palkituksi tulemiselle – vaan ei se toisaalta ole estekään. Tämä ajatusmalli korostui jo ensimmäisessä Jemma- gaalassa vuonna 2008. Silloin palkittiin Robban Hagnäs ja Wentus Blues Band.
Sittemmin Nevski Nevalaisen käsityönä valmistaman, uniikin Jemma-puukon ovat yhdistyksen pikkujouluissa päässeet pokkaamaan Esa Kuloniemi, Pepe Ahlqvist, Hessu Heinonen, Jo' Buddy, Ville Leppänen, Marjo Leinonen ja Tomi Leino.
Hyvin perusteltu valinta on vuoden 2016 palkittavakin. Jemma päätettiin myöntää suomalaisen musiikkielämän merkittävälle taustavaikuttajalle. Edeltäjistään poiketen hän ei soita mitään, eikä taida juuri laulaakaan. Siitä huolimatta hänen vaikutuksensa suomalaiseen musiikkikenttään on ollut valtaisa, ja se on sitä edelleen. Intohimoinen musiikin ystävä ja laaja-alainen tietäjä viihtyy siellä missä tapahtuu, mutta mieluusti hieman sivummalla. Hän on aina antanut työn puhua puolestaan, vaikka ei mikään tuppisuu olekaan. Hän on pitkän linjan puurtaja, joka juhli viime vuonna puolivuosisataista uraansa. Jemman yhteydessä on luontevaa mainita myös se, että hän on aikoinaan nimennyt Pirkanmaan Blues Lovers ry:n ja ollut yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja.
Hän on Waldemar Wallenius.
Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Aarno Rissanen sanoo, että Jemman saajaa ei ollut hankala valita. "Waldemar on niin legendaarinen nimi suomalaisessa musiikkikentässä. Hänen pioneeritoimintansa merkitystä ei sovi vähätellä. Hänen kirjoitustensa kautta monet ovat löytäneet monia mielenkiintoisia artisteja digattavaksi. Itsekin löysin Bobby 'Blue' Blandin", kertoo Rissanen.
Melody Makerista se lähti
Pitkälti Waldemar Walleniuksen ansioksi voidaan lukea laadukkaan suomalaisen musiikkilehdistön synty ja kehitys. Kuusikymmenluvulla ei brittiläisistä ja amerikkalaisista artisteista näille leveysasteille isommalti tietoa tihkunut. Niukalti sitä taisi olla tarjolla täkäläisistäkin. Nuorisolle suunnatut lehdet keskittyivät jo tuolloin enemmän kaikkeen oheistoimintaan kuin itse musiikkiin.
Valkeakoskelaisella R-kioskilla tammikuussa 1965 tapahtunut ensikohtaaminen englantilaisen Melody Makerin kanssa koitui kohtalokkaaksi. Jo kuukautta myöhemmin Wallenius aloitti musiikkijuttujen kirjoittamisen nimimerkillä Wal de Mar. Päästyään paikallis- ja opiskelijalehdissä toden teolla vauhtiin hän perusti Blues News -lehden vuonna 1968. Edelleen ilmestyvä lehti on nykyisin maailman toiseksi vanhin blues- ja roots-musiikkiin keskittynyt julkaisu.
Seitsemänkymmentäluvun alussa ilmaantui Walleniuksen toimesta suomalaiselle musiikkilehtikartalle Musa. Parin vuoden toiminnan jälkeen pieni ja innokas toimittajakunta riitaantui kustantajan kanssa ja ajautui perustamaan uuden lehden. Näin syntyi Soundi.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Tunturiblues 2017, Saariselkä
|
Soundin kultakaudella Walleniuksen perinpohjaisesta, heittäytyvästä ja kuvailevasta kirjoitustyylistä tuli käsite. Levyarviot venähtivät aiheen taustoja ja sivustoja selvitellessä ennätysmittoihin. Talvella 2015 hän määritteli Blues-Finland.comin haastattelussa toimintaansa seuraavasti.
”Olen tiedonvälittäjä, joka kertoo hyvistä jutuista eteenpäin. Eikö se ole hyvä periaate? Saatan joskus ottaa ihan hirveetä pulttia siitä, jos joku haukkuu mua kriitikoksi. Mä rupesin alun perin kirjoittamaan, jotta saisin sauhuta jutuista, joista tykkään.”
Kahdeksankymmentäluvun loppuun mennessä Wallenius sai tarpeekseen Soundin täyttäneestä rock-musiikista. Hän lähti omille teilleen. Alkunsa sai vielä yksi lehti, avarakatseisesti musiikkia käsitellyt WUM. Yhdeksänkymmentäluvun lama kuitenkin katkaisi sen tarun aivan liian lyhyeen.
Kirjoitustyön ohella Wallenius on vuosien saatossa toiminut satunnaisesti myös radiossa ja televisiossa. Nykyisin hän jatkaa tiedonvälitystään internetin maailmassa. Waldemar esittelee suomalaisia kansanmusiikkijulkaisuja rootsworld.com-sivustolla. Hänen Facebook-sivullaan mielenkiintoiset musalinkit vuorottelevat sulassa sovussa kissavideoiden ja vakavampien asiapostausten kanssa. Kyllä. Hyvistä jutuista eteenpäin kertominen on hyvä ja arvostettava periaate!
Yleissivistävää rootsia
Puheenjohtaja Rissanen kuvailee Blues Loversin viettäneen hienon vuoden. Yhdistyksen näkyvin toistuva tempaus on Down Home Kivi -klubi, joka kokoaa yleisön Tampereen Teatterin Kulttuuriravintola Kiveen harva se torstai. "Klubi on tasaisen suosittu. Meillä on paljon vakiovieraita, jotka tulevat paikalle joka kerta. Se ja saamamme suora palautekin kielii siitä, että esiintyjävalinnat ovat olleet onnistuneita", sanoo Rissanen.
"Säännöllisin väliajoin vierailevien tuttujen ja aina uudestaan toivottujen esiintyjien, kuten Trickbagin ja Sven Zetterbergin, ohella uusia nimiäkin on Tampereella nähty. Esimerkiksi Aki Kumar ja Johnny Burgin saavuttivat aivan huikean suosion. Sama linja jatkuu, ja panostamme yleissivistävään roots- musatarjontaan. Kevään ohjelmistosta löytyvät uusina niminä ainakin Jackie Venson ja Corey Dennison Band."
Keväälle on tulossa myös Jonne Kulluvaaran kitaraworkshop. Blues Loversin toiminnasta saa tietoa yhä kätevämmin, sillä yhdistyksen jäsenlehti on vaihtanut blogimuotoon.
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|