18.1.2019
“This Land” on kappale ja video, jolla Clark liittyy Sam Cooken ja Billie Holidayn kerhoon kansalaisoikeuksien musiikillisena puolestapuhujana.
Yhdysvaltain merkittävimpiin juurimuusikkoihin kuuluva Gary Clark Jr antaa kiukun nousta pintaan uusimmalla kappaleellaan.
”This Land” on hänen tulevan albuminsa nimibiisi. Kappaleella Clark, 34, antaa kuulua kotimaansa ristiriitaisesta nykytilasta. Varsinkin afroamerikkalainen kansanosa on demonstroinut tyytymättömyyttään presidentti Donald Trumpiin.
– Sanomani on se, että kaikki me tallaamme samaa maata. Jokainen ansaitsee tasa-arvoiset mahdollisuudet, joten kaikesta tästä paskanjauhannasta pitäisi päästä eroon, Clark lataa.
– Kasvoin itsekin etelässä, Teksasin Austinissa. Joskus jouduin kohtaamaan rasismia. Etelävaltioiden lippuja heiluteltiin, ja porukka huuteli minulle autoistaan. Ei se ollut kuitenkaan päivittäistä. Mutta pari viime vuotta ovat olleet kreisiä aikaa, ilmapiiristä on tullut aika villi.
Savanah Leafin ohjaaman ”This Land” -videon kuvakerronta on rankkaa hirttoköysineen ja kahleineen. Tekstissä Clark tykittää Trumpin nimeä kiertelemättä, eikä jarruttele muutenkaan: “Fuck you, I'm America's son”.
– Joskus vuoden 2017 loppupuolella minulla oli biitti olemassa, mutta ei vielä sanoitusta. Kun vähän sitä pyörittelin, teksti tuli kuin itsestään, ja annoin palaa, taustoittaa Clark.
Albumi ”This Land” ilmestyy 1. maaliskuuta. Muutamat levynjulkaisukiertueen keikkapaikat kertovat Gary Clark Jr:n statuksesta: foorumeina toimivat esimerkiksi Beacon Theatre (New York), Chicago Theatre, House of Blues (Boston) ja Nashvillen tarunhohtoinen Ryman Auditorium.
Kansalaisoikeudet ovat kehittyneet USA:ssa paljon sitten orjuuden ja rotuerottelun aikakausien. Musiikilla on ollut taistelussa aina vahva rooli. Sanansa sanoivat aikoinaan niin The Staple Singers, Odetta, Sam Cooke, Nina Simone kuin Billie Holiday.
Vähemmistöt tuntuvat tarvitsevan äänitorvensa edelleen. Clark myöntää omaavansa ”hieman äänekkäämmän mikrofonin” kuin monet muut artistit; hän hyödyntää sitä nyt komeasti. Tämän päivän USA:ssa tasavertaisuuden näkyviä puolestapuhujia löytyy amerikkalaisen jalkapallon tähdestä Colin Kaepernickistä koomikko-näyttelijä Chris Rockiin.
Asemaansa hyödynsi myös edellinen presidentti Barack Obama, ja järjesti Valkoiseen taloon bluesbileet…
Vuoden 2019 bluesia
Clark alkoi saada Austinissa paikallista mainetta vuosikymmenen alussa. Viidakkorummun kumina saavutti pian oikeat korvat: Eric Clapton kutsui Clarkin esiintymään Crossroad Blues Festivalille vuonna 2010. Keikan myötä ”Slowhand” vakuuttui yhä enemmän ja otti Clarkin mukaan kiertueensa avausesiintyjäksi.
Lumipalloefekti vei Clarkin isolle levy-yhtiölle, Warner Brosin leipiin. Ensimmäinen Warner-tuotos ”Blak and Blu” oli heti osoitus siitä voimasta, joka bluesin ja modernimman ilmaisun kohtaamisesta syntyi.
Vaikka on tullut todistetuksi, että tällaisella musiikilla on kaupallista potentiaalia, on turha luulla, että Warner ryhtyisi kenen tahansa bluesartistin taustavoimaksi. Clarkin levytetyn materiaalin moderni soundimaisema on pitkälti levy-yhtiön sanelema. Keikoilla sen sijaan bluesimpi ilmaisu saa vahvemman jalansijan.
– Keikalla bluesin tunkeminen ohjelmistoon on helpompaa kuin suunnitellussa ja levy-yhtiön setien valvomassa levytysprosessissa. Kun osa biiseistä on levyllä tuotetun oloisia, on mielenkiintoista kuulla niitä rosoisemmassa ja juurevammassa asussa, Blues-Finland.com arvioi vuonna 2012.
Bluesin ominaispiirteet kuuluvat erityisesti Clarkin kitaratyylissä ja -soundissa. Hänen musiikkinsa on aitoa ja elävää. Se rönsyilee vapaasti hip-hopin tai nykyrytmibluesin maastoihin, mutta pitää bluesin ytimessään. Tätä on vuoden 2019 blues parhaimmillaan. Modernia, ennakkoluulotonta ja tunteista kumpuavaa musiikkia, jolla on vieläpä jotakin sanottavaa.
PASI TUOMINEN
Lähteet: Gary Clark Jr, Warner Bros, Rolling Stone
|