Billy Bremner’s Rockfiles: sympaattinen bändi hyvällä asialla
|
|
Kuva: Niklas Månsson
|
7.2.2019
Brittimuusikon kiertue alkaa Tampere-talosta. Bremner ja kumppanit tekevät tribuutin Rockpile-yhtyeelle, joka tunnetaan terhakkaasti rokkaavasta musiikistaan.
Pitkän linjan kitaristi-laulaja Billy Bremner tulee Suomeen kiertueelle Rockfiles- bändillään. Steve Gibbonsilla vahvistettu kokoonpano kunnioittaa Rockpilea, kulttiyhtyettä, jossa Bremnerkin soitti.
Rockpile, joka aloitti 1970-luvun puolivälin jälkeen, jätti terhakkaasti rokkaavalla ja poppaavallakin tuotannollaan lähtemättömän jäljen rockin aikakirjoihin. Nokkamiehinä häärineet Dave Edmunds (kitara, laulu) ja Nick Lowe (basso, laulu) tunnetaan pettämättöminä tyyliniekkoina. Pelkästään ”Sabre Dance” takaa Edmundsille kitarasankarin statuksen loppuiäksi. Häneltä löytyvät myös mittavat meriitit studiokettuna ja näkemyksellisenä tuottajana.
Lowe on puolestaan suoranainen popnero. Hän ei teoksilleen kaipaa kummoisiakaan rakennusaineita. Ei ole ihme, että Rockpilen tuotannossa soivat rytmimusiikin monet tyylilajit tasapainoisen toimivana kokonaisuutena. Ei sovi väheksyä Billy Bremnerin (kitara ja laulu) ja Terry Williamsin (rummut) panostakaan. Vaikka Bremner oli selkeästi kolmas laulaja, hänen äänensä ja kitaransa olivat tärkeä osa kokonaissointia.
Rockpile keikkaili muutaman vuoden melko ahkerasti ja kävi Ruisrockissakin vuonna 1980. Ne pirskeet taidetaan tosin muistaa paremmin siitä, että Eppu Normaali ei esiintynyt Ruissalossa…
Sopimuskikkailua solistien taustalla
Dave Edmunds on aina viihtynyt paremmin studion hämärässä kuin parrasvaloissa. Yhteistyö Lowen kanssa alkoi levyn tuottamisesta. Rockpile oli myös tuotteliaampi ja ahkerampi studioryhmä kuin virallista diskografiaa tiiraamalla uskoisi. Bändin nimissä ilmestyi vain yksi LP, ”Seconds Of Pleasure” (1980). Sitä ennen nelikko oli ehtinyt tehdä kolme kokopitkää ja olla mukana muun muassa Carlene Carterin ja Mickey Juppin levyillä.
Edmundsilla ja Lowella oli Rockpilea perustettaessa sitovat levydiilit tahoillaan, joten bändin levyt julkaistiin heidän nimissään. Järjestely oli kätevä. Rockpile toimi tarvittaessa kummankin keikkakokoonpanona. Päätyipä molempien älppäreille myös sama liveversio Lowen kappaleesta ”Heart Of The City”.
Melko pian kahdeksankymmentäluvun päästyä vauhtiin Rockpile hajosi. Äskettäin eläköitynyt Edmunds ja edelleen aktiivinen Lowe jatkoivat omiin suuntiinsa. Terry Williams nähtiin Dire Straitsin rumpujakkaralla suurimman sukseen aikoihin. Bremner päätyi esimerkiksi Shakin’ Stevensin ja Pretendersin levyille. Yhdeksänkymmentäluvulla hän muutti Ruotsiin ja lyöttäytyi yksiin The Refreshmentsin kanssa. Bändissä vaikutti tuolloin myös Micke Finell. Herrat tulivat ilmeisen hyvin toimeen keskenään. Refreshments on sittemmin jäänyt, mutta kaksikon yhteistyö jatkuu.
Katse taaksepäin!
Vuonna 2012 julkaistu cd ”Billy Bremner’s Rockfiles” sisälsi uutta materiaalia, jonka tärkeänä rakennusmateriaalina soi Rockpilellekin ominainen rentous. Viime vuonna ilmestyi sen seuraaja, rehellisesti taaksepäin katsova ”A Tribute to Rockpile – Cover it Well”. Kuten nimikin kertoo, nyt ammennetaan suoraan Rockpilen ohjelmistosta.
Pelin avaava ”Down Down Down” avasi myös vuonna 1971 ilmestyneen Edmundsin soolodebyytin. Se oli teemaan sopivasti nimeltään ”Rockpile”. Vetävä rokki polkaisee hienosti vankkurit liikkeelle, etenkin kun sormioiden äärellä vierailee hyvän fiilikseen erikoismies Geraint Watkins. Hänen pianonsa maustaa muutamaa raitaa, ja lopputulos on makoisa. Yleensähän mausteiden kanssa touhutessa pitäisi olla varovainen, mutta Watkinsia ei juurikaan voi liikaa kappaleeseen annostella.
|
Yhteistyössä
Billy Bremner's Rockfiles 20.2. Tampere-talossa
Hamina Mosna Blues 2019
Frim-Fram Quartet: uusi levy "Wake Up!"
Savonsolmu Winter Blues Party, Pieksämäki .
|
Bremnerin edmundsmaisesta laulutulkinnasta on heti aistittavissa, että nyt eivät ole poikaset asialla. Soitannollisestikaan ei lähdetä ehjää korjaamaan tai pyörää uudelleen keksimään. Pitäydytään perusasioissa. Rockpilen versioille tehdään kunniaa askelmerkkejä seuraten. Bremnerin runsaahkosti countryvaikutteita sisältävää kitarointia, jossa perinteet ovat arvossaan, kuulisi mieluusti enemmänkin. Nyt kuitenkin edetään yksilösuoritusten sijaan kappale edellä. Sooloja ei nosteta päärooliin. Kautta koko levyn rentous kielii siitä, että bändikin nauttii. Levy lienee tehty pääasiallisesti keikkapromoksi ja fanien matkamuistoksi. Se on mitä oivallisin kumpaankin tarkoitukseen.
Rockpilen ainoalta viralliselta levyltä on mukaan otettu kolme kappaletta: alun perinkin Bremnerin laulama, koko bändille kreditoitu ”Heart” sekä lainat ”A Knife and a Fork” ja ”Oh What a Thrill”. Ensin mainitun ponteva Motown-poljento jaksaa ilahduttaa aina vaan. Kelpo luennan saa osakseen myös toinen koko Rockpilen miehistölle kreditoitu kappale ”Labour of Lust”.
Eräs Rockpilen vahvuuksia oli se, että bändillä oli kolme tasavahvaa laulajaa. Bremnerin ilmaisuun ovat sittemmin vuodet jättäneet jälkensä. Hänen tyylinsä on aina ollut raaka, mutta nyt tulkinnan eteen on tehtävä aiempaa enemmän työtä. Toisaalta persoonaakin on mukana runsaasti.
Myös Rockfiles jakaa esikuvansa tavoin lauluvastuuta. Kansissa ei eritellä, kuka minkäkin kappaleen hoitaa, vaikka useampi solisti piisitusinaan mahtuu. Toki myös asiaankuuluvat stemmat lähtevät asiaan kuuluvalla tavalla.
Edmundsin isoista hiteistä uusioversioina kuullaan nyt ”Queen Of Hearts” ja ”Sweet Little Lisa”. ”Singing The Blues” ja (Rockpilen näkemyksenä vasta bändin hajoamisen jälkeen Edmundsin levylle päätynyt) ”Three Time Loser” antavat Watkinsille mukavasti pelitilaa. Lowen laulukirjasta lainataan ”Born Fighter” ja ”Heart Of the City”. Hyviä valintoja kaikki tyynni.
Billy Bremner’s Rockfiles on sympaattinen bändi hyvällä asialla. Tokkopa se edes pyrkii jäämään rock and rollin historiaan. Sen sijaan se tekee arvokasta työtä nostamalla historian nykyihmisten tietoisuuteen. Levyltä kuuluu, ettei kansanvalistustyötä koeta kovinkaan rankaksi hommaksi. Ja elävänä tarjoiltunahan tällainen musiikki nousee aivan uudelle tasolle. Ehkä niitä soolojakin tulee sitten pidemmälti.
MARKO AHO
Billy Bremner’s Rockfiles: A Tribute To Rockpile – Cover It Well Ball And Chain Records, 2018
Billy Bremner (kitara, laulu), Micke Finell (basso, laulu), Peder Sundahl (rummut, muut lyömäsoittimet, laulu), Bonne Löfman (kitara, laulu)
Geraint Watkins (piano)
|
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2019 .
|
|