|
8.4.2016 Kuvagalleria
|
Remu on tyytyväinen Ganes-näyttelyyn.
|
Hurriganes on valmis museoon – Remu ei Tampereen Vapriikissa avautui Hurriganes-näyttely, joka on avoinna lähes vuoden. Remu kertoo Blues-Finland.comille muun muassa muodista, nykykuvioistaan ja tietenkin rockmusiikista.
Teksti ja kuvat: Marko Aho
Tampere on lähtökohtaisesti mitä mainioin matkakohde. Ellen olisi koko ikääni näillä kulmin asunut, varmasti olisin rampannut täällä yhtenään. Vuoden verran Tampereella on yksi ylimääräinen matkailuvalttikin kesäloma- ja muita matkasuunnitelmianne ohjaamassa. Se on museokeskus Vapriikissa aprillipäivänä auennut Hurriganes-näyttely.
Silmin nähden tyytyväisenä näyttelytilan nurkkaan kalustetussa oleskelutilassa istuskeleva Ganes-legenda Remu Aaltonen oli itsekin yllättynyt kokonaisuuden nähdessään.
- Todella hyvä näyttely. Tuttujen tavaroiden seassa oli paljon unohtumaan päässyttäkin. Mä annan tavaraa aina pois. Jos mä olisinkin säästänyt kaiken, niin tää olisi vielä hienompi. Niin monet jutut on menneet taivaan tuuliin, hän sanoo.
- Täällä on myös aika villiä teknologiaa. Hienosti otettu käyttöön kaikki tämmöiset nykyajan laitteet. Mä en ymmärrä näistä mitään, mutta näillä ihmiset viihtyy. Kyllä tää taimissa on.
Ajatus Hurriganesista elää vahvasti, vaikka bändi syntyi yli 40 vuotta sitten ja käytännössä kuukahti jo 80-luvulla. Äskettäin Virossa julkaistiin paikallisten bändien Hurriganes-tribuutti; Suomessa taas tehtiin rockabillytribuutti. Sekä bändistä että sen ydinjäsenistä (Remu, Albert Järvinen, Cisse Häkkinen) on kirjoitettu kirjoja. Varsinkin Albertin kohdalla on hyvä huomata, että ganet olivat pitkälti bluesin ottopoikia.
Manselainen symboliikka
Tampere on aikoinaan rakentunut kosken rannalla sijaitsevien tehtaiden varaan. Kasvua kannatellut teollinen toiminta on sittemmin siirretty muihin maihin, mutta punatiilinen maisema on sentään tallella. Esimerkiksi Tampellan vanhan tehtaan katolta löytyvä logo on tärkeitä tamperelaisia maamerkkejä. Sitä ilman Satakunnansillalta avautuva ja takavuosina 20 markan seteliinkin ikuistettu maisema ei yksinkertaisesti ole eheä. Yhdeksänkymmentäluvun lopulla, kun Tampellan perinteikästä monialatehdasta laitettiin urakalla lihoiksi ja tähteille jääneen osan nimi muuttui Tamrockiksi, teksti poistettiin. Kaupunki ei sallinut mitään muuta kylttiä sen tilalle. Katto jäi paljaaksi. Asiaa puitiin miltei vuosikymmenen ajan. Viimein vuonna 2006 sopu syntyi, ja teksti palasi omalle paikalleen.
Torstaina, maaliskuun viimeisenä päivänä Tampellan logo otettiin jälleen alas. Tällä kertaa kyseessä oli remontista johtuva väliaikainen toimi. Sattumalta samana iltana, kun yksi maamerkki siirtyi katolta varastoon, tehdaskiinteistön uumenissa juhlittiin useampiakin suomalaisen rockin maamerkkejä esittelevän näyttelyn avajaisia. Tampellan vanhoissa tehdassaleissa sijaitsevassa museokompleksissa Vapriikissa aukesi Hurriganes-aiheinen näyttely.
Museon ja näyttelyn kohteen väliltä on helppo löytää yksinkertaista symboliikkaa: Hurriganesin merkitys suomalaiselle rockmusiikille on kutakuinkin samaa luokkaa kuin punatiilisten tuotantolaitosten vaikutus Tampereelle. Hyvin moni täkäläinen blues- ja rockmuusikko on nimittäin kuvaillut uransa alkua kertomalla, miten perustettiin rokkibändi Hurriganesin hengessä.
Antaumuksellista keräilyä
Hurriganes-näyttelyn pääasiallisina puuhamiehinä ovat toimineet Esa Elgström ja Risto Vuorimies. Ensin mainittu on Hurriganesin pitkäaikainen fani ja innokas keräilijä, jälkimmäinen puolestaan bändin kolmen ensimmäisen älppärin kannet tehnyt maineikas valokuvaaja.
Vapriikissa esillä olevista tavaroista on Elgströmin pikaisen arvion mukaan noin 90 prosenttia hänen omista kokoelmistaan. Loput on saatu lainaan eri tahoilta. Elgström kertoo keräilyinnostuksensa lähteneen liikkeelle miltei vahingossa.
- Keräily alkoi luonnollisia teitä Hurriganesin levyistä. Älppäreiden jälkeen piti saada kaikki singlet, sitten huomasin, että levyistähän on olemassa myös ulkomaanpainoksia. Suomessakin on julkaistu useita eri painoksia, joten kerättävää riittää.
- Seuraavassa vaiheessa aloin metsästää lehtijuttuja ja julisteita – osa niistä jo kertaalleen omalla seinällä olleita ja muutoissa roskiin menneitä. Keikkajulisteet ja fan clubin tuotteet tuovat oman lisänsä, joten ei tämä kokoelma koskaan valmis ole. Aina jotain puuttuu, Elgström toteaa eikä näytä olevan vähääkään harmissaan projektin keskeneräisyydestä.
|
|
Oman haasteensa keräilyyn tuo tarjottujen tuotteiden aitouden varmistaminen, mutta siihenkin löytyy apu.
- Totta kai tarkkana pitää olla. Onneksi Hurriganesista löytyy sadoittain kuvia, ja niitä voi käyttää todisteina. Nämä monet maineikkaat valokuvaajat ovat myös olleet valmiita jeesaamaan, kun olen pyytänyt etsimään vaikka jotain tiettyä paitaa. Täällä näyttelyssäkin on noiden vaatteiden viereen laitettu valokuvat, joissa ne ovat käytössä. Erityisesti vaatteista monet ovat tulleet suoraan soittajien perheistä, tai muuten bändin lähipiiristä. Silloinhan tätä ongelmaa ei luonnollisesti ole.
Rotsi auki rokkikellariin
Elgström haluaa korostaa myös Risto Vuorimiehen panosta näyttelyn pystyttämisessä.
- Tämä on syntynyt parin vuoden aikana tiiviissä yhteistyössä Vuorimiehen kanssa. Kyseessä ei siis ole mun yksin järjestämä kokonaisuus.
- Ensin meille luvattiin Vapriikista pienempi tila. Sen pohjalta aloitettiin suunnittelu. Sitten tarjottiin mahdollisuutta saada käyttöön tämä kellarin luola, jos suostutaan hieman lykkäämään suunnitelmia. Saatiin siis lisää suunnitteluaikaa ja parempi näyttelytila – totta kai se meille sopi.
Näyttely sijoittaminen Vapriikin ”rokkikellariin” on onnistunut ratkaisu. Hämärän portaikon jälkeisessä käytävässä ei kannata pitää turhaa kiirettä. Seinältä pääsee lämmittelyksi lukemaan Hurriganesin koko keikkahistorian. Fanipaitaisten naisihailijanukkejen jaloissa on myös Vuorimiehen vanhaa kuvauskalustoa ajankuvaa tuomassa. Hidas käynti on siis enemmän kuin suositeltava.
|
|
|
Varsinaiseen näyttelytilaan astuessa kattaus aukeaa silmien eteen runsaana. Kun ovelta lähtee kiertämään salia myötäpäivään, bändin tarina etenee kronologisesti levy levyltä. Turha paljastaa liiaksi yksityiskohtia, mutta joka etapilta löytyvät tiivistetyt esittelytekstit, aiheeseen liittyviä paitoja, kortteja ynnä muuta. Mitä pidempään siellä viihtyy, sitä enemmän siitä saa irti.
Remu suhtautuu erityisen lämpimästi vanhaan, "Roadrunnner"-klassikkolevyn kannessakin näkyvään farkkutakkiinsa.
- Tavaroihin tulee ihan oma näkemyksensä, kun ne laitetaan lasikaappiin. Vaikka onhan tossa rotsissa kaikkia erikoisia juttuja, noita lätkiä, joita mä leimasin siihen. Onkohan siellä oikeassa hihassa yhä jenkkilippu, vai olisko joku napannut sen? Onneksi mä annoin ton aikoinaan Schüttin Henkalle talteen, ettei se häviä matkan
|
varrelle. Mä olisin voinut itse möhliä ja antaa sen jollekin. Henkka on hyvä frendi, joka on vitusti kuvannut meitä. Se piti rotsin tallessa. Sen ansiosta toi on nyt tolleen tossa, Remu ilmoittaa.
- Ei mitään jakoo, että se mahtuisi enää päälle. Eihän se mahtunut kunnolla silloinkaan! Mulla on aina ollut sellainen tyyli, että takki ei saa olla mikään säkki. Mieluummin liian pieni kuin iso. Farkkurotsia ei toisaalta saakaan pistää kiinni. Muutenhan sitä joutuu viljapellolle.
Remu tunnustaa varastaneensa kaikki takissa olevat merkit ja tietää niiden olevan Yhdysvaltain laivaston sotilaiden käsin neulomia.
- Kun niitä on alettu tekemään, niin siinä ei ole kelloa kateltu. Ajattelin, että mä saan niistä rotsiin sellasta, mitä ei ole missään. Ei tule toista samanlaista vastaan, eikä tullut. En muista mistä tää (haastatteluhetkellä päällä oleva takki) on kotoisin, mutta jenkkien laivaston tämäkin on. Välillä kirpputoreilta löytää tämmöisiä vaatteita, joissa on ihan omia merkintöjä.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Blues Caravan Tampere-talossa to 21.4. Stompin' 2016, Helsinki
|
Hurriganesilla 70-luvulla ollut sponsorisopimus Beaversin kanssa auttoi luomaan bändin imagoa ja muotiakin.
- Meidän sponssin aikaan Beaversin Masse Majava toi jenkkikuteita Suomeen. Se oli kuin aarreaitta. Pääsi suoraan paalien kimppuun ja sai parhaat päältä. Meillä oli kaikki hienot collegetakitkin, jotka ei silloin vielä edes olleet muotia. Sen jälkeen niitä alkoi sitten tulla.
- Nykyinen muoti taas on ihan muuta. Ei se ole edes mitään muotia. Kaikki on tullut vaan mustaksi. Keikoillakin kaikki on mustaa: vaatteet, lavat ja taustakankaat. Paljon on hyviä ihmisiä, jotka ei keksi mitään muuta.
Nykyaikaistakin tatsia
Vapriikin Hurriganes-näyttelyssä esillä on myös soittajien paitoja ja takkeja, soittimia, kulta- ja timanttilevyjäkin. Soittimista arvokkain lienee Albert Järvisen "Roadrunner-Stratoksi" nimetty Fender. Keskellä näyttelytilaa olevalle lavalle on puolestaan pystytetty Hurriganesin 70-luvun puolivälin lava-asetelma. Cisse Häkkisen ja Ile Kallion Gibsonit ovat aitoja muinaismuistoja, mutta Remun setistä on jälkipolvien hämmästeltäväksi säilynyt vain tiikerikuvioinen bassorummun kalvo.
Näyttelyssä hyödynnetään tehokkaasti multimediaa: videoita ja haastatteluja pääsee katselemaan ja musiikkia kuuntelemaan. Niiden vastapainoksi sohvanurkkauksessa voi suorittaa syventäviä opintoja ihan perinteisellä tyylilläkin. Luettavaksi löytyy Elgströmin leikekirjat kansioihin skannattuna ja nippu Hurriganesista kirjoitettuja kirjoja.
Vaikka tuotteistoa onkin nähtävänä runsaasti, huomion varastaa helposti ja ansaitusti seinien kuvamateriaali. Näppäyksiä (pääosin Vuorimiehen) on esillä paljon, ja ne ovat suurikokoisia. Monista tutuista kuvista on mielenkiintoisella tavalla nostettu näytille vaihtoehtoinen versio. Esimerkiksi "Crazy Days" -albumin kannesta tutussa asetelmassa on nyt meneillään ilmiselvä korttihuijaus.
Nyt kun Hurriganes-näyttely on saatu komeasti avattua, on helppo suositella siihen tutustumista kaikille. Kyseessä on ainutlaatuisen laaja kokonaisuus. Mahdollisuus ei kuulemma tule tämän jälkeen aivan äkkiä toistumaan. Vapriikissa kaikkiin näyttelyihin pääsee samalla kohtuuhintaisella lipulla. Mikäli siis osa matkaseurueen jäsenistä ei lämpenen rockhistorialle, heille saattaa löytyä ajanvietettä muista näyttelyistä.
Itse olen suorastaan innoissani rockhistorian äärellä – ja minulla kävi avajaistilaisuudessa varsinainen moukan tuurikin. Pääsin tutustumaan näyttelyn antiin Honey Aaltosen (Hurriganes- ja Cisse Häkkinen -kirjojen tekijä) ja parin muun Hurriganes-konossöörin seurassa. 'Virallista' kokonaisuutta elävöittäneet lukemattomat anekdootit ja nippelitiedon rippeet toivat merkittävää lisäarvoa kokemukselle. Ehkä Vapriikkikin keksii vuoden mittaan järjestää vierailevien 'luennoitsijoiden' tarinoillaan värittämiä tilaisuuksia?
Pari esittelyteksteistä silmääni osunutta kirjoitusvirhettä olisi voinut huolellisella oikoluvulla siistiä pois, mutta muilta osin näyttely on todella rock!
Kun kaikkea ei vielä pelkistetty ja pyöristetty
Remu tiedetään paitsi suomalaisen rockin uranuurtajaksi myös pistämättömäksi tyyliniekaksi. Esimerkiksi lava-asetelma, joka Vapriikissa nähdään, näyttää Remun mielestä turhan karulta.
- Näähän on tietty taiteilijoiden näkemyksiä, mutta liian paljas toi on. Mulle on aina ollut tärkeitä kaikki röyhelöt ja matot, että on fiinimmän näköistä. Yksi ilta tuli Yle Teemalta Hendrixistä dokumentti. Tuli hyvä fiilis, kun mä sitä katsoessa ajattelin, että noin mäkin olisin tehnyt ton studion. Mattoja ja kaikkia kauniita esineitä oli siellä täällä. Se ei ollut vain kylmä studio, jossa on mikkejä ja kovaäänisiä. Se oli kodikas. Siellä viihtyi ja se tila väreili, fiilistelee Remu.
- Ne jätkät sanoivat, että kun siellä soittaa, niin fiilis leijuu ilmassa. Siinä on omaa mystiikkaa. Siellä on helvetin hyvä tehdä. Kallis mesta, mut hyvä fiilis. Se oli mielenkiintoista, koska studiothan on hyvin erilaisia. Luulen, että Hendrixillä oli semmosia virityksiä, että se edelleenkin hiihtelee siellä studion nurkissa, vaikkei sitä näykään. Jätkä oli kuitenkin sen verran henkinen, että kaikki on mahdollista. Tietty viestin havaitseminen ja sen perille meno riippuu vastaanottajasta. Kaikilla ei ole antennit pystyssä.
Hurriganes on nyt 'virallisesti' museotavaraa. Useammaltakin taholta on kuultu rockmusiikin jopa kuolleen. Remun näkemyksen mukaan ensin pitäisi palauttaa mieliin, mitä rokki on. Vasta sen jälkeen voi tehdä diagnoosin sen tilasta.
- Nykyään kaikkea kutsutaan rokiksi. Se ei kuitenkaan tarkoita mitä tahansa. Kaikki musa ei oo rokkia. Tuntuu kummalta, että kaikki pitää nykyään pelkistää ja pyöristää. Luonnollisista asioista tehdään väkisin fraaseja. Rokki pitää kaivaa sieltä kaiken alta. Siellä se on. Aika harvoin tulee nykyään radiostakaan mitään kuunneltavaa. Kaikki asemat veivaavat ihan sitä samaa. Semmosta saatanan nylkytystä ja valittuja virsiä. Se ei ole rokkia.
Remu viihtyy silmin nähden hyvin museossa, mutta museoitavaksi hän ei ole valmis.
- Meillä on vitun hyvä kokoonpano ollut jo pitkään. Hyviä keikkoja, ja kaikki toimii hyvin. Väkisinkin tässä tilanteessa tulee mieleen, että pitää tehdä levy. Me ollaan nyt tehty sitä tuolla Juuso Nordlundin studiossa täällä Tampereella.
- Juuson Studio (Sound Of JJ) on nostalginen mesta. Se on kokonaan analoginen studio. Siellä on hyvä fiilis ilman omia mattojakin. Nyt kun tehdään lauluraitoja, niin mä oon kuunnellut, miten hyvältä kaikki kuulostaa. On treenattu ja säädetty, eikä jutut välttämättä ole yksinkertaisia soittaa, mutta äänittäjä, soundit ja kaikki on helvetin hyviä, niin vittu se vaan kuulostaa hyvältä! Mä oon innoissani.
Remu kertoo levyn tulevan "pihalle" mahdollisimman nopeasti. Vauhti on kuitenkin maltillisempi kuin vaikka 70-luvulla, koska edessä on polvileikkausta ja kaikkea muuta säätämistä.
- Nykyään mennään vähän hitaammin. Kyllä tässä on menty nopiastikin, mutta nyt otetaan hitaammin. Ehtii näkemään paremmin maisemiakin.
MARKO AHO
Kuvagalleria
Linkki: Vapriikin Hurriganes-näyttely
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|