KIERTUERAPORTTI
|
|
13.5.2016 Kuvagalleria
|
Haavisto, Roberts, Roots
|
Liukukitaroinnin trendit selviksi monikansallisesti Ismo Haavisto sai slide-kitaraa esitelleelle minikiertueelle kavereikseen yhdysvaltalaisen Jim Robertsin ja virolaisen Andres Rootsin. Retkue löysi tiensä Lahteen, Kouvolaan ja Pyhtäälle.
Äitienpäiväviikolla Suomessa kiersi komealta kalskahtavalla nimellä varustettu kolmikko Bottleneck Guitar Trendsetters of the 2010's. Trendisettereistä kaksi ovat entuudestaan tuttuja ja oivallisiksi tekijämiehiksi todettuja. Myös ryhmän suuren veden takaa tullut kolmas slidettäjä teki vaikutuksen.
Slidekitaran trendit kävivät melko pikaisella aikataululla suomalaisyleisölle esittelemässä Ismo Haavisto ja virolainen Andres Roots yhdessä yhdysvaltalaisen Jim Robertsin kanssa. Kolmikon keikat olivat perjantaina 7. toukokuuta Lahdessa sekä seuraavana päivänä Kouvolassa ja Pyhtäällä.
Yllä olevan kuvan perusteella saattaa näyttää siltä, että tuorein trendi slidettelyn saralla on soittaminen kaulan tyvipäästä, niin sanotusta nuorten miesten asemasta. Ei se ihan niin taida olla, mutta kyllä sillä keskustelun saa liikkeelle.
- Soitan Erlewine Lazeria ja sikarilaatikkokitaraa. Ne ovat normaalikitaraa lyhyempiä ja siten käteviä matkustaessa, Roberts kertoi.
- Lazerin rankasti leikattu body mahdollistaa slidellä soittamisen myös aivan ylhäältä. Andres ja Ismo näyttävät kumpikin vaihtavan käden kaulan yläpuolelle päästäkseen ylärekisteriin. Hoituu se niinkin. Miksiköhän minä en sitä keksinyt?
Roots huomautti Dave Holen olleen ensimmäisen, jonka näki käyttävän kyseistä tekniikkaa. Holeakin voi hyvällä syyllä kutsua slidesoiton trendistetteriksi. Suomessa nähdylle triolle nimi on tullut humoristisena päivityksenä Kokomo Arnoldin ja Casey Billie Weldonin 80 vuoden takaisesta levystä. Slidekitaroinnin tähän päivään tuovan ryhmän syntyhistoriakin on asiaan kuuluvasti silkkaa 2010-lukua.
- Siitä on jokunen vuosi aikaa. Ian McKenzie soitti meidän molempien musiikkia Wednesday's Even Worse -podcastinsa samassa jaksossa. Olimme kumpikin ohjelman chatissa, ja sitä kautta tutustuimme, Roots muistelee.
- Ajan myötä juttelimme lisää, ja Andres kirjoitti meidän levystämme hyvän arvionkin. Jossain vaiheessa tuli sitten puheeksi yhdessä soittaminen Virossa tai Suomessa, Roberts jatkaa.
Jim Roberts vietti Euroopassa vaimonsa kanssa viisi ja puoli viikkoa. Hän kertoi kiertäneensä Englannissa, Ranskassa, Alankomaissa ja Belgiassa ennen Viroon ja Suomeen tuloaan. Lahdessa Roberts, Roots ja Haavisto pääsivät Ylen radiohaastatteluunkin. Radiohaastis oli ensimmäinen, jonka Roots antoi suomen kielellä (jonka hän muuten taitaa oivallisesti). Kolmikko myös soitti radiossa livenä. Rootsin kotimaassa suunnitelmat eivät menneet yhtä putkeen.
- Meidän piti soittaa myös Viron puolella, mutta promoottori perui sen viime hetkellä. Tulimme sitten vain laivalla Helsinkiin. Onneksi nämä kolme keikkaa toteutuivat, Andres kertoo ja uskoo ensi kerralla homman onnistuvan paremmin.
- Tämä oli ensimmäinen Suomen-vierailuni, ja sään perusteella näyttää, että tulin juuri oikeaan aikaan. Tosin minun epäiltiin tuoneen Kalifornian ilmaston mukanani. Kaikki ovat suhtautuneet täällä minuun ja musiikkiini todella hyvin ja vastaanottavaisesti. Se saattaa johtua myös siitä, että kuljen näiden kavereiden kanssa, Roberts naureskeli.
|
|
|
|
|
Kuten Blues-Finland.comin West Coast Blues -sarjasta käy ilmi, alan maisema Robertsin kotikaupungissa Los Angelesissa on vähän kuivakka.
- Soittajia on kyllä paljon. Mutta LA:ssa on niin paljon muutakin tekemistä, että blues tahtoo jäädä vähän sivuseikaksi. Toisaalta on sellaisia kavereita kuin Cadillac Zack, jotka järjestävät jameja ja keikkoja pienissä mestoissa, kuten Sugar Mill Saloonissa.
Seutu on ollut Robertsin koti jo noin neljä vuosikymmentä. Hän viihtyy enkelten laaksossa, mutta huomauttaa asiaan kuuluvasti, että länsirannikon blues kukkii näyttävämmin Kalifornian pohjoisemmissa osissa, erityisesti San Franciscossa.
Levytyssuunnitelmia
Andres Roots julkaisi hiljattain juhlavinyylin, joka nousi hämmästyttävästi Viron listaykköseksi, ohi muun muassa David Bowien ja Iggy Popin uusien levyjen. Koko ensimmäinen painos on loppu, ja lisää vinyylituotetta on tulossa. Jutustelun ajauduttua suosion kautta levymyynteihin Roberts kertoi omista levytyksistään.
- Tämä levy, jota minulla on nyt mukanani, on samalla kertaa Jack Roberts Harvey Bandin debyytti ja greatest hits -kokoelma. Työstämme parhaillaan toista levyä. Julkaisimme kuutisen viikkoa sitten singlen nimeltä ”Dark Down In The Delta”. Se on nyt saatavilla digitaalisesti. Idea olisi julkaista piakkoin lisää yksittäisiä raitoja. Myöhemmin tänä vuonna aiomme koota ne muutaman bonuksen kera cd:lle.
Rootsilla on samansuuntaisia suunnitelmia.
- Syksyllä olisi tarkoitus julkaista uusi cd. Tällä vinyylillä on kaksi raitaa, joita ei ole vielä julkaistu cd:llä, ainoastaan digitaalisesti tätä ennen. Niiden lisäksi olen joitakin kappaleita työstänyt hiljakseen vuodesta 2012 lähtien, Roots valotti.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Wentus Fest, Kokkola Bossa Nova Blues & Rock Kukonhiekka Blues Saariblues, Tre
|
- LP:n julkaisu viivästyi kevääseen, joten päätin sitten siirtää cd:n syksyksi. Ei levyä kuitenkaan kannata juhannuksena ulos laittaa. Cd:lle tulee kolme instrumentaalia ja seitsemän raitaa eri laulajien kanssa. Ismon kanssa tehty ”Morganfield Blues” on mukana. Hänen lisäkseen solisteina ovat muun muassa Steve Lury, Richard Townend ja James Dalton. Uskon, että levystä tulee mielenkiintoinen kokonaisuus.
Kansanomaisempaa klubitunnelmaa
Perjantaina Lahdessa Trendsetters soitti Brygga Citybarissa, torin tuntumassa. Paikassa on erityinen musiikkinurkkauksensa. Yleisö on saanut nauttia erilaisista elävän musiikin sessioista, aina klassisesta nyt kuultuun bluesiin. Vaikka samaan aikaan Suomi pelasi lätkän MM-kisoissa avausotteluaan, Bryggaan löysi kelvollisen vahvuinen kuulijakunta.
Lauantain keikkapaikka, Kouvolan Pub 23, ei ole mikään tuiki tavallinen bluesklubi. Se on lähipub (ja vieläpä varsin perinteikäs sellainen), jossa sattuu olemaan laadukasta musiikkitarjontaa viikoittain. Ikkunateippien mukaan "Kaksikolmonen" on perustettu jo 70-luvun puolivälissä. Tämän vuoden alusta alkaen se on tarjonnut aktiivisesti elävää musiikkia. On nähty harvinaisen laadukas bluespainotteinen sarja esiintyjiä niin Suomesta kuin Yhdysvalloistakin.
Monipuolisen ohjelmatarjonnan takana piileskelee tuttu hahmo: "Kouvostobluesin" kiistaton liideri Timo ”Titty Bar Tim” Heikkilä. Pitkälti hänen suhteillaan ja uurastuksellaan lähipub (jonka omistaa hänen puolisonsa) on muuttunut lähiklubiksi menettämättä kuitenkaan aitoa itseään. Ohjelmavastaavan titteliä hän ei ota kantaakseen, joten kutsuttakoon häntä vaikka ohjelmakonsultiksi.
Mielenkiintoisena ja toimivana erikoisuutena Pub 23:een on onnistuttu lanseeraamaan lauantain päiväkeikat. Monesti edellisen illan esiintyjä soittaa lauantaina ennen kotiin lähtöä toisen keikan tai jokin ohikulkeva bändi pistäytyy soittamaan matkalla muualle. Juuri tällainen kello kolmen kauttakulkukeikka Trendsettersillä oli Kouvolassa.
|
|
|
Lauantain päiväkeikoille on Heikkilän kertoman mukaan muodostunut oma kuulijakuntansa. Porukka, jota ei baarissa muuten juuri näy, kerääntyy vasiten diggaamaan musiikista. Tällä kertaa yleisömäärää taisi vajentaa ulkoilemaan innostanut kesäinen sää, mutta tasaiseen tahtiin ravintolan oviaukko oli liikennöity. Ihmisvirta vieläpä suuntautui useammin sisään- kuin ulospäin.
Ismo Haavisto valotti, että minikiertueeseen valmistauduttiin paitsi toisten materiaaliin tutustumalla myös pitkällä treenisessiolla torstaina.
- Siten saimme jokaisen omaa materiaalia mahdollisimman paljon mukaan ja pääsimme katsomaan kappalekohtaisia roolijakoja hieman. Näin kun ei ole bassoakaan, pitää vähän miettiä, mitä kukin soittaa. Varmasti myös yleisön kannalta on mukavampaa, että meidän ei tarvitse pelkkää ränttätänttää koko keikkaa pompottaa, Ismo sanoi.
Monipuolisen keikan Trendsetters tarjosikin. Jokainen kolmesta solistista pääsi vuorollaan esiin ja komppasi nöyrästi muita.
Andres Rootsilta kuultiin ”Django” ja pari muuta instrumentaalia Matias Partasen kompatessa cajonilla. Hitaan bluesin ”Build Me A Statue” myötä Haavisto liittyi kaksikon seuraan huuliharppuineen. Sen jälkeen Roberts täydensi kokoonpanon ja nelikko tarjoili klassikon ”Death Letter”.
Haaviston ja Rootsin yhteistyö alkoi runsaat kolme vuotta sitten Muddy Watersin satavuotispäivien tiimoilta. He julkaisivat silloin singlen ”Muddy Waters / Morganfield Blues” ja tekivät juhlakiertueen Suomessa ja Virossa. Molemmat singleraidat kuultiin sekä Kouvolan- että Lahden-keikoilla. Muddylta itseltään ohjelmistoon päätyivät ”I Can't Get No Grinding” ja ”Mean Red Spider” – takuuvarmoja tunnelman kohottajia molemmat.
Roberts esitti luonnollisesti Jack Roberts Harvey Bandin ohjelmistosta poimittuja piisejään. Ne ovat tyyliltään helposti lähestyttävää bluesrockia, jonka luulisi uppoavan myös ei-bluesfaneille. Mukana soi Americanan ja etenkin Southern Rockin sävyjä runsaasti. Kuuli sieltä ripauksen Bon Joviakin. Robertsin moni- ilmeinen laulu ja hillityn pureva kitarointi toimivat yhdessä. Muun muassa tuore single ”Dark Down In The Delta” ja hieman äreämmin bluesrokkaava ”Devil On a Dirt Road” jäivät mieleen.
Haaviston katalogista kuultiin ”Honey Girl” ja raivoisaksi yltynyt ”I'm Drinking Whiskey (Do Not Disturb)”. Lainamateriaalilaarin legendaarisempaa laitaa edustaneet ”Mean Red Spider” ja ”Statesboro Blues” kruunasivat ensimmäisen setin. Etenkin viimeksi mainittu The Allman Brothers Band -suosikki (Blind Willie McTellin sävelmästä teki hitin myös Allmanien hyvä kaveri Taj Mahal) rullasi hienosti. Andresin murea kitara hoiti Robertsin taustalla basson tointa, ja Ismon harppu komppasi tukevaan komppiin hyvää lisäpotkua. Bändissä rankimmin hommia painaneella Matias Partasella olivat nimittäin vain cajon-laatikko, pelti ja jalkatamburiini välineistönään. Niillä hän loihti rumpusettiä vastaavat kompit komeasti. Keikan jälkeen Partanen kyllä valitteli käsiensä joutuneen koetukselle, koska edellinen iltakin oli mennyt laatikkoa paljain käsin läiskiessä.
Toisen setin aluksi Roberts kaivoi esiin Cohiba-sikarilaatikkokitaransa. Jälleen soitettiin pari Jack Roberts Harvey Bandin raitaa: ”Tears In The Dust” ja ”Quicksand”. Molemmissa soi 'southern' vankasti taustalla. Keikan loppupuolelle säästettiin varsin klassista musiikkia, Robert Johnsonin ”Come On In My Kitchen”. Kaikkien slidepiisien äiti (ja isä) ”Dust My Broom” päätti keikan.
Soiton tauottua, roudailun ja nimmareiden kirjoittamisen lomassa, Roberts sai vastata uteluihin Eurooppaan paluusta.
- Tämä rundi osoitti odotukseni oikeiksi. Eurooppalainen yleisö on todella vastaanottavaista. Minua on kohdeltu hyvin. Mitään suunnitelmia seuraavasta matkasta ei ole, mutta uskoisin, että se saattaa toteutua jo tulevan vuoden aikanakin. En mieti, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta olen hyvin joustava. Haluaisin näidenkin heppujen kanssa ottaa uusiksi piakkoin.
Roots äkkäsi, että vierailun voisi ajoittaa vaikka talvelle.
- Mikäli tuot taas Kalifornian ilmaston mukanasi, olet tervetullut koska tahansa, vaikkapa tammikuussa…
MARKO AHO PASI TUOMINEN
Kuvat Marko Aho: katso galleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|