LEVYARVIO
|
25.2.2011 Tienristeyksestä liikenneympyrään Andres Rootsin soololevyllä ympäri käydään ja yhteen tullaan. "Roundaboutilla" solistit vaihtuvat lennossa, mutta valokiila kuuluu virolaisartistin tyylillä laatimille alkuperäiskappaleille.
Aiemmin tapahtunutta: "Levyn nimi (Moon and Central) saattaa tulla tienristeyksestä, jossa sijaitsevassa kämpässä osa levystä äänitettiin, mutta voi sillä olla symbolisempikin merkityksensä. Bullfrog Brown on ehkä valitsemassa uutta suuntaa."
|
|
Näin luonnehdimme virolaisen bändin loppukesästä 2009 ilmestynyttä albumia. Sillä kertaa kristallipallossa oli oikea visio, koska yhtyeestä ei olla paljon sen jälkeen kuultu.
Tienristeyksestä onkin siirrytty liikenneympyrään. Bullfrog Brownin perustajan ja biisintekijän Andres Rootsin uusi levy "Roundabout" on soolosuoritus; solisteja on kutsuttu mukaan koko joukko, mutta Rootsin originaalikappaleet ovat kokonaisuuden juoni.
Tuttuja solisteja ovat Mustion Jukka "Black River Bluesman" Juhola ja Skotlannin alt. blues-kunkku Dave Arcari. Suomessa toistaiseksi vähemmän tunnetut Eric "Red Mouth" Gebhardt ja Johan "Bottleneck John" Eliasson pääsevät myös ääneen.
Alabamalainen Gebhardt teki Andres Rootsin kotimaassa Virossa melko paljon nimeä jokin aika sitten, kun tälläkin levyllä kuultava "Redecoration Day" menestyi Viron television (hieman suomalaista Hittimittaria) muistuttavassa musiikkivideoshow'ssa. Biisi ei hauskoista trumpettitöräytyksistään huolimatta välttämättä kuulu levyn parhaimpiin, ja yleisönsuosio meneekin hupaisan videon piikkiin.
Red Mouthin kanssa vedetyistä kappaleista albumin paras on "Lemon Days". Soinnutus on tunnistettavaa Rootsia, mikä on aika paljon sanottu maailmassa, jossa biisintekijöitä on ties kuinka monta miljoonaa. Andresin tukeva komppaus ja turkulaisen Jantso Jokelinin beatboxaus loihtivat raidalle terävän biitin.
Gebhardtia ei juuri voi laulajaksi sanoa. Ennemminkin hänen äänentuotantonsa on häiriintynyttä mölinää. Mutta persoonallisuus viimeisen päälle!
Kuolleen miehen seikkailut
Ruotsin Bottleneck John sen sijaan esiintyy mainiona laulumiehenä. Levyn kenties hienovaraisin veto "Shades" on hänen heiniään. Kappaleella Rootsin kitara ja Jokelinin huuliharppu käyvät tyylikästä dialogia. Myös itämainen, unenomainen "Thru the Valley" tekee vaikutuksen.
Dave Arcari muistetaan peltikitaraa kurittavana ja villinä esiintyjänä. "Roundaboutilla" hän ei olekaan aivan omimmillaan, sillä hänen osuutensa on äänitetty kitaratta ja muista soittajista erillään kotoisessa Glasgow'ssa. "Dead Man Stomp" kuuluu silti albumin valioihin. Arcari tarinoi kuolleesta miehestä, joka yrittää löytää ihmelääkettä kieroutuneen nykymaailman parantamiseksi. Sävellys on jälleen ehtaa Rootsia. Hienon tatsin tuo Hanno Maadran soittama alttoviulu.
Levyn voittajabiisi on sijoitettu listan toiseksi viimeiseksi. Roots ja suomalaiskaksikko Black River Bluesman – Bad Mood Hudson (Antti Huttunen) paiskaavat tiskiin kappaleen "Watcha Do". Huttusen tanakka rumpukomppi ja Juholan matalalta mörisevä baritonisikarilaatikkokitara pohjustavat mahtavasti, ja Rootsin slide-kitara naukuu kuin viimeistä päivää.
Umpisimppelit säkeistöt yhdistyvät kertosäkeen melodiantapaiseen saumattomasti. Samalla tavoin kontrastia on tekstien käsittelemissä dilemmoissa: kun sinulla on töitä, mutta et halua nousta vuoteestasi; kun sinulla on rahaa, mutta haudot sitä pankkitililläsi, ja niin edelleen. "Mitäs sitten teet" kysytään kertsissä ja voimatrio antaa siihen soittamalla vastauksen – rokataan ja ravistellaan huolet taivaan tuuliin!
Albumilla ei ole varsinaista maaottelumeininkiä, vaikka kansalaisuuksissa löytyy. Silti nostaa tervettä ylpeyttä rintaan, kun suomipoika hoilaa muut täysin suohon.
Reitti selvä
Onnistuneita kappaleita ovat lisäksi "Stick with You" (solistina Gebhardt), joka keinuu rennosti hieman New Orleansin tyyliin, ja "Brothers Grim" (Bottleneck John), jota vauhdittavat Kalle Kindelin laukkaavat rummut. "Southern Sky" taas edustaa Arcarille tunnusomaista punk-bluesia.
"Roundaboutin" biisimäärä on jätetty kahteentoista. Se on siedettävä määrä, ja se myös minimoi vähemmän vaikuttavien kappaleiden luvun. Levy ei ole täysin tasalaatuinen, mutta ei varsinaisia täytebiisejäkään mukana ole.
Jantso Jokelin on harpistina melkoinen löytö. Nuoresta iästään huolimatta hän käsittelee instrumenttiaan kokeneesti ja sävyrikkaasti.
Show on kuitenkin Andres Rootsin. Tekstit vaihtelevat mystiikasta ja unenomaisesta maalailusta hersyviin sanaleikkeihin. Kun ne yhdistetään kekseliäisiin ja rytmisesti pistämättömiin sävellyksiin – puhumattakaan Rootsin valistuneesta slide-kitaran käsittelystä – saadaan kasaan vähintäänkin kelvollinen pitkäsoitto. Kaveri osoittaa pystyvänsä liikennöimään ilman useita vuosia kyydissä ollutta Bullfrog Brownia. Ja tuskin kuljettajan ajokuntoa moni epäilikään.
PASI TUOMINEN
Andres Roots: Roundabout. Roots Art Oü, 2010
Andres Roots (kitara, lyömäsoittimet)
Eric Gebhardt (laulu), Bottleneck John (laulu), Dave Arcari (laulu), Black River Bluesman (kitara, laulu)
Bad Mood Hudson (rummut, taustalaulu), Uku Püttsepp (nokkahuilu, trumpetti, rummut), Jantso Jokelin (huuliharppu, beatboxing), Ahti Bachblum (urut, piano), Asko-Romé Altsoo (rumpujen ohjelmointi, handclaps, "mysteeriviulu"), Kalle Kindel (rummut), Hanno Maadra (alttoviulu), Raul Terep (lyömäsoittimet, didgeridoo)
Linkit: Andres Rootsin MySpace, Reverbnation ja Facebook .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|