BEVERLY MCCLELLAN, DEBBIE BOND, BRICK FIELDS
|
24.2.2012 Naisten vuoro, osa 3 Beverly McClellanin, Debbie Bondin ja Brick Fieldsin levyt ovat uuden originaalimateriaalin juhlaa. Liikutaan hyvin perinteisistä maisemista todella ennakkoluulottomaan asenteeseen.
Monella amerikkalaisen tv:n katselijalla loksahti viime vuonna suu auki, kun kaikkien idolien, talenttien ja x-faktoreiden lisäksi ruutuihin saapui vielä uusi lahjakkuuskisa, NBC-kanavan The Voice. Yllätykset eivät jääneet tähän. Kun tukkansa ajellut julkilesbo Beverly McClellan avasi suunsa, oli yleisöllä lisää ihmeteltävää. .
|
|
|
Beverly ei yrittänyt, eikä yritä tänä päivänäkään, mahduttaa itseään pop-tähden muottiin, vaan antoi kaikkensa omana itsenään. Siitä kertoivat jo kappalevalinnatkin: nainen päästeli kitusistaan muun muassa B.B. Kingiä, Janis Joplinia ja The Whota.
Persoonalliset esitykset toivat kisassa kolmannen sijan ja avasivat mahdollisuuden päästä levyttämään. Beverly oli tosin purkittanut ennestäänkin neljä kiekkoa. Nyt ympäristö oli paljon ammattimaisempi. "Oli todella hauskaa vain kävellä studioon ja äänittää biisit. Ilo taltioitui mielestäni lopputulokselle", Beverly sanoo.
Nainen sai "Fear Nothing" -levylleen kovat tukijoukot. Bändissä soittavat muun muassa The Robert Cray Bandista tutut Jim Pugh (yksi planeetan parhaista kosketinsoittajista) ja Tony Braunagel (rummut) sekä basisti Hutch Hutchinson (The Neville Brothers, Bonnie Raitt). Yhden kappaleen Beverly on tehnyt yhdessä Keb' Mo'n kanssa. Tuottajana toimi niin ikään ansioitunut kaveri, David Z.
Näin maittavaan tilanteeseen pääsy on vain osin valtavirtajulkisuuden ansiota, sillä McClellan on kiistämättömän lahjakas muusikko. Hänellä piisaa ääntä ja tulkintavalmiuksia. Hän näyttää olevansa myös kerrassaan mainio biisintekijä: koko "Fear Nothing" -levyn materiaali on hänen omaansa. Laulun lisäksi hän soittaa albumilla kitaraa ja pianoa.
Beverly ei asenteellaan ja heittäytymisellään ota vankeja. Sydänverta vuodatetaan ja henkistä taakkaa puretaan: "Well now, I got a monkey on my back, I got a monkey on my back; I'll raise my soul to the light; Nobody's fault but mine – Oh Lord". Kun artistin panos täydennetään enimmäkseen bluesista ja classic rockista käyttövoimansa saavalla bändisoittamisella, on käsillä erinomainen annos modernia rytmimusiikkia.
Varsinaisen vuodatuksen oheen mahtuu hauskempaa ränttääkin (I Can't Hide Me). Hieman kyseenalaisempaa, valtavirtaradion kanssa flirttailevaa matskua on mahdutettu levyn loppuun (Tender of the Most, Precious Times). Bluesin ystäviä miellyttävät todennäköisimmin avauskappaleet "I See Love" ja "Lyin' to".
"Uskon, että musiikkini välittää sanomaa. Se on yksinkertainen: ole oma itsesi, rakasta itseäsi, ole aina rehellinen. Kaikki muu tulee luontaisesti. Näin elän elämääni ja teen musiikkia", Beverly kuvailee.
The Voicen ensimmäisen kauden voittaja oli muuten muuan Javier Colon. Kaveri on tuttu muassa The Derek Trucks Bandista.
My name is Bond, Debbie Bond
Maailmaa paljon kiertäneen Debbie Bondin uusin levy kantaa nimeä "Hearts Are Wild". Pelurien maailmaan, joka on tuttu myös toistaiseksi tunnetumalle Bondille, viittaava nimi johtaa harhaan. Debbie on nimittäin julkaisuineen varsin kaukana vaaran vyöhykkeeltä. .
|
Debbie Bondin oli muutettava ulkomaille amerikkalaisen rytmimusiikin hienoudet löytääkseen. Hän kasvoi Euroopassa ja Afrikassa; televisiodebyyttinsä kalifornialaissyntyinen artistin alku teki Sierra Leonessa! Debbie muutti takaisin USA:an yli 30 vuotta sitten ja vaikuttaa nykyisin Alabamassa.
Bondilla on ollut kunnia työskennellä monien Yhdysvaltain etelän kovin nimien kanssa. Osa on jo yläkerran orkesterissa. "Tämä levy on omistettu Eddie Kirklandille ja Willie Kingille, jotka menehtyivät hiljan. Molemmat olivat inspiroivia ja vaikuttavia hahmoja elämässäni", Bond kertoo "Hearts Are Wild" -albumin kansiteksteissä.
|
|
Kahta coveria lukuun ottamatta Debbie Bond on tehnyt levyn kappaleet. Bond on selvästi kelvollinen biisinkkari. Hänellä on hyvän värinen ääni ja luontaista raspia. Oma ääni on hänelle hyvä rakennuspalikka. Hän kuitenkin tapaa värittää lauluilmaisuaan liikaa ja meneekin siinä metsään. Pahimmillaan suoritukset tuottavat myötähäpeää. Sama koskee välillä piipahtavaa mieskuoroa, elleivät heidän osuutensa sitten ole kieli tukevasti poskessa tehtyjä.
"I Like It Like That" on pirteä kappale, jolle Rick Asherson tarjoaa hyvät huuliharppu- ja piano-osuudet. "Dead Zone Blues" kulkee kivalla soul-soundilla, mutta lopun Janis Joplin -apinointi vaikuttaa vain hölmöltä. "Rick's Boogiella" on New Orleansin boogie woogie -meininkiä. "My Time" -kappaleella on puolestaan hauskoja yksityiskohtia kuten puhelimen soimista imitoiva piano sekä tarinointi Facebookista ja MySpacesta.
Albumi on kokonaisuutena sekava, punaista lankaa ei löydy. Punainen lanka sen sijaan löytyy kirpputorimaisista kansista ja ihan kirjaimellisesti: Debbien sinänsä upea porkkananpunainen kiharapilvi on ikuistettu pahveihin peräti viiteen eri kertaan.
Debbie Bondin päätyö on toimia opetus- ja sivistyshankkeessa Alabama Blues Projectissa, joka levittää juurimusiikin ilosanomaa erityisesti Yhdysvaltain etelässä. Se on kunnioitettavaa ja tärkeää työtä. Nautittavaksi levyartistiksi häntä ei voi sanoa, joten Alabama Blues Projectille sopii toivoa paljon työkeikkaa.
Tyylikkäästi huilulla
Rachel Brick, omaa sukua Fields, on keskushenkilö orkesterissa, joka on saanut Rachelin ja hänen miehensä Larry Brickin sukunimien mukaisen tittelin Brick Fields. Bändissä vaikuttavat myös Randy Fairbanks (koskettimet), Johnny Ray (basso), Casey Terry (saksofoni) ja Caleb Bomar (rummut).
|
Pari vuotta toiminut Brick Fields operoi Arkansas'n osavaltiosta käsin. Yhtyeen musiikissa yhdistyvät amerikkalaisen perinnemusiikin tyylit, erityisesti gospel ja blues. Tästä kertoo myös heidän levynsä nimi, "Gospel Blue".
Rachel Brickin huilu on bändin erikoisuus. Huiluahan on rytmimusiikissa käytetty aika vähän: Marshall Tucker Band ja Jethro Tull ovat tietenkin alan kärkinimiä. Suomessa roots-musiikin pariin instrumenttia ovat tuoneet muun muassa Groovy Eyes ja Cat Lee & Co.
|
|
Brick Fields ei ryöstöviljele huilun käyttöä. Niinpä se tekeekin levylle eetua. Larry Brickin soolokitaraa käytetään myös hillitysti. Muutamat tyylikkään harkitut kitarabreikit maistuvat makealle.
Suurin osa "Gospel Blue" -levystä on perustavanlaatuista, ajoittain jumpahtavaa bluesia. Gospel-osastosta vastaavat "In the Light of Love" ja vanha tuttu "Amazing Grace". Viimeksi mainittu on levyn ainoa ei-originaali.
Orkka on parhaimmillaan hitaammissa ja intensiivisissä paloissa, joista paras on "Cryin'"-niminen biisi. Nopeissa kappaleissa Brick Fieldsillä ei ole juuri mitään mullistavaa annettavaa. Rachel Brickillä on oikein hyvä lauluääni, joskin tietty kireys välillä asettaa ehtonsa. "Larry on erittäin lahjakas säveltäjä. Hän pystyy tekemään kappaleita, jotka ovat täydellisiä laulettavikseni", Rachel kehaisee siippaansa.
Kokonaisuus on kotikutoinen. Musiikillinen toteutus on toki riittävän ammattimainen; samaa ei voi sanoa kansista, jotka näyttävät 90-luvun alun tietokoneella tehdyiltä.
Moni satunnainen kuuntelija varmasti ohittaa Brick Fieldsin albumin sen kummemmin korvaansa lotkauttamatta. Tunnelmien luomista ja finessejä ymmärtävälle musiikin ystävälle "Gospel Blue" sen sijaan on mukava teos.
PASI TUOMINEN
Beverly McClellan: Fear Nothing. Oarfin Records, 2011
Debbie Bond: Hearts Are Wild. Blues Root Productions, 2011
Brick Fields: Gospel Blue. Fields of Sound Publishing, 2011
Lue myös Naisten vuoro Osa 1 Osa 2
Linkit: Beverly McClellan, Debbie Bond, Brick Fields
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|