LEVYKATSAUS
|
11.11.2011 Kolme tapaa tehdä suomalaista bluesia, osa 2 Tarkastelussa Bloodshot Eyes, Dave Forestfield ja Titty Bar Tim – vanhan hyvän ajan musaa, pohdiskelevaa nykytavaraa ja miehekästä Chicago-bluesia.
Bloodshot Eyes on toiminut enemmän ja vähemmän aktiivisesti melkein 20 vuotta. Uusin levy "Night Walk Boogie" on kuitenkin vasta orkesterin kolmas. Aiemmin ovat tulleet ulos teokset "Are You What" (1994) ja "Ain't That Thing Too Cool For You" (1998). .
|
|
Oman määritelmänsä mukaan Bloodshot Eyes soittaa 40-luvun rhythm and bluesista kumpuavaa, rehellisen juurevaa musiikkia. Uusin albumi osoittaa väitteen todeksi.
Tarjolla on boogieta, swingiä ja muita vanhojen hyvien aikojen tyylejä mutkattomasti esitettyinä. Kitaristi Roy Fish Loikala on säveltänyt koko joukon mukavia biisejä, joten cover-kappaleiden määrän olisi voinut huoletta jättää vähemmälle. Albumin (peräti) 14:sta kappaleesta kahdeksan ovat Loikalan.
Kolmen puhaltajan sektio tekee bändistä tärkeän suomalaisen blues/roots-musiikin skenessä. Jarmo Rouvinen (baritonisaksofoni), Boots Hurskainen (tenorisaksofoni) ja Ville Hovi (tenorisaksofoni) osaavat hommansa taaten Bloodshot Eyesille omaleimaisen soundin. Puhallushommissa on myös Kari "Good Rockin'" Kempas, joka laulun ohella vastaa huuliharpusta; hänen kuvionsa etenkin kappaleella "Read My Lips" ovat kerrassaan kekseliäät.
Hidas blues "Shattered Mailbox" nousee myös levyn parhaimmistoon. Kontrabassossa suoriutuu Iiro Kautto. Osassa kappaleita kontrabassoa soittaa Lasse Sirkko. Rummuissa kuullaan Tom Pythonia.
Musiikin puolesta "Night Walk Boogie" on perinteisyyden ylistys. Samaa ei voi sanoa kansitaiteesta. Piirroksissa seikkailevat avaruusolennot, jotka ovat tulleet valloittamaan planeettaamme Eduskuntatalon nurkille...
Musiikin kuvataidetta
Dave Forestfieldin viimeisimmältä levyltä "One Truth Town" löytyy etupäässä kaikuja amerikkalaisesta rytmimusiikista. Rytmiikka ja klangi muistuttavat paikoin myös englantilaista ja irlantilaista laulelmaperinnettä. .
|
Forestfield (Tatu Metsäpelto) on suomalaisen juurimusiikin kynäniekkoja. Hänen musiikkinsa ei aukene sellaiselle kuulijalle, joka ei jaksa tai pysty keskittymään teksteihin. Sanat ovat jälleen tärkeässä osassa. Ne on jopa ikuistettu kansivihkoon (kannet on kaikkiaan toteutettu poikkeuksellisella laadulla). Varsinaisina kansiteksteinä saadaan lukea "yhden totuuden kaupunkia" kuvaileva kertomus, jossa kaikkien biisien nimet esiintyvät oikeassa järjestyksessä ja relevantissa asiayhteydessä. Erittäin harvinainen, kunnianhimoinen ja kunnioitettava ratkaisu!
|
|
"One Truth Town" on kuin kuvataidetta musiikin kaavussa, siksi eläväisiä tuokiokuvia Forestfield maalailee sanoin ja tunnelmin. Tekstit haastavat kuuntelemaan ja pohtimaan – loppujen lopuksi jää kuulijan päätettäväksi, minkälaisen kuvan yhden totuuden kaupungista itselleen piirtää.
Varsinaisen bluesin ystävää miellyttää eniten varmastikin yhdeksänminuuttinen "Roadside Blues". Forestfieldin maltilliset kitarakuviot ovat parhaimmillaan ja Jere Venäläisen kosketinsoittimet ovat silkkaa herkkua. Kärkimateriaalia ovat myös tyylikäs nimikappale (vierailijana Jarkka Rissanen) sekä pirteä folkki "What Kind of Truth?".
Levyn parhaat kappaleet menisivät täydestä vaikka amerikkalaisilla country- tai folk-radiokanavilla. Varsinkin jos englanti vääntyisi nykyistäkin paremmin. Kähisevällä Forestfieldillä ei ole maailmaa mullistavaa lauluääntä. Mutta eipä ole Bob Dylanilla, Neil Youngilla tai Leonard Cohenillakaan.
Isojen poikien bluesia
Timo Heikkilän nimi sopii raapustaa muistikirjaan, jos miehekkäällä otteella toteutettu Chicago-blues sattuu olemaan sydäntä lähellä. Heikkilä vetää Titty Bar Tim Blues Band -nimistä orkesteria. Kun bändi virittää soittopelinsä, siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu.
Heikkilä ei ole Chicago-asioissa eilisen teereen poika. Toisin kuin monet kotinurkissa elämänsä viettäneet coverien veivaajat, tämä kouvolalainen on tehnyt lukemattomia matkoja Tuuliseen kaupunkiin. Eikä ainoastaan maisemia katselemaan, vaan omakohtaisesti tutustumaan Chicagon rankkoihin katuihin ja siellä vaikuttaviin blues-tyyppeihin.
Mies kertoo viimeisimmän lempinimiväännöksensä, Titty Bar Timin, herättäneen chicagolaisissa melkoista huvittuneisuutta. Bändin tuoreen nimen alkuperäinen versio oli vielä ruokottomampi, ja se koko perheen julkaisun tapauksessa jätettäköön mainitsematta.
Blues-Finland.com sai käsiinsä bändin (silloin vielä Timmy The Dog's Blues Guitar) promolevyn, joka on äänitetty keikalla viime uuden vuoden aattona. Yhdeksän kappaleen veto on uskottavaa tavaraa. Musiikkia veivataan taidolla mutta myös bluesille ominaisesti sopivan kukkomaisella asenteella.
Asennetta ei tarvitse enemmälti peitellä, sillä homma tulee selväksi jo muutamalla biisin nimellä: "Frequent Drinker", "Second Hand Snuff", "Evil Weed"...
Titty Bar Tim Blues Band toimii kokoonpanossa Timo "Titty Bar Tim" Heikkilä (kitara, laulu, huuliharppu), Maxwell Street Mike (laulu, kitara), Andy (piano), Smoke Pipe Pehkonen (rummut) ja Free Mason Ruuhimaeki (basso).
Bändi keikkailee enenevissä määrin, erityisesti Kouvolan seudulla. Jos keikka sattuu kohdalle, ei kannata kulkea ohi. Mutta varoituksen sana on aina paikallaan: tämä on isojen poikien bluesia, hienohelmat älkööt vaivautuko.
PASI TUOMINEN
Bloodshot Eyes: Night Walk Boogie. BSE Music, 2011
Dave Forestfield: One Truth Town. Pilfink Records, 2011
Timmy The Dog's Blues Guitar: Live in Kouvola. Näytelevy, 2011
Lue myös Kolme tapaa tehdä suomalaista bluesia, osa 1
Linkit: Bloodshot Eyes, Dave Forestfield, Titty Bar Tim Blues Band
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|