|
14.8.2012 Kuvagalleria
|
Silvennoinen, Lindholm, Ahlqvist: SF Blues
|
Telttailua alla sinisen kuun Kauhajoen Bluesrupiaman kovaääninen ykköstykki oli Suomen superkokoonpano SF Blues. Tarjolla oli myös paikallisia herkkuja: usean sukupolven jazz-bändiä ja kuuluisaa aamupuuroa.
Telttailu elokuisina loppukesän iltoina on mukavaa puuhaa. Erityisen mukavaa se on silloin, kun teltassa nautitaan hyvästä musiikista – vaikkapa kera virvokkeiden – ja yöksi siirrytään vällyjen väliin sisätiloihin. Juuri näin toimittiin Kauhajoen Bluesrupiamassa elokuun ensimmäisenä lauantaina.
Bluesrupiaman musiikillinen tarjonta tuki hyvin illan kulkua. Pohjia tarjosi kotoisasti pienemmältä lavalta Kauhajoki Old And Young Star Band. Kun meno oli ylimmillään, superkokoonpano SF Blues rykäisi show'n käyntiin päälavalla. Näihin aikoihin osassa yleisöä alkoi ilmetä jo nousuhumalaisen uhon mukanaan tuomaa kaikkivoipaisuutta, joten rokkaava puolitoistatuntinen tuli sopivaan väliin. Bändi pistikin kymmenvuotisjuhlakiertueensa kunniaksi parastaan. Soitto oli rullaavaa ja kovaäänistä.
SF Bluesin setin jälkeen hieman jäähdyteltiin ja rauhoiteltiin meininkiä taas pikkulavalla paikallisvoimin. Illan päätteeksi päälavalle nousi Steve Guyger suomalaisine taustabändeineen. Tässä vaiheessa suurin räyhä oli saatu jo riehuttua pihalle, joten yleisö saattoi hyvillä mielin keskittyä nauttimaan bluesista ja seuralaisistaan.
Kitarat soivat bluesia
SF Bluesilta osasin odottaa hyvää meininkiä, joten yllättämään he eivät päässeet. Pepe Ahlqvist, Heikki Silvennoinen ja Dave Lindholm ovat kukin mestareita omalla sarallaan. Ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, että yhteisessä bändissä kolmen vahvan artistin tenhovoima kertautuisi. Vuosien saatossa on nähty monenlaisia ”superkokoonpanoja”, joissa egojen törmäily on vesittänyt hyvän idean lähinnä merimiespainin tasolle. SF Bluesissa ei sellaista ongelmaa ole. Jokainen solisti on hankkinut kannuksensa jo moneen kertaan, joten näyttämisen tarve ei ohjaa tekemisiä. Kukin malttaa vuorollaan peesailla.
Dave oli lavalla keskimmäisenä ja toimi seremoniamestarina. Hänen spiikkinsä eivät tosin rupattelun asteelle juuri edenneet. Niissä lähinnä panostettiin informatiiviseen niukkuuteen tyyliin ”Oolrait, nyt Hessu soittaa jonkun kappaleen”. Lavalla vallitseva hyvä tunnelma välittyi tietyin poikkeuksin yleisöönkin. Tokihan eturivin joraajien sekaan mahtuu aina jokunen ärräviinaa nauttinut kiukkupussikin.
SF Bluesin kolmen kitaran hyökkäys on jytäisä paketti. Kitarat soivat uljaasti ja kovaa. Eturivissä onnettomalla kameran rohjakkeellani kuvia metsästäessä en muuta kuullutkaan kuin kitarat, koska vahvistimet puskivat lavalta melkoisella voimalla. Ilmeisesti Daven kitara oli kaikkein kovaäänisin, koska hänen styrkkarinsa sivuille ja taakse oli aseteltu pleksiseinät, jotta muu bändi kuulisi paremmin omaa soittoaan (samanlaiseen ratkaisuun on The Rolling Stonesissa päädytty Keith Richardsin vahvistimen kanssa). Siitä huolimatta äkätessäni tuon konstruktion mieleen nousi välähdyksen omainen muistikuva lapsuudesta ja ihmettely. Miksi Lauantaitanssien rumpali soittaa puhelinkopissa?
Vaikka SF Bluesin ohjelmisto oli monin paikoin tuttuakin tutumpaa, saatiin ” Crossroadsiin”, ”Dust My Broomiin” ja ”Hoochie Coochie Maniin” uutta potkua, kun etulinjan kolmikko jakoi soolovuoroja keskenään. Riemastuttavan usein Ahlqvist kaivoi myös huuliharpun taskustaan ja näytti, että vanha taika on edelleen tallella.
Ei sovi myöskään unohtaa taaempana operoinutta ja piisejä taiten kuljettanutta Mikko Löytty - Jani Auvinen -kaksikkoa. Heidän varassaan ne eturivin ukkelit kuitenkin rokkailevat ja bluesailevat.
Rennon letkeätä bluesia
Steve Guyger starttasi viikon mittaisen Suomen-kiertueensa Bluesrupiamaa edeltävänä iltana Karkkilan Sulattofestivaalilla. Hänen oli tarkoitus esiintyä Suomessa tuttuun tyyliin Tomi Leinon bändin kanssa. Leinolle oli kuitenkin ilmaantunut päällekkäisiä keikkoja Ruotsiin, joten kaksi ensimmäistä iltaa Guygerin kanssa soitti Tomi Leino Band ilman Tomi Leinoa. Jaska Prepulan ja Mikko Peltolan rennon svengaava komppiryhmä on monta kertaa ennenkin todettu varsin toimivaksi yksiköksi, eikä tämäkään kerta tehnyt poikkeusta. Myös kitaristiksi hälytetty Jonne Kulluvaara klaarasi viransijaisuuden hienosti.
Lavalta välittyi molemminpuolinen kunnioitus. Guyger johti bändiä: ilmoitti piisin, sävellajin ja saattoi polkea hieman jalalla tempoa malliksi. Näillä eväin piisit lähtivät liikkeelle ja bändi seuraili solistia taidokkaasti. Myös Guyger näytti olevan avoimen tyytyväinen soittokumppaneihinsa. Hän pysähtyi monta kertaa kuuntelemaan Kulluvaaran sooloja hymyssä suin ja yllytti tätä soittamaan aina vain lisää.
Chicago-tyylisen huuliharpun taitajana Guyger on maailman kärkeä. Hänen ilmeikäs soittonsa kumartaa perinteitä, mutta ei kuitenkaan luiskahda kopioinnin puolelle.
Karkkilassakaan en löytänyt huomauttamista bändin soitosta, mutta Kauhajoella esiintyminen oli vielä astetta rennompaa. Asiaan vaikutti varmasti moni seikka. Ryhmä oli edellisen illan keikalla ehtinyt tutustua toisiinsa. Bluesrupiamassa myös vuorovaikutus yleisön kanssa oli huomattavasti runsaampaa. Sehän kyllä innostaa artistiakin antamaan kaikkensa.
Vanhoja ja uusia paikallistähtiä
Bluesrupiaman aluksi ja pääesiintyjien välissä esiintynyt Kauhajoki Old And Young Star Band koostui nimensä mukaisesti kahden polven muusikoista. Bändin perusrunko – rumpali Jukka Ojaniemi, pianisti Lasse Hirvi sekä puhaltajat Michael Peltonen, Tom Peltonen ja Arto Panula – kuuluivat kolmekymmentä vuotta sitten Kauhajoen Jazzklubin peruskokoonpanoon. Bändi soitti jamien house bandina, esiintyi runsaasti ja saavutti vankkaa paikallismainetta. Muutaman vuoden jälkeen homma lopahti kuitenkin armeija- ja opiskelukiireisiin. Bändi hajosi tahoilleen.
Nyt kun Jukka Ojaniemeä oli pyydetty kokoamaan taas vanha ryhmä kasaan, alkuperäinen basisti ei mukaan ehtinyt. Näin ollen kokoonpanoa lähti täydentämään Ojaniemen poika, Vesa Ojaniemi. Bändi soitti sovitettua – ja ymmärrettävää – jazzia, joten hommaa ei lähdetty viemään liian vaikeaksi. Seassa kuultiin myös laulettuja numeroita, joista mieltä lämmitti erityisesti Van Morrisonin ”Moondance”. Laulusolistina toimi Tangomarkkinoillakin kisannut Juha Hautaluoma. Hän suoriutui vaativan materiaalin tulkinnasta mallikkaasti, vaikka paikoittain liika tangomaisuus vähän paistoikin läpi.
Joku kuului suureen ääneen ehdottelevan Kauhajoen bändille ruotsinlaivakiinnitystä bluesfestareiden sijaan, mutta mielestäni noinkin erilainen välimusiikki toi hyvän kontrastin illan bluesimpien aktien välissä. Sitä paitsi bändi soitti ja svengasi hyvin.
Kauhajoen sininen (teko)kuu
Bluesrupiaman juhlateltta oli pystytetty Ojalan Pakarissa sijaitsevan Janoisen Leipurin terassin yhteyteen. Virvokemyynti toimi festivaaleilla hyvin, koska lasin täydennys toimi telttoihin sijoitettujen myyntipisteiden lisäksi myös kellariravintolasta. Katettua telttatilaa oli sen verran runsaasti, että sadekaan ei olisi isommalti iltaa häirinnyt. Siitä huolimatta kostea ilma oli kuulemma verottanut perjantai-illan yleisömäärää melkoisesti. Small Axen reggae oli mennyt niin sanotusti harakoille. Toivottavasti ne pitävät Jamaikan soundeista.
Sunnuntaiaamuna sain vielä tutustua yhteen paikalliseen erikoisuuteen. Pääsin nimittäin aamupalalla maistamaan Soundi-lehdessäkin kehuttua Helmin kortteerin aamupuuroa. Kyllä sen voimin kelpasi ajella vähän pidempikin matka.
Kaiken kaikkiaan Jazz & Blues Club Kauhajoki ry oli järjestänyt mainiot festivaalit. Järjestelyt toimivat eikä iltaan ei oltu tungettu liikaa ohjelmaa. Kokonaisuus pysyi sopivan maltillisena. Kauhajoella olikin mukava telttailla.
Ai niin, se festivaalialueen yläpuolella mollotellut sininen kuu osoittautui tarkemman tutkailun jälkeen ilmapalloksi. Ei se mitään. Blue Moon of Kauhajoki jatkakoon loistamistaan tulevinakin vuosina!
MARKO AHO
Kuvagalleria .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|