Laatubluesia puolityhjässä urheiluhallissa Karkkilan Sulattofestivaalin blues-illassa olivat kaikki palaset paikoillaan paitsi yleisö. Ron Sayer Jr ja Todd Sharpville tekivät Suomen-debyyttinsä. Steve Guyger näytti huuliharpismin mallia.
Sulattofestivaali järjestettiin Karkkilassa viidettä kertaa. Bluesilla on aina ollut vankka jalansija festivaalin ohjelmistossa, eikä tämä vuosi tehnyt poikkeusta. Perjantaina 3. elokuuta vietetyn Blues-Sulatto -illan vetonauloiksi oli kiinnitetty kaksi Suomessa melko tuntematonta brittiartistia, Ron Sayer Jr ja Todd Sharpville. Heidän lisänään kansainvälistä väriä toi yhdysvaltalainen harppuässä Steve Guyger.
Sayer muisteli esiintyneensä maassamme kerran aikaisemminkin. Tuolloin hän oli toiminut Oli Brownin bändin basistina. Sittemmin Sayer on polkaissut uransa käyntiin kitaristi-laulajana ja julkaissut vast´ikään ensimmäisen soololevynsä ” Better Side”. Karkkilassa koettiin nyt hänen ensivierailunsa Suomeen solistin ominaisuudessa ja oman bändin keulakuvana.
Ron Sayerin The Big Three -kokoonpano svengasi napakasti ja oli selkeästi parhaiten kotonaan funkimmissa paloissa. Sitä osastoa kuultiinkin setissä paljon - esimerkkinä uutuuslevyltä löytyvä notkea menopala ”Manana”. Rytmiryhmä puuhasteli tiiviissä yhteistyössä. Basisti Clive Jones ei vauhtiin päästessään nuotteja säästellyt. Rumpali Paul Wooden piti maltillisesti ja juuri oikeisiin kohtiin aksentoiden kompit kasassa. Pianisti Andy Robinson jäi Karkkilassa hieman muun ryhmän jalkoihin, mutta pääsi toki jokusen kerran esiin hänkin.
Musiikillisesti Ron Sayer Jr:n setti luiskahti bluesrockin puolelle. Telecaster soi maestron kourassa hienosti, eikä mies todellakaan pitänyt kynttiläänsä vakan alla. Homma ei kuitenkaan mennyt lajityypille ominaisesti tolkuttomaksi vingutteluksi, vaan enemmänkin liikuttiin melkoista kyytiä pitkin Rory Gallagherin kiveämiä polkuja. Encorena bändi versioi Freen ”The Stealerin”.
Vierailevana laulajana nähtiin Ronin vaimo Charlotte Joyce. Hän osoittautui varsin vahvaääniseksi ja nykytrendien mukaisesti itseään paljon tummemman kuuloiseksi laulajattareksi. Charlotte esitti setissä jokusen oman numeron, toimi välillä stemmalaulajana ja show'hun vauhtia lisäävänä tanssityttönäkin. Myös Ronin uudelta levyltä löytyvä duetointi Etta Jamesin ”My Mother In Law” - kappaleesta kuultiin. Liekö taustalla oikein tosielämän kokemuksia – melkoisen vahva tunne mainiosta esityksestä välittyi.
Juureva sooloshow
Heti kohta ”The Stealerin” vaiettua kapusi Todd Sharpville lavalle resonaattorikitaroineen. Hän kytki kitaran kiinni vahvistimeen, toivotti hyvät illat ja aloitti isompia sähläilemättä George W. Bushille omistetun rivakan boogien "Can't Stand The Crook". Illan tässä vaiheessa oli alkujaankin harmillisen vähälukuinen yleisö harventunut entisestään. Urheiluhallin kolkko tyhjyys ei kuitenkaan näyttänyt Sharpvillea isommalti haittaavan. Hän vetäisi hienon sooloshow'n. Aluksi kitarasoundi oli vielä koko lailla karu, mutta miksaaja sai sen väännettyä pian kohdilleen.
”Need Your Love So Bad” tai The Allman Brothers Bandin "Soulshine" eivät välttämättä ole kaikkein luonnikkaimpia soolopiisejä, mutta Sharpville tarjoili niistäkin makoisat versiot. Hän on tyyliltään monipuolinen soittaja. "Olin ennen bluesiin hurahtamista kova rockabillymies, suorastaan teddy boy", Todd jutteli keikan jälkeen. Vaikutteet kuuluvatkin paikoittain vahvasti läpi hänen kitaroinnistaan. Se ei ole lainkaan huono juttu. Setin kohokohtiin lukeutui myös countrya: Shel Silversteinin kirjoittama omintakeinen rakkauslaulu "If That Ain't Love".
Illan lopuksi Sharpville vaihtoi kitarakseen laina-Telecasterin ja kutsui Ron Sayer Jr:n bändeineen takaisin lauteille. Ryhmä tarjoili yöpalaksi mainion näkemyksen ” Sugar Sweet” -klassikosta. Loppujamituksessa jokainen soittoniekka pääsi vetäisemään oman soolo-osuutensa ja lavalle nousi myös Charlotte Joyce laulamaan. Hänen toimestaan kuultiin pätkä funkahtavaa ”Eleanor Rigbyä”. Toisen jamipiisin loppusointujen aikana saliin rävähtivät täydet valot päälle sen merkiksi, että juhlat ovat ohi ja loppujenkin ihmisten olisi suotavaa poistua mitä pikimmiten.
Perinteikästä harputtelua
Illan kolmas ulkomaanvieras, huuliharpisti Steve Guyger, on tutumpi hahmo näillä leveysasteilla. Hänen piti alustavan suunnitelman mukaan esiintyä Karkkilassa tuttuun tyyliin Tomi Leino Bandin kanssa. Leino oli kuitenkin estynyt saapumasta paikalle, joten Guygerin kanssa soitti ”Tomi Leino Band”, jossa kitaristina toimi Jonne Kulluvaara. Komppiryhmän muodostivat Mikko Peltola ja Jaska Prepula.
Guyger on kiistatta yksi alansa huipuista. Olkoonkin, että suurin suosio on häntä sinnikkäästi kaikki vuodet väistellyt, hän kuuluu perinteikkään Chicago-harpismin taitajien kärkikastiin. Homma hoituu yhtä komeasti niin diatonisella pikkuharpulla kuin isommalla kromaattisella pelilläkin. Harpun vaihtaminen lennostakaan ei tuota isompia ongelmia.
Kokoonpanomuutoksista huolimatta Guyger toimi suomalaisvalmisteisen bändin kanssa hienosti kimpassa. Jälleen kerran hämmästeltiin miten notkean uskottavasti näiltä ukoilta irtoaa vanhan liiton bluesmeininki. Homma svengaa ja kulkee viilipyttymäisen coolisti. Soitto ei ole liian hillittyä, mutta ei myöskään riistäydy omille teilleen. Guyger vaikutti silmin nähden tyytyväiseltä soittokavereihinsa.
Tohtoreita ja rytmiriiviötä
Illan avasi pari mainiota kotimaista ryhmää. Dr Helander & Little Willie Mehto - duo tarjosi kahteen mieheen rouhean rautaisannoksen perusbluesia. ”Malted Milkillä” startanneen setin parivaljakko aloitti akustisesti ja istuallaan, mutta otti heti yleisön haltuunsa. Pian kolme neitokaista ilmaantuikin lavan eteen tanssimaan ja ennen pitkää mukaan innostui useampiakin joraajia. Duo kohotti taiten tunnelmaa ja tarjosi yleisölle klassisten bluessävelmien kanssa sulassa sovussa omaa tuotantoaan.
Setin loppupuolella olivat jo bileet vauhdissa ja väkeä tanssimassa. Lavalla oli tuolit potkittu syrjään musikanttien tieltä ja Helanderin akustinen kitara oli saanut väistyä sähkiksen tieltä. Etukäteen duo oli luvannut soittaa sellaisen setin, että rappaus rapisee hallin katosta. Hyvän meiningin he saivatkin halliin lietsottua. Toivotaan silti, ettei sen seurauksena mitään suurisuuntaisempaa kattoremonttia sentään tarvitse tehdä.
Turusta käsin suomalaista rootsmusiikkikenttää valloittamaan lähteneen Johnny Pallari & His Rhythm Devilsin rooliksi jäi soittaa paikan päälle saapuvalle yleisölle sisääntulomusiikkia. Kaiken lisäksi melko vähäinen kuulijakunta asettautui kauas urheiluhallin katsomoon juomalaseineen. Avaussetin aikana sali näyttikin huomattavasti tyhjemmältä kuin mitä se oikeasti oli. Tilanne parani hieman, kun Pallarin osuuden jälkeen keskilattialle aseteltiin muutama penkkirivistö ja ihmisiä saatiin houkuteltua lähemmäksi esiintymislavaa.
Pallari ei saanut vasta aloilleen asettuvalta yleisöltä ansaitsemaansa huomiota osakseen. Hän on vähän turhan kohtelias solisti, eikä pitänyt tarpeeksi ääntä itsestään. Asia korjaantunee lisäkeikkailun myötä. Bändin omasta tuotannosta koostuva ohjelmisto rokkasi rennosti ja soitto kulki. Oli mukavaa seurata juurevaa musisointia, joka etenee puhtaasti piisien ehdoilla. Pallari uskoo omiin piiseihinsä, jotka ovatkin kelpoisaa kamaa. Soittotaitoa löytyy; sitä ei lähdetä turhan takia esittelemään, vaan keskitytään olennaiseen.
Tohtisiko tässä raportissa mainita, että poikamaisen hyväntuulinen meininki nosti välittömyydellään paikoittain mieleen Kari Peitsamon Skootterin? Tämän haastattelun perusteella voitaneen huomio lausua julki...
Purnaamista, kehuja ja elvistelyä
Yleisön keskuudessa vallitsi jonkin verran kritiikkiä bluestapahtuman siirtämisestä kotoisasta Pohjanpirtistä urheiluhalliin. Esimerkiksi ilmiömäiseksi ilmakitaristiksi esittäytynyt herra manaili jo ennen kuin nuottiakaan oli lavalta käsin soitettu, että soundi tulee olemaan aivan kelvoton. Onneksi pian Pallarin bändin aloitettua selvisi manauksen olleen aiheeton.
Illan päätteeksi oli helppoa olla samaa mieltä tilaisuuden pääorganisaattorin Ramppe Pitkäsen kanssa. Hän totesi, että esiintyjät olivat loistavia ja juhlatilakin osoittautui epäilyistä huolimatta toimivaksi. Tilaisuudessa oli itse asiassa kaikki muu paikallaan paitsi yleisö. Se ei jostain syystä löytänyt paikalle. Todella harmillista. Toivotaan, että lauantai-illan hiphop-painotteinen nuorisoilta sai laajemman liikekannallepanon aikaiseksi.
Urheiluhallin hiljennyttyä käväisin pienen seurueen mukana viereisessä yökerhossa. Siellä esiintyi puolivillaisesti rokkaava, nahkapukuinen Suomi-Elvis bändeineen. Todd Sharpville vilkaisi baaritiskillä jonottaessamme kansoitettua baaria, kuunteli hetken aikaa bändiä ja naurahti: "Ilmankos jouduin soittamaan tyhjälle urheiluhallille, kun naapurissa on Elvis keikalla." Olimme yhtä mieltä – ei ole häpeä jäädä kuninkaalle toiseksi!
MARKO AHO
Kuvagalleria .
|