HELGE TALLQVIST -EKSTRA
|
|
25.3.2016
|
|
"Suurin juttu bluesartistille" Helge Tallqvist ja Ina Forsman matkaavat toukokuussa esiintymään festareille Kaliforniaan. Uusiakin levyjä on vesillä, mutta pyörät liikahtivat jo yli vuosikymmen sitten George Smith -tribuutilla.
Koska Helge Tallqvist kuuluu maamme eturivin huuliharpisteihin ja kokeneimpiin blues-muusikoihin, hän voisi rintaansa röyhistellen ylpeillä saavutuksillaan. Hän on kuitenkin edelleen vaatimaton, bluesin parhaiden perinteiden tapaan edeltäjilleen ja oppi-isilleen kunnioitusta osoittava taiteilijasielu.
Helgeä, joka monen muun tavoin tutustui bluesiin 60-luvun britti-invaasion kautta, on aina vetänyt puoleensa se aito ja alkuperäinen, mustien amerikkalaismuusikoiden blues. Kaliforniasta käsin vaikuttava nettijulkaisu Blues Junction kunnioitti häntä valitsemalla sooloalbumin ”In Footsteps” viime vuoden parhaaksi instrumentaalilevyksi (David Macin tekemä haastattelu löytyy Helgen nettisivulta).
Kevättalvella ilmaantui suoranainen jymypaukku: Helge kutsutiin Ina Forsmanin kanssa esiintyjäksi Doheny Blues Festivalille Yhdysvaltoihin. Kalifornian Dana Pointissa pidettävä festari lukeutuu maan suurimpiin. Se kerää vuosittain yleisöä 30 000-40 000 henkilön verran. Näillä festareilla eivät eurooppalaiset bändit yleensä edes soita!
Helgelle ja Inalle kutsu tuli Jeff Scott Fleenorilta, joka on paitsi kykyjenetsijä myös Delta Groove Musicin omistaja ja tuottaja. ”Helge Tallqvist Band with Ina Forsman” on buukattu esiintymään Etta Jamesin mukaan nimetyllä lavalla. ”Doheny on suurin juttu, jota bluesartisti voi kuvitella”, Helge sanoo Blues-Finland.comille.
Bändiksi Kaliforniaan matkaavat kitaristi Jonne Kulluvaara, basisti Iiro Kautto ja rumpali Juha Litmanen. Dohenyssä haluttiin nähdä nimenomaan Ina, joka on tänä vuonna kiertämässä Eurooppaa Blues Caravanin jäsenenä. Helgen ja Inan yhteinen levy on tietysti myös herättänyt huomiota USA:ssa.
Doheny Blues Festivalilla soitti ensimmäisenä suomalaisena aktina Jo' Buddy & Down Home King III. Neljä vuotta sitten Tomi Leino esiintyi Kaliforniassa monikansallisen Trickbagin kitaristina.
Amerikkalaiseen tyyliin
Tähän kaikkeen johtanut pyörä lähti pyörimään jo vuonna 2005, jolloin julkaistiin tribuuttilevy "Helge Tallqvist with Groovy Eyes plays George 'Harmonica' Smith". Levy nosti Helgen arvoon arvaamattomaan Yhdysvalloissa. Levy myy suuren veden takana vieläkin ja herättää ihmetystä pienen pohjoisen maan artistien bluestiedoista ja -taidoista. ”Amerikkalaiseen tyyliin” soittaminen, johon Helge useasti viittaa, ei nimittäin ole yleistä. Useimmat amerikkalaiset blues- bänditkin kun soittavat jonkinlaista brittiperinteestä lähtevää rokkaavaa bluesia, joka on etääntynyt aika kauas 'aidosta' bluesista.
|
|
Ystävien merkitys Helge Tallqvistin muusikonuralla on ollut suuri. Pitkäaikaisen ystävänsä ja mentorinsa Pepe Ahlqvistin hän tapasi jo teinipoikana. Pepe tutustutti hänet huuliharpun saloihin ja opetti instrumentin käsittelyä. Bluesmiehen elämässä tapahtui toinen iso käänne, kun hän tutustui George ”Harmonica” Smithiin. Se tapahtui Pepen kautta Tukholmassa vuonna 1982. George esiintyi Buddy Guyn konsertissa. Helge, Pepe ja muutama muu muusikko tekivät ikimuistoisen matkan Los Angelesiin samana vuonna ja pääsivät George Smithin vieraiksi.
Tapaaminen vaikutti Helgeen niin paljon, että hän alkoi soittaa sen jälkeen ”tosissaan”. George Smith teki häneen vaikutuksen; ei ainoastaan muusikkona, vaan myös ihmisenä. Helge muistelee Smithiä sydämellisenä, vieraanvaraisena ja muista huolehtivana persoonana. Reissulla tulivat tutuiksi myös blues-muusikot William Clarke (myös jo manan majoille mennyt), Rod Piazza, Rick Estrin, Junior Watson ja Mark Hummel. Kollegiaalisista suhteista alkoi enemmän tai vähemmän tiivis yhteydenpito. Kyseiset muusikot ovat seuranneet toistensa tekemisiä ja tehneet kuin luontojaan toisinaan yhteisiä projekteja.
Helge esitteli uusimman kokoonpanonsa Finnish Blues Music Awards 2016 - tapahtumassa Helsingissä. Laulusolistina toimii Emilia Sisco, ja soolokitaraa soittaa nuori Konstantin Kovalev. Muut bändin jäsenet ovat basisti Tom Nyman ja rumpali Juha Litmanen. Helgellä on ollut lyhyen ajan kuluessa bändissään peräti neljä naissolistia: Fatima Koroma, Minna Lasanen, Ina Forsman ja nyt Emilia Sisco. Kaikki ovat vasta uransa alussa olevia nuoria lupauksia. Miksi juuri nainen? Helge selvittää. ”Kun kasasin uutta bändiä, nousi esiin kysymys laulusolistista. En halunnut sen olevan kuka tahansa, vaan halusin oikean laulajan, jota yleisö kuuntelee. Solistin pitää nostaa bändin tasoa. Nainen bluesin tulkitsijana on kova juttu emotionaalisen eläytymiskykynsä ansiosta”.
Helge arvostaa nykytyttöjen kielitaitoa, musikaalisuutta, fraseerausta ja puhdasta laulua. Nykynaiset uskaltavat myös sanoa mielipiteensä ja valita itselleen sopivat laulut. (Tästä ei kovin pitkää siltaa tarvitse vetää 50-luvun hienoihin suomalaisiin naislaulajiin ja levyyn ”Helge Tallqvist & Jukka Gustavson Band plays Erik Lindström”, mutta se onkin jo toinen juttu).
|
|
|
Edelleenkään ei ole tylsää. 17-vuotiaan Inan löytäminen kolmisen vuotta sitten oli todellinen onnenpotku. ”Moni ihmetteli aluksi, kuinka tällaisen vanhemman konkarin ja teini-ikäisen, aloittelevan laulajan yhteistyö sujuisi, mutta olemme molemmat voittajia.” Epäilijät ovat joutuneet pyörtämään puheensa. Yleisön kiinnostusta ja keikkoja on riittänyt, sekä kansainvälisesti että kotimaassa. Entisen mainosmiehen pelisilmä ei pettänyt tässäkään asiassa!
Helge Tallqvistin elämässä on ollut ehkä onnekkaita sattumia, mutta hänen nykyinen menestyksensä on kovan ja peräänantamattoman työn tulosta. Vaikeissa paikoissa hänellä on ollut kannustajia. Hän on elävä todiste siitä, että rohkaisevalla lauseella oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa sanottuna voi olla suuri merkitys. Helge lausuu (vapaasti englannista käännettynä) ”In Footsteps”- albumin saatesanoissa: ”Blues ja huuliharppu ovat antaneet minulle ilmaisukanavan tunteisiini. Siinä on tämän musiikin voima.”
Pieni sivujuoni eli ”Bluesman met Rap Artist”
”Hanging Loose” -kappaleesta syntyi viime vuonna cd-single yhteistyössä Tyko Haapalan kanssa. Tyko, rap-artisti ja Helgen entinen rumpali, taiteilijanimeltään Tykopaatti, innosti Helgeä säveltämään funk-bluesrytimisen räpin. Pohja on sama kuin kappaleessa ”In Footsteps”. Huuliharppusoolo on soitettu päälle.
Vaikka Helgeä roots-muusikkona bluesin ja rapin yhdistelmä hiukan huvittaa, levyä on soitettu radiossa. Yhteistyön on suunniteltu jatkuvan lähitulevaisuudessa. Ina Forsman halusi myös laulaa kappaleen ja muunsi laulun sanoja naiselle sopivaksi omalla soololevyllään. George Smithin perintö elää näin vielä hiphopissakin.
In Footsteps
Koko albumillinen instrumentaalibluesia huuliharpulla soitettuna on melkoinen harvinaisuus, ei ainoastaan Suomessa, vaan missä tahansa. Huuliharppuhan on erittäin ilmeikäs, puhuva soitin. Helge ajattelee lyriikoita soittaessaan, ja blues tulee selkäytimestä. Soololevy oli oikeastaan Tomi Leinon idea, ja levy on hänen studiollaan tehty. Ina Forsmanin kanssa levytetyn cd:n jälkeen odoteltiin pari kuukautta, että sopivat muusikot saatiin samanaikaisesti Helsinkiin, ja sitten lähdettiin pariksi päiväksi studioon jammailemaan. Edustava joukko huippumuusikoita olikin paikalla. Trickbagin Lars Näsman tuli Ruotsista basistiksi. ”Valikoin biisejä ja harjoittelin ihan hulluna”, Helge tunnustaa.
|
”In Footsteps” on itse asiassa levytykseksi muuttunut jamsessio, taltiointi hyvästä groovesta, joka puolestaan syntyi hyvien muusikoiden yhteistyöstä. ”Kun alkoi kuulostaa tarpeeksi hyvältä, painettiin vain tallennusnappia”, Helge muistelee.
Kappaleet on soitettu George Smithin tyyliin, enimmäkseen kromaattisella huuliharpulla. Tämä ei ole kuitenkaan tribuuttilevy numero 2, koska se sisältää muidenkin sävellyksiä. Tallqvistilta itseltään on sisällytetty viisi raitaa. Saksofonistien (esimerkiksi Lee Allen) biisejä on mukana aika monta. Kitarat nousevat myös hyvin esiin. Soundi on luonnollisen kuuloinen.
|
|
Kun taustamuusikot ovat huippuluokkaa, solistin ei Helgen mukaan tarvitse kuin kellua siinä päällä. Helge Tallqvistin motto on: ”Keep it simple, ja antaa rytmin viedä.”
Siispä kuulokkeet korville ja uppoutumaan West Coast Bluesin vivahteisiin. Albumi sisältää 14 kappaletta, joista suurin osa on soitettu kromaattisella huuliharpulla. Kromaattisen huuliharpun soittaminen on huomattavasti vaativampaa kuin bluesissa tavallisemman, määrättyyn diatoniseen sävelasteikkoon sidotun huuliharpun. Kromaattisella huuliharpullahan voi soittaa puolisävelaskeleetkin – näin ollen myös melodiaa.
Kokonaisuutta tarkastellessa varsinkin Helgen omat sävellykset ovat puhuttelevia. Niissä on sydäntä ja sielua, omakohtaista kokemusta, jotka tuovat lähemmäs kuulijaa. ”Hot Rod Special” aloittaa räväkästi ja lupaa hyvää. ”The Eeel” on kontrabasson rytmittämä energinen swing, jossa Jonne Kulluvaaran heleä kitara saa tilaa. Nimikappale ”In Footsteps” on taas tanakka kitaran ja huuliharpun vuoropuhelu, joka saa jalan lyömään tahtia.
”Monkey on a Limb” on hidas, mietiskelevä kappale, joka on kuin iltapäivä Syvässä Etelässä. Kitaran kaikuefekti tuo mieleen CCR:n. Bobbie Gentryn ”Ode to Billie Joe” suorastaan pakottaa takaisin lähteelle, etsimään verkosta tuon mystillisen kantrilaulun lyriikoita. Onko tuonkin hitin julkaisusta tosiaan jo melkein 50 vuotta? Tallahatchee Bridgekin on sortunut jo kauan sitten.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Micke Björklöf & Blue Strip 25 v Grand Blues Festival Lahti Stompin' 2016 Helsinki
|
|
Toinen swing-kappale on ”Walking with Mr Lee”. Melkein näkee sielunsa silmillä Lindy Hopia tanssivia pareja ja heiluvia kellohameita.”The Tears Fall Down Like a Rain” on omaa luokkaansa. Boogiepohjan varaan soitettu tarttuva melodia nousee esiin. Tomi Leino soittaa soolon.
Helgen oma sävellys, synkähkö, hidas blues ”Baby Don't Go Yet” ei jätä sanomaansa arvaamisen varaan, vaan suorastaan rukoilee ja anelee. Erittäin hienoa huuliharpputyötä.
Klassistakin klassisempi tunnelmapala ”I Left My Heart in San Francisco” tuo Helgelle, ja varmaan monelle muullekin, muistoja mieleen. Sello sopii yllättävän hienosti kokonaisuuteen.
”Sharp Harp” on ”Champion” Jack Dupreen klassinen blues kitaramausteilla. Helgen sävellys ”Down in L.A.” on albumin energinen päätöskappale, joka on kuin ennusmerkki tulevaisuudesta. Uusiutumiskykyinen Tallqvist tuntuu sanovan: Hei, mehän olemme vasta taipaleen alussa!
ANNAMARI LAUSALA
Helge Tallqvist: In Footsteps. Omakustanne, 2015
Helge Tallqvist (kromaattinen ja diatoninen huuliharppu), Tomi Leino (kitara), Jonne Kulluvaara (kitara), Lars Näsman (kontrabasso), Mikko Peltola (rummut), Juha Litmanen (rummut), Tom Nyman (sähköbasso), Magdalena Valkeus (sello)
Bluesman met Rap Artist, Helge Tallqvist: Hangin Loose. Omakustanne, 2015
Tykopaatti (laulu, rap), Helge Tallqvist (huuliharppu), Jonne Kulluvaara (kitara), Mikko Peltola (rummut), Lars Näsman (basso)
Linkki: HelgeTallqvist.com
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|