HAASTATTELUSSA ISMO HAAVISTO
|
|
13.3.2012
|
|
"Keikoilla voin olla oma itseni" Ihmisten parissa työskentely on Ismo Haaviston jokapäiväistä leipää. Raadollinen kauppiaan ammatti on vaihtunut rennompaan ja humaanimpaan muusikon elämään. Blues-ura urkeni lopullisesti seitsemän vuotta sitten.
Vuosi 2012 merkitsee lahtelaiselle blues-muusikolle Ismo Haavistolle jälleen askelta eteenpäin. Haavisto, 38, yhdistää voimansa Lahti Big Bandin kanssa. Erikoiskokoonpano esittäytyy Lahden Jazztorilla toukokuussa.
- Big Bandissa on tehty sukupolvenvaihdosta, ja he etsivät uusia tuulia ohjelmistoonsa. Tunnen porukasta muutamia soittajia. He heittivät ilmaan ajatuksen yhteistyöstä. Hanketta on suunniteltu jo pari vuotta, Ismo valottaa taustoja.
- Kapellimestari Erno Tiittanen on sovittanut biisejäni big bandille sopiviksi. Ohjelmistossa on levyilläni kuultuja ja ihan uusiakin kappaleita. Osan uusista paloista olen säveltänyt nimenomaan big bandille.
Suomalaisista blues-artisteista big bandien kanssa ovat aikaisemmin tempaisseet muun muassa Pepe Ahlqvist ja Erja Lyytinen. Ismo Haaviston ja Lahti Big Bandin ensi-ilta nähdään Jazztorilla, ja muihinkin suuntiin on neuvotteluja käynnissä.
Pienkokoonpanoille tilausta
Big band -projekti on yksi merkintä lisää Ismo Haaviston runsaaseen keikkakalenteriin. Hänen varsinaiset bändinsä ovat Ismo Haavisto Band (joka on lähdössä kisoihin Berliiniin, katso kainalojuttu) ja Honky Tonk Men. Haavisto esiintyy yhden miehen yhtyeenäkin. Lisäksi ajoittain on keikkoja Baby Boy Varhaman Jinx-ryhmässä, joka julkaisi taannoin levyllisen "maaseutubluesia".
- Tällä hetkellä aktiivisimmat ovat Ismo Haavisto Band ja one-man band. Niihin keskityn keikkojen myynnissä. Soolokeikat ovat lisääntyneet. Soolokeikat myyvät parhaiten itse itseään, eli keikat poikivat uusia keikkoja.
Haavisto tuumaa, että yksi syy trubaduurikeikkojen suosioon on vallitseva taloustilanne. Ohjelmantilaajat ottavat koko bändin asemesta edullisemman soolo- tai duoesityksen. Jälkimmäiseen Ismolla on tarjota Blues Harvester, jossa artisti saa taustatukea kontrabassosta ja/tai cajon-boksista. Sillä kokoonpanolla lähdetään liikenteeseen, kun tilaaja haluaa vähän enemmän kuin yhden miehen.
- Tarkoitus on lähitulevaisuudessa julkaista koko levyllinen soolomatskua. IHB:n uusimmalla levyllä (Winter Blues, 2010) olikin jo puolet bändiä ja puolet sooloa.
- Honky Tonk Menillä on sen sijaan rauhallisempi keikkatahti. Se johtuu puhaltaja Masa Orpanan ja rumpali Juppo Paavolan kiireistä. Toimintaa on kuitenkin tarkoitus piristää cd-levyllä. Lopullista aikataulua ei ole lyöty lukkoon, mutta kävimme viime marraskuussa äänittämässä materiaalia jo puolen levyn verran, Ismo paljastaa.
IHB on värkännyt kolme albumia. Honky Tonk Menillä on allaan yksi, "Woodbeat" (2007). Omista levytysprojekteista ja vierailuista Ismo poimii suosikikseen nimenomaan "Winter Bluesin". .
|
|
Ismon palveluilla on kysyntää. Lurrie Bellin kanssa hän soitti kotikaupungissaan Lahdessa.
|
- Yleensä tärkein levy on viimeisin valmiiksi saatu oma levy. "Winter Bluesilla" tärkeitä ovat erityisesti soolobiisit. Soolojuttuihin saa enemmän henkilökohtaista latausta ja syvyyttä.
Ihmisten kanssa
Ismo Haavisto on tottunut kohtaamaan ihmisiä. Ennen kuin muusikonhommista tuli elämänura, hän toimi useita vuosia vähittäiskaupan maailmassa. Ismo teki töitä vanhempiensa omistamassa ruokakaupassa, kävi kauppiaskoulutuksen ja otti sukupolvenvaihdoksen myötä kaupan hoitaakseen vuosituhannen vaihteessa. Ala on rankka.
- Kauppiaana tavallaan vieraantui normaalielämästä. Kauppiasmaailmassa ihmiset laitettiin paremmuusjärjestykseen sen mukaan, mitä kukakin tienasi.
- Meinasin välillä itsekin vajota sellaiseen ajattelutapaan. Onneksi soittohommia oli koko ajan siinä sivussa. Kontaktit muusikoihin ja yleisöön pitivät asiat inhimillisemmällä tolalla.
Vuosi 2005 toi isoja muutoksia. Tuli avioero ja kiireiset yrittäjänpäivätkin saivat jäädä. Ismo tajusi ajan blues-uralle koittaneen. Hän lopetti muut soittokeikat, kuten tanssiorkesterituuraukset, ja alkoi keskittyä bluesiin.
Soittaminen on ollut musiikkilukion käyneelle miehelle ainoa iso kiinnostuksen kohde. Harrastus on ajan oloon kehittynyt työksi.
- Musiikki on samalla harrastus ja työ. En koe sitä edelleenkään samanlaisena työnä kuin vaikka musiikkiliikkeessä työskentelyä, lahtelaisessa putiikissa kolmepäiväistä työviikkoa ammattimaisten keikkojen ohessa tekevä multi- instrumentalisti sanoo.
Vuorovaikutus vetää punaisen langan Haaviston aikuisiän töille. Päivisin hän kohtaa musiikkiliikkeen asiakkaita, illalla tehdään keikoilla tuttavuutta yleisön kanssa.
- Varsinkin ruokakaupan asiakkaat ovat ostoksilla pakosta, onhan ihmisen ostettava ruokaa. Olikin oltava aina varpaillaan, sillä valmiiksi huonolla tuulella oleva asiakas ei välttämättä aina ymmärrä letkautuksia.
- Ihmisten tapaaminen keikoilla on tietysti rennompaa. Siellä voin olla oma itseni. Baarissa ihmiset saattavat uskoutua esiintyjälle aika rankoillakin elämäntarinoilla.
Renttuilu sallittu
Ismo Haaviston ja hänen eri projektiensa ensisijaista vaikutusaluetta on Etelä- Suomi. Hyviä paikkoja yksittäisille keikoille hänen mielestään ovat muun muassa Helsingin Storyville, Lappeenrannan Old Cock, Hämeenlinnan Suistoklubi sekä Lahden Aleksin Panimo ja Pikku-Hukka. Mainio areena oli myös Turun Graceland, joka on jo jonkin aikaa etsinyt sopivaa uutta toimitilaa.
- Lisäksi Suomessa on paljon hyviä festivaaleja. Mieleen tulee vuoden 1999 Rauma Blues, jossa esiinnyin Bottlenecks-duolla parille tuhannelle kuulijalle. Pienemmistä festareista mukava on Saarijärven hienoissa maisemissa pidettävä Myllyblues. Olimme aikoinaan tapahtuman kaikkien aikojen ensimmäinen esiintyjä.
- Messilän hiihtokeskuksessa Lahdessa pidettävä Winter Blues on erikoistapaus. Olen soittanut siellä 17 talvena peräkkäin. IHB:llä olemme soittaneet Messilässä joka vuosi bändin perustamisesta (2000) lähtien.
Suomalaista festariskeneä kolunneille on tuttua, että useita bändejä kiinnittäneissä tapahtumissa käy lähes poikkeuksetta hyvin porukkaa. Yksittäisillä keikoilla väkimäärä vaihtelee turhan paljon. Ahkera keikkailija on kokenut tämän henkilökohtaisesti.
- Yleisöä saisi keskimäärin olla enemmän. Silloin myös konsertin järjestäneet ravintolat olisivat tyytyväisempiä. Yksittäisillä keikoilla yleisömäärä vaihtelee vuodenajan, viikonpäivän, paikkakunnan ja soittoajan mukaan.
- Vastaanotto on toki yleensä hyvä. Klubit, joilla pääosin keikkailen, ovat juurimusiikkiin painottuneita. Sitten ovat tietenkin yksityiskeikat: niillä meininki vaihtelee paljon tilaisuuden mukaan.
Oli tilanne mikä hyvänsä, Ismo Haavisto lyö joka keikalla täydet panokset pöytään. Sen jokainen hänen eri kokoonpanoihinsa ja niiden eläviin esityksiin tutustunut tietää. Kahden lapsen isä nauttii soittajan ihmisläheisestä työnkuvasta.
- Olen ollut sekä kauppiaana että muusikkona pienimuotoinen julkkis. Ero on se, että kauppiaalta odotetaan moitteetonta käyttäytymistä joka tilanteessa. Blues- muusikon taas sallitaan – ja jopa oletetaan – käyttäytyvän renttumaisemmin. Olen selvästi omalla tontillani blues-muusikkona!
PASI TUOMINEN
Linkit: Ismo Haavisto kotisivu ja MySpace, Lahti Big Band, Lahden Jazztori .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|