LEVYARVIO
|
18.6.2014 Jarekus Singleton: Sinistä verta suonissa Koripalloilijasta tuli bluesmies. Kesällä 30 vuotta täyttävä Singleton on etelävaltioiden bluesin tärkeimpiä nykynimiä. Albumi "Refuse to Lose" on artistin taisteluhuuto: mies janoaa antoisaa muusikonuraa.
Jarekus Singleton on amerikkalaisen bluesin tärkeimpiä nimiä juuri nyt. Erityisesti siksi, että hän edustaa nuoren polven Mississipin bluesia – Jarekus täyttää heinäkuussa 30 vuotta. Nuorimies on kulkenut poikkeuksellisen tien kohti musiikinlajin kärkeä. Paljolti siitä kertoo hänen ensimmäinen isolle merkille tekemänsä albumi, "Refuse to Lose".
|
|
Mississipin osavaltio Yhdysvaltain etelässä on tunnetusti blues-musiikin sydänmaata. Lähes yhtä tunnettu on tosiasia, että niillä seuduin musiikinlaji voi varsin huonosti. Elävää musiikkia on tarjolla niukalti, ja muusikkokatraan uusiutuminen on vähäistä. Singletonin, Cedric Burnsiden ja D'Mar & Gillin kaltaisten aktien ansiosta toivoa kuitenkin on.
Jarekus Singletonin ensimmäinen varsinainen levy "Refuse to Lose" (sitä ennen mies teki yhden omakustanteen) julkaistiin Alligator Recordsin toimesta. Albumi sisältää kaksitoista kappaletta, jotka ovat kaikki artistin omaa originaalimateriaalia; muutamalla kappaleella on ollut mukana muun muassa Lil' Ed Williamsin kanssa työskennellyt Harrison Sumner.
Singleton kertoo tavoitteekseen tehdä 2000-luvun bluesia; siis bluesia, jolla on annettavaa vanhojen partojen lisäksi myös nuoremmalle ja mahdollisesti genreen vähemmän perehtyneelle kuulijakunnalle. Tavoitteeseen Singleton pyrkii modernilla, melko "isolla" sähkösoundilla, vauhdikkuudella ja muun muassa rap-elementtien yhdistämisellä. Parhaimmillaan kaava tuottaa hyviä tuloksia. Kokonaisuus on eheä, joskin kirjavampaa keinopalettia jää kaipaamaan.
Kruisailua ja korista
Jos Jarekus Singletonista olisi tullut ammattilaiskoripalloilija, hänen bluesiaan tuskin kuultaisiin nyt vuonna 2014. Eikä nyt haihatella: Singleton (190 cm) oli oikeasti lupaava pelaaja. Kaveri pelasi takamiehenä Southern Mississipin college-joukkueessa ja teki parikymppisenä keskimäärin 25 pistettä ottelua kohden. NBA-joukkueet Cleveland Cavaliers (LeBron Jamesin silloinen seura) ja Indiana Pacers osoittivat kiinnostusta. Urheilu-ura kuitenkin tyssäsi vaikeaan nilkkavammaan. Se oli bluesin voitto.
Levyn kappale "Keep Pushin'" on omaelämäkerrallinen. Ensin Jarekus hehkuttaa vuosimallin 1982 Oldsmobile Cutlassiaan, sitten koripallouraansa. Kun molemmat menivät mönkään (Cutlass varastettiin), pelastus löytyi blues-kärpäsen puremasta ("...they took me to a blues club, I got bitten by a blues bug"). Jykevän vauhdikkaasti etenevä biisi korostaa, että nyt saatu mahdollisuus on käytettävä: kun autoilu- ja koripalloviritykset eivät tuottaneet hedelmää, tulevaisuus on musiikissa. "I got blue blood in my veins." .
|
|
Komean menevää osastoa edustavat lisäksi avauksena kuultava, pieniä progekäänteitä sisältävä nimibiisi ja rajusti funkaava "Hero". Jälkimmäisessä on hienon rytminvaihdoksen tuova väliosa. "Purposely"-kappaleen nykivä funk tekee vaikutuksen. "High Minded" tarjoaa puolestaan herkkua perinteisemmän blues-poljennon ystäville.
Jos "Refuse to Lose" -levyä kuuntelee puolihuolimattomasti, siihen ei pääse kunnolla sisään. Instrumentaalinen ilmaisu ei ole erityisen huomiota herättävää; sanoituksiin keskittymällä sen sijaan avautuvat ihan uudet näkymät. Singletonilla on rap-taustaa. Onkin helppo huomata, että mies on tottunut pelaamaan sanojen kanssa. Näppäryyttä löytyy tekstiin kuin tekstiin. Esimerkiksi "Crime Scene" kertoo rikospaikkatutkimuksesta. Jarekus kertoo tulleensa rikoksen uhriksi: hänen sydämensä on varastettu. Monet tekstit kertovat taisteluasenteesta, itsestäänselvyyksien kyseenalaistamisesta, turhamaisuutta ja sovinnaisuutta vastaan hangoittelemisesta.
Tarttuvaa, mutta ei lumoavaa
Jarekus Singletonilla on mainio lauluääni. Kitaristinakin hän on suorastaan kuunneltava (mies soittaa Clevengerin custom-kitaraa). Yleissoundista on helppo tehdä vertaus vaikka Bernard Allisoniin ja lauluäänen väristä Robert Crayhin. Kitarakuvioissa ja -sooloissa löytyy soljuvuutta; juoksutukset ylös ja alas kitaran kaulaa ovat makeita, nopeat single-note -naputtelut hauskoja. Jotkut kappaleet kuulostavat turhan "studiomaisilta", joten olisi erittäin mielenkiintoista päästä tutustumaan Singletonin ja hänen bändinsä keikkatyöskentelyyn.
|
|
|
Bändin jätkistä nousevat esiin monipuolinen rumpali John "Junior" Blackmon ja urkuri James Salone. Varmoista bassokuluista vastaa Ben Sterling.
Kahdentoista kappaleen paketti on laadukas, mutta ulosanti jää liian yksitotiseksi. Pelkästään erilaisilla sovituksilla olisi ollut paljon tehtävissä: vain slovari "Hell" ja "Blame Game" uskalletaan heittää riisutusti. Viimeksi mainitulle kävi Memphisin (levy äänitettiin Memphisin PM Music -studiolla) nouseva tähti Brandon Santini vetämässä siistit huuliharppuosuudet. Levyssä on paljon tartuntapintaa, mutta harvoin se jaksaa repiä kuulijaa totaalisesti pauloihinsa.
"Refuse to Lose" toi Jarekus Singletonille kosolti huomiota Yhdysvalloissa. Levy kävi Billboardin blues-albumien listan seitsemäntenä. Keikkoja riittää isoimpia festivaaleja myöten, ja konsertit vievät bändin ilahduttavan usein etelävaltioihin. Tietoa Eurooppaan suuntautuvasta kiertueesta ei vielä valitettavasti ole.
PASI TUOMINEN
Jarekus Singleton: Refuse to Lose. Alligator Records, 2014
Jarekus Singleton (kitara, laulu), James Salone (urut), Ben Sterling (basso), John "Junior" Blackmon (rummut ja muut lyömäsoittimet)
Brandon Santini (huuliharppu), Robert Tooms (piano)
Tuottajat: Jarekus Singleton, Bruce Iglauer
Linkit: Jarekus Singleton, Alligator Records
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|