JOHNNY WINTER 1944 - 2014
|
|
16.10.2014
|
|
Johnny Winterin komeat läksiäiset Levystä "Step Back" tuli suunnitelmien vastaisesti postuumi jäähyväisalbumi. Päätähden rinnalla soittavat vieraat Eric Claptonista, Billy Gibbonsista, Dr Johnista ja Brian Setzeristä lähtien.
Heinäkuussa saatiin surullinen tieto. Johnny Winterin maallinen vaellus oli päättynyt kesken kiertueen Zürichissä. Tämän vuosituhannen puolella hänelle ei monikaan pitkää ikää povaillut. Hän ehti kuitenkin ylittää 70 vuoden rajapyykin ja tehdä komean nousun pohjamudista takaisin huipulle. On hienoa, että Winterin kaltainen legenda sai lähteä kunniakkaasti saappaat jalassa, vaikkakin harmillisen aikaisin. Ainakaan hänen ei tarvinnut poistua keskuudestamme itsensä loppuun rääkänneenä nistinä.
Teksasilainen Johnny Winter (1944 - 2014) kävi läpi vaikean huumeahdingon, jota seurasi pitkällinen metadonikoukkku. Mies rimpuili irti kemikaaleista, paljolti managerinsa ja soittokaverinsa Paul Nelsonin ansiosta. Viimeisinä vuosinaan Winter oli olosuhteisiin nähden hyväkuntoinen, ja pari vuotta sitten häntä haastatellessani (katso kainalojuttu) myös hyväntuulinen. Kunto koheni ja soittokin sujui.
Klassikkobiisien uusista tulkinnoista koostunut "Roots"-levy ilmestyi pitkien ponnistelujen jälkeen vuonna 2011. Albumin kakkososasta "Step Back" tuli – suunnitelmien vastaisesti – postuumisti julkaistu jäähyväislevy. Megaforce- merkillä ulos tulleella kiekolla Johnnyn seurassa soittavat muiden muassa Dr John, Eric Clapton ja Billy Gibbons.
"Step Back" esittelee hyvässä vireessä olleen legendan. Elettyjen vuosien marinoima laulu kuulostaa hyvältä, ja soitto soi uljaasti. Sen mitä juoksutusten vauhdissa on vuosien saatossa hävitty, se sävykkyydessä voitetaan. Kitara tottelee legendan käskytystä yhtä lailla slideputkella kuin ilman.
Parilla näkemälläni keikalla seurasin, miten hienovaraisen tyylikkäästi Paul Nelson peesasi Winteriä kitarallaan. Mikäli solistilla alkoi soitto syystä tai toisesta lipsua, tuli sivustalta tukea saman tien. Levyllä (tuottajanakin hääräillyt) Nelson urakoi isoimman osan rutiininomaisista kitararaidoista. Laulun ohella Winterin harteille on jäänyt vain fillailu ja soolojen soitto.
Soittajarunsaudesta huolimatta varsinaista jamitusta ei juurikaan kuulla. Ilmeisesti äänitykset hoidettiin etätyönä ja nykypäivän tyyliin sähköpostisessioina. Normaalikaava näyttäisi muutamin poikkeuksin olevan se, että kukin vieras soittaa yhden säkeistön mittaisen soolon (Johnnyn soolon perään) ja jokusia fillejä sinne tänne. Vieraiden niukkojen roolien myötä käy selväksi, että Winter ei ole halunnut piilottautua kuuluisien kavereidensa taakse.
Edellisen levyn tapaan Winter tulkitsee mieleisiään bluesklassikoita, jotka ovat jostain syystä jääneet häneltä aiemmin levyttämättä. Avauksena kuultava "Unchain My Heart" on oivallinen valinta. Laulusoundin elämällä hankittu roso antaa oikeutuksen moneen kertaan tulkitulle kappaleelle. Myös maltillinen kitarasoolo ja mukana tööttäilevät Blues Brothers -torvet kuulostavat kerrassaan hyviltä. Keikalla pari vuotta sitten vieroksuin rumpali Tommy Curialen terhakkaa ja pontevaa, muun bändin yli pyrkinyttä soittotyyliä, mutta tätä piisiä hän toden totta kuljettaa. Rumpali kuulostaa kiireiseltä. Hän lyö jokaisen iskun täysillä ja huhkii kannujen takana tosissaan. Studiossa hänet saa onneksi hiljennettyä taustalle elämöimään toisin kuin liveoloissa. Scott Sprayn notkeasta bassottelusta olen pitänyt aina; nytkin svengi on hänen käsissään.
Ponteva vierailijalauma
Kun kappalelistauksen vierailijatietoineen lukaisee ennen kuuntelua, tulee tuskin isommalti yllättymään – etenkään, jos on tutustunut rokkaavan bluesiin, tai bluesahtavaan rockiin. Vierailijoilta on nimittäin tilattu ja saatu kovasti itsensä kuuloista musisointia. .
|
|
ZZ Topista tutun Billy Gibbonsin (Teksasin miehiä Johnny tavoin) soitto Jimmy Reedin kappaleella "Where Can You Be" on murahtelevan viipyilevää. Ilmeisesti seura tekee kaltaisekseen: Winterin tukkoinen laulu kuulostaa tällä raidalla melko tavalla Gibbonsilta. Sen sijaan levyn hitainta laitaa edustava "Sweet Sixteen", jossa Winterin parina kitaroi Joe Bonamassa, tarjoaa nopeampaa soittoa kuin monet rivakammat kappaleet.
Ben Harper on tainnut yleisestä linjasta poiketen käväistä oikein paikan päällä osuutensa taltioimassa. Hän soittaa makoisaa 'sylislidea' ja vuorottelee Johnnyn kanssa laulajana. Elmore Jamesin "Can't Hold Out" onkin onnistunut veto. Fiilis on kohdallaan.
Brian Setzer tekee "Okie Dokie Stompin" soolossa tapansa mukaisesti pari tyylikästä poikkeamaa jazzin puolelle. Erityisesti tähän instrumentaaliin olisin toivonut enemmän soittajien keskinäistä vuoropuhelua. Nyt sitä jäädään vaille, ja Setzerin osuus jää irralliseksi. Se rajoittuu yhteen soolosäkeistöön, muutamaan tunnistettavaan vibrakammen korostamaan ujahdukseen ja kappaleen hännäksi tulevaan loppulirutukseen.
Levyn päättävä "Blue Monday" sisältää omintakeisimman vierailukuvion. Siinä soittaa pianoa Dr John. Hoodootohtorin vallaton tyyli on ilmeisesti osoittautunut tuottajien mielestä liiankin vallattomaksi, koska sitä on katsottu aiheelliseksi hieman laimentaa. Mike DiMeo nimittäin komppaa laulun b-osien ja soolojen taustat huomattavasti simppelimmin koskettimia hakaten.
”Step Back” olisi oivallinen levy ilman mahtipontista vierailijalaumaakin. Eivätpä nimimiehet toisaalta kokonaisuutta pilaakaan. Winter laulaa ja soittaa maukkaasti pitkin matkaa. Kiemuraiset kitarakuviot ovat edelleen tunnistettavia. ”Long Tall Sallyssa” hän vie Little Richardin hengessä laulutulkinnan aivan äärirajoille ja ylikin. Akustisesti soolona tarjoiltu ”Death Letter” luiskahtaa välillä rämeikön puolelle, mutta pysyy kuin pysyykin pystyssä.
”Step Back” on Johnny Winterin pitkän ja vaiherikkaan uran tyylikäs päätös. Bluesmaailman kalpein mies on poistunut muonavahvuudesta, mutta hänen musiikkinsa elää ja potkii. Bye bye Johnny, bye bye Johnny B. Goode!
MARKO AHO
Johnny Winter: Step Back. Megaforce, 2014
Johnny Winter (laulu, kitara), Paul Nelson (kitara), Mike DiMeo (piano, Hammond B3), Scott Spray (basso), Tommy Curiale (rummut), Wndy Brown Rashad (taustalaulu), Shauna Jackson (taustalaulu), Cynthia Tharpe (taustalaulu), Tom ”Bones” Malone (pasuuna), ”Blue” Lou Marini (saksofoni), Joe Meo (alttosaksofoni), Don Harris (trumpetti), Ben Harper (laulu, lap slide kitara), Eric Clapton (kitara), Frank ”King Bee” Latorre (huuliharppu), Meredith Dimenna (taustalaulu), Brian Setzer (kitara), Billy Gibbons (kitara), Joe Bonamassa (kitara), Jason Ricci (huuliharppu), Leslie West (kitara), Joe Perry (kitara), Dr John (piano)
Tuottaja: Paul Nelson
Linkit: Johnny Winter
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|