|
8.11.2012
|
Kubek ja King
|
Bluesia puisin soittimin Akustisessa katsauksessa ovat käsittelyssä Smokin' Joe Kubek & Bnois King, Dick Farrelly & Mat Walklate, Hans Theessink & Terry Evans sekä J.P. Reali.
Kaksikko Smokin' Joe Kubek ja Bnois King, tutut miehet muun muassa Lahden Grand Blues Festivalilta, päätti tehdä levyllisen akustista bluesia. Heidän levy- yhtiönsä Delta Groove vastasi ideaan myöntävästi, ja tuloksena on syyskuussa ilmestynyt pitkäsoitto ”Close to the Bone”.
”Akustisuus antaa heidän musiikilleen mahdollisuuden hengittää ja virrata. Yhteissoitto sujuu tavalla, joka olisi voinut jäädä huomiotta erilaisessa orkestraatiossa”, kuuluu levy-yhtiön luonnehdinta.
Ensiluokkaista soittamista on tarjolla kahmalokaupalla, peräti 14 kappaleen verran. Soundimaailma on todella onnistunut; ”puiset” soittimet pääsevät oikeuksiinsa ja vaikutelma on lämpimän ilmava. Kubekin kitara kuuluu vasemmasta ja Kingin oikeasta kanavasta, joten aina tietää, kumpi on äänessä. Kaikki lauluosuudet hoitaa King.
Pitkä vierailijalista kertoo usein epävarmuudesta. Omaan materiaaliin ei ole riittävästi luottoa, ja aukkoja pyritään paikkaamaan kutsumalla joukko tunnettuja muusikoita mukaan. ”Close to the Bonella” vierailijoita riittää. Mutta kun kyseessä ovat tutut Delta Groove -leiriläiset kuten Randy Chortkoff, Bob Corritore ja Kirk Fletcher, on kyseessä ennemminkin kyse kavereiden välisestä, luontaisesta yhteistyöstä.
Syytä epävarmuuteen Kubekilla ja Kingillä ei ole. Miehet ovat tehneet yhdeksän levyn 14 kappaleesta. Hyviä viisuja, vaikkei mitään mullistavaa tarjotakaan. Sävykkyyttä löytyy. Osa kappaleista on purkitettu bändillä, osassa kuullaan vain Kubekia ja Kingiä. Bändibiiseistä erottuu helposti ”Keep Her Around”, jossa on hauska kahden huuliharpun (Chortkoff ja Corritore) taktiikka. ”My Best Friend” on melodinen, pikkaisen lattarivaikutetta omaava raita. Kiusoittelevasti laahustava ” Ordinary Man” taas on materiaalia, joka menee läpi yhtä hyvin niin blues- kuin jazz-yleisöllä.
Loppuvuodesta Smokin' Joe Kubek ja Bnois King ovat valloittamassa innokkaasta blues-yleisöstään tunnettua Turkkia. Uusi, mukava materiaali takaa, että lähes 30 keikan rundi sujuu varmasti mukavissa merkeissä.
Walklate & Farrelly: intensiivistä
Brittiharpisti Mat Walklate seikkailee Blues-Finland.comissa nyt toistamiseen. ”Näkemystä ja soittotaitoa ryhmällä on enemmän kuin tarpeeksi. Mat Walklate edustaa brittiläistä harppuosaamista parhaimmillaan”, arvioimme Walklaten Depot-yhtyeen levyä ”Diamond Joe”. .
|
Nyt Mat on liikkeellä irlantilaisen kitaristin Dick Farrellyn kanssa. Farrelly – jonka soittokavereista löytyy nimiä kuten Van Morrison, Mick Taylor ja Noel Redding – sattui törmäämään Walklateen Amsterdamissa viime vuonna. Yhteinen sävellaji löytyi välittömästi. Kaksikko tekaisi muutaman biisin ja painui studioon. Ohjelmistoon kelpuutettiin myös seitsemän kansansävelmää, jotka sovitettiin Farrelly-Walklate -muottiin.
Duon omista biiseistä vaikuttavin on ”Sunday Rhumba”. Rytmiikka lainaa latinoperinteestä,
|
|
kuten nimi vihjaa, ja molemmat muusikot panevat instrumentaalilla parastaan. ” 24 Hours” ja ”If It's Love” ovat kuunneltavia perusblueseja. Mielikuvitusta on tosin käytetty säästeliäästi.
Sovitetuista kipaleista huippuhetkiä ovat vauhdikkaat ”Keep It Clean” ja ”Bottle Up and Go” sekä iisisti svengaava ”Black Cat Bone”.
Levyn halpiskansien ei kannata antaa hämätä: sisältä löytyy annos varsin intensiivistä blues-musiikkia. Walklate vakuuttaa sekä harpistina että laulajana – hän tekee oman juttunsa ja välttää ylitulkinnan sudenkuopat täydellisesti. Farrellyn akustinen kitara on herkullinen. Nyansseja riittää. Turhaa rämpyttelyä ei ole puolen nuotin vertaa.
”Keep It Clean” on hyvä albumi melkein millä tahansa asteikolla. Laadun ja äänitysajan suhteessa se on suorastaan maailmanennätysluokkaa – materiaali tarttui narulle yhdeksässä ja puolessa tunnissa!
Theessink: nukkumaanmenoajan musaa
Akustinen blues on parhaimmillaan, kun soitetaan rauhallisen coolisti kuulostamatta silti unettavalta. Hollantilainen Hans Theessink tiedetään taitavaksi kaveriksi. Hän ei uusimmalla levyllään ”Delta Time” kuitenkaan täytä äskeisen määritelmän jälkiosaa. ”Delta Time” sopii hyvin lääkkeeksi unihäiriöihin.
|
Muusikontyössä ei ole sinänsä pienintäkään moitteen sijaa. Theessink on hyvä laulaja ja erinomainen kitaristi. Vierailijaksi kolmelle biisille on saatu yksi planeetan parhaista slide-kitaristeista, Ry Cooder. Mutta kun tulkinta on studiossa (levy on purkitettu Los Angelesissa) kääntynyt tuutulauluasteelle, alkaa kuuntelijalla väkisinkin luomi painaa.
Tuhottomia kertoja kuultujen covereiden (It Hurts Me Too, Honest I Do) valitseminen ohjelmistoon vaan lisää velttoa ilmettä. Ja kun uuvuttava kokonaisuus vielä venyy 13 kappaleeseen ja 59 minuuttiin...
|
|
Muutamia pirteyden hetkiä onneksi löytyy. ”How Come People Act Like That” on suorastaan ponnekas. ”I Need Money” polkee myös ihan kivasti. Mississippiläisen Terry Evansin gospel-tyylinen laulu pelastaa monta valjua hetkeä. Muutamalla biisillä kuultava kuoro on parhaimmillaan peräti loistelias.
Theessinkin ja Evansin edellinen yhteislevy ”Visions” (2008) oli menestys. Se oli ehdolla Blues Music Award -palkintoon ja myi yli 15 000 kappaletta. Jos ”Delta Time” yltää samaan, johan on markkinat.
J.P. Reali: perinteikästä
J.P. Realin vaikutusaluetta on Yhdysvaltain pääkaupunkiseutu. Reali on paiskinut töitä alueella noin kolmen vuosikymmenen ajan. Vuosina 2010 ja 2011 hän voitti paikallisen Battle of the Bands -kisan soolokategorian. Nyt ulos tullut albumi ”The Road to Mississippi” on hänen kolmantensa.
|
Laulaja-kitaristia tukevat levyllä The Nighthawksista tutut Mark Wenner (joka vaikuttaa Hawksissa edelleen) ja Peter Ragusa. Realin albumilla Wenner vastaa huuliharpusta ja Ragusa rummuista. Bändin täydentää kokenut basisti John Prevetti.
Reali on levyllä sen nimen mukaisesti Mississipin tunnelmissa. Biisien tyylit vaihtelevat Robert Johnsonin tyylikkyydestä Son Housen raivoon. Iänikuisia covereita ei sentään ole: J.P. on tehnyt kaikki biisit yhtä – velipoika Chris Realin raitaa ”Jefferson Lament” – lukuun ottamatta. Uskottavia teoksia, ja se selviää jo biisien nimistä: ”I Do My Share of Drinking”, ”Busted Boy Blues”, ” The Book or the Bottle”...
|
|
J.P. Reali käsittelee resonaattorikitaraa tyylillä ja taidolla. Laulussa hän luottaa rähinään ja hoilottamiseen. Onneksi muutama rauhallisempikin hetki mukaan mahtuu. Kahvinjuonnista eeppisen teon rakenteleva ”Dark, Strong and Steaming” on sellainen. Biisi kertoo naisesta, jonka kahvi- ja miesmaku ovat identtiset. Molempien on oltava tummia, vahvoja ja höyryäviä. Listalla on kunnon bändibiisikin. ”Bloozin' in NYC” on vahva esitys, jolle Prevettin kontrabasso takaa muhkean pohjan.
Keskinkertainen lauluääni ja pitäytyminen hyvin perinteisessä blues-tyylissä todennäköisesti pitää J.P. Realin paikallisena nimenä. Omalle talousalueelleen hänen tyyppisensä artisti toki mahtuu. Vanhalle kunnon Mississipin bluesille kun on aina yleisönsä.
PASI TUOMINEN
Smokin' Joe Kubek & Bnois King: Close to the Bone. Delta Groove Music, 2012
Dick Farrelly & Mat Walklate: Keep It Clean, 2012
Hans Theessink & Terry Evans feat. Ry Cooder: Delta Time. Blue Groove, 2012
J.P. Reali: The Road to Mississippi, 2012
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|