LAHTI BLUES & ROOTS 2011
|
|
6.10.2011 Kuvagalleria
|
"Gutsi" Gustavson oli taas kova sana Lahdessa.
|
Kaksoisagentti Lahdessa Lahti Blues & Rootsin yleisö oli autuaan tietämätön, että joukossa oli kavala soluttautuja. Marko Aho havainnoi festivaalin tunnelmia ja vetäisi päälle aamuvuoron Crawfish Kingsin riveissä.
Olen aikain saatossa toiminut niin esiintyjänä kuin Blues-Finland.comin agenttina monilla kotimaisilla bluesfestivaaleilla. Molemmat hommat ovat kerrassaan mukavia, vaikka molemmissa on omat haasteensa ja raskautensakin. Tämänvuotisella Lahti Blues & Roots -festivaalilla ajattelin yhdistää nämä kaksi roolia ja katsoa, mihin kaikkeen mies venyy.
Aamuvuoro
Aika ajoin, vaikka ei riittävän usein, keskustelun aiheeksi nousee soittoaikojen aikaistaminen. Ei ole mitään järkiperäistä syytä sille, että tavallisten keikkojen – etenkin arki-iltoina – pitäisi alkaa vasta seuraavan päivän puolella. Tämänkaltaisilla festivaaleilla tilanne on tietenkin toinen, koska ideana on tarjota ohjelmaa koko illaksi.
Edustamalleni zydeco-bändille, Crawfish Kingsille, oli langennut Lahden Seurahuoneelle siirtyneen Lahti Blues & Rootsin ”aamuvuoro”: pääesiintyjän jälkeinen loppurutistus puoli kolmesta eteenpäin. Kokemuksesta tiesin vapaamuotoisen remellyksemme sopivan tuohon tehtävään varsin mainiosti.
Myöhäisen ja aikaisen rajamailla häilyvä keikka-aika asettaa kuitenkin tiettyjä rajoituksia illan kulkuun. En tiedä 'oikeista' muusikoista, mutta meikäläinen vaatii ennen keikkaa sopivasti latautuneen ja virkeän mielen. Siten homma saadaan toimimaan ja kitarakin tottelemaan. Näin ollen normaalin juttukeikan tapainen toiminta – kaikkien viiden bändin autenttinen seuraaminen eturivissä valokuvia räpsien ja sosiaalinen oluen napostelu väliajoilla tuttujen kanssa kuulumisia vaihtaen – ei tullut nyt kysymykseen.
Päätin ottaa rennosti, kerätä voimia iltaa varten ja satsata omaan viihtyvyyteen. Päivällä Lahteen saavuttuani kävin reipashenkisellä parin tunnin käppäilyllä paikallisissa ulkoilumaastoissa ennen kuin suuntasin hotellin saunaan. Pettymyksekseni löylyt olivat hädin tuskin ruumiinlämpöiset. Kiukaalle vettä heittäessä ensimmäinen ääni oli ”pläts”. Mielen meinasi vallata blues, mutta juuri ennen kuin masennus pääsi valloilleen, alkoi jostain kiukaan syövereistä kuulua vaisua sihinää. Hitaasti mutta varmasti sauna lämpeni. Hyvät löylyt saatiin kuin saatiinkin. Sen päälle kelpasi siirtyä päivälliselle. .
|
|
Sosiaalista jorinaa
Esiintyjien taukotuvassa oli viihtyisä tunnelma. Olen aina ollut hyvien tarinoiden ystävä, ja niitä oli tälläkin kertaa kosolti tarjolla. Orkesterimme vahvistukseksi Lahteen matkanneella pianistilla Wiley Cousinsilla riittäisi yksinkin jutun juurta muutaman illan tarpeiksi.
Wileyn lisäksi takahuoneessa viipyivät juttuseurana pidemmän tovin myös Honey Aaltonen ja Wentus Blues Bandin edustajisto. Ensin mainitun kanssa pääsin jutustelemaan pitkät pätkät tuota pikaa ilmestyvästä Cisse Häkkisen elämäkerrasta. Wentuksen ukoilla puolestaan on vaikka kuinka paljon hauskoja, blueslegendojen kanssa kertyneitä anekdootteja tien päältä. Toivottavasti niistäkin painokelpoisimmat jossain vaiheessa päätyvät kansien väliin.
|
Ei-niin-salainen agentti Aho
|
Paikallissankareita
Jokaista esiintyjää kävin jokusen piisin verran kuuntelemassa ja muutaman kuvan näppäämässä. Illan musiikkitarjonnan avasi yläkerran päälavalla perinteiseen tyyliin Pepe Ahlqvist. Hän esiintyi viime vuosina yleistyneen tavan mukaisesti akustisen kitaran kanssa soolona.
Monestihan tämänkaltaisten festivaalien ensimmäinen esiintyjä joutuu lähinnä säestämään yleisön saapumista juhlapaikalle ja musiikki hukkuu taustahälyyn. Lahdessa näin ei käynyt. Pepe näyttää kotikonnuillaan nauttivan ansaitsemaansa kunnioitusta. Avaussettiä oli seuraamassa jo ihan mukavasti yleisöä. Homma toimi kaikin puolin hienosti.
Tiedän, että joidenkin mielestä laulukielen vaihtaminen suomeen on vienyt jotain olennaista Ahlqvistin meiningistä. Näen asian päinvastoin. Kunhan piisit ovat hyviä, sopii suomen kieli luontevasti mukaan ja on pelkästään rikkaus. Pepe sai yksin kitaroineen hyvän menon aikaiseksi ja festivaalin kunnialla avatuksi.
Seuraavana lavalle kapusi vuosien takaa tuttua paikallisväriä. Fireblues on aikoinaan ollut Lahden ensimmäisiä bluesbändejä. Kuusikymmentäluvulla perustettu ryhmä pääsi aikoinaan televisioonkin, mutta teki nyt ensimmäisen julkisen esiintymisensä sitten vuoden 1972. Kyseessä oli ilmeisen odotettu comeback. Poutiaisen veljekset Jarski ja Jokkeri tarjosivat Pekka Partasen ja Marko Saarisen komppiryhmän tuella perusasioita siten kuin ne vuosikymmeniä sittenkin esitettiin.
Notkeata svengiä ja brittiklassikoita
Bloodshot Eyes päästettiin alakerran lavalla ensimmäisenä vauhtiin. Tortilla Flatinkin keulilta tutun Good Rockin' Kempaksen luotsaama sekstetti luottaa myös perinteisiin arvoihin, mutta on sukeltanut vielä hieman kauemmas historian hämäriin. Sopivan vanhahtavasti svengaava jump blues pisti väkisinkin jalan naputtamaan tahtia. Puhallinkaksikko toi mukavasti lisäsävyä.
Tässä vaiheessa en muistanut, että alakerran baariin pitää mennä hyvissä ajoin asemiin, jos meinaa saada kunnon fotoja. Takanurkassa sijaitsevan lavan edusta nimittäin tukkeutuu helposti. Hetken aikaa Bloodshot Eyesia tungoksessa tähtäiltyäni päätinkin suunnata yläkertaan väijymään, että pääsen seuraavan päälavan aktin kuvaamaan eturivistä.
Kaikkien mallintavien urkujen kulta-aikana oli virkistävää huomata, että yläkerran lavalle oli roudattu ihka oikeat Hammondit Leslie-kaapin kera. Eihän niissä Nordien soundeissakaan mitään vikaa ole – minulle ne putoavat ihan täydestä – mutta pelkästään Hammondin jyhkeä olemus lavalla tuo hyvän fiiliksen. Monet tuntemani roudarit ovat tästä asiasta toista mieltä.
Jukka Gustavsonin kanssa soittanut British Standard oli nimensä mukaisesti sisäistänyt kuusikymmenlukuisen brittibluesin hyvin. Fleetwood Macit ja Creamit taittuivat maukkaasti ja totta kai ne ”Gutsin” urut soivat uljaasti.
Keikistelyä ja rentoa rokkausta
Sweet Jeena And Her Sweethearts on säkenöivällä meiningillään piristänyt suomibluesin ja -rootsin kenttää mukavasti. Tahallisen hupsu esiintyminen yhdistyneenä hyviin piiseihin ja tiukasti kulkevaan soittoon on mainio ja omaperäinen yhdistelmä. Lahdessakin Jeena keikisteli marilynmaiseen tyyliin, Risto Klemola väänsi yleisölle rautalangasta mitä "twang" tarkoittaa ja komppiryhmä piti piisit laukkaamassa.
Myös valokuvaajan kannalta Sweetheartsit ovat virkistävä poikkeus. Lavalla tapahtuu koko ajan muutenkin kuin ilmeiden tasolla.
Illan pääesiintyjä oli parhaillaan neljännesvuosisataista taivaltaan juhliva Wentus Blues Band. Vaivattoman rennosti kulkeva, juureva rokkaus toimi jälleen takuuvarmasti ja hymyssä suin. Wentuksen keikoilla näyttää siltä, että bändi ihan oikeasti nauttii kimpassa soittamisesta. Turhia elvistelemättä homma polkaistaan käyntiin ja show etenee pitkälti piisien ehdoilla. Onneksi bändillä myös piisaa kosolti vahvaa materiaalia.
Lahdessa homma nasahti ensimmäisestä iskusta kohdilleen, vaikka mukana oli tuuraava rumpali. Olli Ontronen oli ottanut Mikael Axelqvistin tontin hoitaakseen – ja hyvin sen hoitikin.
Tässä vaiheessa alkoivat oman keikan valmistavat toimenpiteet kuitenkin käydä siinä määrin päälle, että pari ensimmäistä laulua kuunneltuani minun oli lähdettävä alakertaan roudailemaan.
Yöaika on työaika
Kahden jälkeen kävi selväksi, että soundcheck jää vähintäänkin viitteelliseksi. Siihen on totuttu. Sitten vain mennään sen mukaan mitä tapahtuu! Kävin hotellihuoneessa nykäisemässä liituraidan ylle, buutsit jalkaan ja hain pari jaloviinapaukkua jemmaan vahvistimeni taakse. Niistä saa pikantin piristeen keikkavissyjen lomaan. Tähän aikaan ”päivästä” pieni piriste on enemmän kuin tervetullut.
Honey ja Wiley olivat perusnelikkomme lisänä lavalla touhuamassa, joten vilskettä riitti. Välillä mopo päästettiin ihan vasitenkin karkaamaan, välillä se taisi riistäytyä omia aikojaan. Yleisölläkin näytti olevan vielä aamuyön tunteina virtaa mukavasti jäljellä. Saatiinkin hyvät zydeco-pirskeet aikaiseksi. Voitaneen pitää hyvän illan merkkinä, että reilun tunnin reuhaamisen jälkeen tuntui kuin valomerkki olisi sittenkin tullut liian aikaisin.
MARKO AHO
Kuvagalleria
Kirjoittaja on muusikko ja Blues-Finland.comin pitkäaikainen asiantuntija-avustaja. Hänen touhujaan voi seurata myös Suomen Maaseutumusiikkiyhdistyksen verkkosivuilta.
Linkki: Lahti Blues & Roots
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|