LEVYARVIO
|
5.12.2014 Marcia Ball markkinativolin tähtenä Loistavan pianisti-laulajan viimeisin levy "The Tattooed Lady and the Alligator Man" pitää korkean tason yllä. Teksasin ja Louisianan rajaseudun kasvatti sekoittelee tyylejä inspiroivasti.
Kunniakkaan pianobluesperinteen moderni edustaja, Suomessakin vieraillut Marcia Ball, on monelle tuttu. Kotimaassaan Yhdysvalloissa Marcia on erittäin arvostettu, ja hän on vastaanottanut ansioistaan monia palkintoja, muun muassa Blues Music Awardin yhdeksän kertaa.
|
|
Kuluvana vuonna Living Blues Magazinen lukijaäänestyksessä Marcia Ball valittiin voittajaksi pianistisarjassa; häntä voi siis kutsua vuoden 2014 pianomuusikoksi. Saman lehden tämänvuotisessa kriitikkoäänestyksessä vuoden naispuolisen bluesartistin tittelin sai Marcian esikuva Irma Thomas.
Teksasin ja Louisianan rajalta kotoisin oleva, pitkän uran tehnyt ahkera keikkailija on levyttänyt Alligator Recordsille vuodesta 2000 lähtien. Marcia, joka asuu nykyisin Teksasin Austinissa, on kertonut, ettei hän tee levyä, ellei hänellä ole painavaa sanottavaa. Tämänkertainen albumi, "The Tattooed Lady and the Alligator Man", on onnistunut kokonaisuus. Musiikinlajina on tyylisekoitus Tex- Mexiä, zydecoa, rockia ja swamp bluesia. Musiikki on nopeatempoista ja tanssittavaa, mutta sanoituksiltaan syvämietteistä. Marcian kypsä ääni on säilyttänyt voimansa ja metallisen sointinsa.
Levyn teemana on vaudevilleperinteestä kehittynyt markkinativoli, ”traveling show”, kahden omalla tavallaan omituisen yksilön yhteinen matka. Sanoitukset sivuavat yleistä ja yksityistä, yhteiskuntaa ongelmineen ja ihmisten välisiä suhteita.
Levyn kannessa Marcia vetoaa elävän musiikin puolesta ja esittää kiitoksensa kaikille sen tukijoille.
Kaikki albumin kappaleet ovat Marcian käsialaa, poikkeuksena Michael Schermerin kanssa kirjoitetut ”Human Kindness” ja ”The Squeeze Is On” sekä Hank Ballardin ”He's The One”.
Marcia Ballin musiikki on inspiroinut myös kirjailija Wendy Hundere Parnellia, jonka hellyttävä lastenkirja ”Super Louella” perustuu Marcian esittämiin lauluihin. Parnell vastaa myös albumin kansitaiteesta.
Albumin nimikappale ”The Tattooed Lady And The Alligator Man” esittelee sirkuksen tähdet kilkuttavan vaudeville-pianon säestyksellä. Iloinen torvisoitto korostaa markkinatunnelmaa.
Levyn kahdestatoista laulusta erottuu väistämättä kaunis balladi ”Human Kindness”. Yksinkertainen melodia ja tunteisiin vetoava sanoitus herkistävät kuulijan pohtimaan asioita. Kysymys kuuluu: Voisimmeko tehdä maailmasta hiukan paremman paikan? Marcian piano nousee kauniisti esiin pehmeän säestyksen taustalta.
Hittiaineksia sisältää myös mollivoittoinen, zydecorytminen ”The Squeeze Is On”. Nykyelämän tahtia kiristävä ruuvi alkaa olla liian kireällä. Olisikohan jo aika vaihtaa vapaalle? Tarttuva melodia ja Terrance Simienin zydecohaitari ovat vastustamaton yhdistelmä. .
|
|
Hieno kitarasäestys ja puhaltimet sävyttävät nopeatempoista kappaletta ”Clean My House”. Vanhasta on päästävä eroon, ja uusi elämä on aloitettava puhtaalta pöydältä. Se on jämpti niin. Marcia esittelee soulvokalistin taitojaan hiukan laahaavassa balladissa ”He's The One”. Thad Scottin epävireinen saksofonisoolo sopii hyvin tunnelmaan.
Soulbluesin ja foxtrotin tyylinen ”Just Keep Holding On” kertoo kumppanuudesta, joka vain vahvistuu vuosien varrella. Laulu antaa hyvän syyn kaapata puoliso tanssilattialle. ”Like There's No Tomorrow” kehottaa bilettämään. Kaikki soittimet ja iloinen juhlapulina säestävät hyväntuulista kappaletta..
Menopala ”Hot Springs” koukuttaa heti. Michael Schermerin letkeä kitara vetää keinuvaa kappaletta, ja epäilemättä myös väkeä tanssilattialle. Nokkelassa sanoituksessa taivastellaan Arkansas'n kukkuloille kadonnutta aviomiestä. Mikä häntä sinne vetää, ja tuleeko hän koskaan takaisin?
”Can't Blame Nobody But Myself” edustaa boogie woogie -osastoa. Delbert McClinton antaa sivustatukea huuliharppuineen. Valittava ”Lazy Blues” tuo mieleen Bessie Smithin. Moderniksi sen tekee sähkökitara. ”Get You A Woman” on reipastahtinen ralli, jossa Marcia ojentaa miesreppanaa, joka ei saa elämäänsä kuntoon ilman naisen apua. Hieno pianosoolo sinetöi asian varmemmaksi vakuudeksi.
Albumin lopetuskappale, hidas blues ”The Last To Know”, on riipaiseva tilitys rakkauden lopusta. Pianoa ja laulua säestää torvisektion melankolinen töräyttely. Tunnelma tuo mieleen aamuöisen kapakan, jossa laulaja kertoo tarinaansa viimeiselle asiakkaalle.
"The Tattooed Lady and The Alligator Man" on ehdottoman suositeltava hankinta kaikille Marcia Ballista pitäville. Vihjeeksi tapahtumajärjestäjille: tätä hienoa bilebändiä olisi kiva nähdä taas Euroopassakin.
ANNAMARI LAUSALA
Marcia Ball: The Tattooed Lady and The Alligator Man. Alligator Records, 2014
Marcia Ball (piano, laulu), Don Bennett (basso), Damien Llanes (rummut), Michael Schermer (kitara), Thad Scott (tenorisaksofoni)
Roscoe Beck (basso), Delbert McClinton (huuliharppu), Red Young (urut), Terrance Simien (haitari ja taustalaulu), Mark Kazanoff (baritonisaksofoni), Jimmy Shortell (trumpetti), Randy Zimmerman (pasuuna), Tom Hambridge (tamburiini, taustalaulu), Shelley King, Carolyn Wonderland, Amy Helm, Wendy Moten (taustalaulu), Van Mouton (pyykkilauta)
Tuottaja: Tom Hambridge
Linkit: Marcia Ball, Alligator Records
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|