|
1.7.2012 Raportti pääkonsertista
|
Fogerty Hollywoodissa toukokuussa 2012
|
John Fogerty laulatti Puistobluesissa Valtava hittiputki, innokas ja sankka yleisö, meno melkein kuin Tammerkosken sillalla. Fogertyn ja CCR-klassikoiden fanit saivat Järvenpäässä haluamansa varmasti.
Pitkän linjan supertähtimuusikko, joka on luonut nahkansa ja puhaltanut vanhoin hitteihinsä uudet tuulet? Tuskin. Eläkeikäisen ukkelin yli 14 tuhannelle orkestroimat yhteislauluiltamat? Ei nyt sentään. Harva Järvenpään Puistobluesin pääkonserttiin lauantaina 30. kesäkuuta suunnannut esitti itselleen turhia kysymyksiä. Nyt lähdettiin kuuntelemaan John Fogertyn kuolemattomia.
Kärsimättömimmät alkoivat jo vislata Vanhankylänniemen stagella hääränneelle roudariarmeijalle, kun Fogertyn setin ilmoitetusta alkamisajasta oli kulunut vajaat puoli tuntia. Mutta sieltä hän lopulta saapui: mies laukkasi – ei niin korkealla askeleella kuin ennen, mutta kuitenkin – lavan sivusta keskilattialle ja tervehti yleisöä iloisena. Ja samalla alkoi hittiputki ”Hey Tonightin” voimin.
Koska Fogertyn keikan aikana oli täydellinen valokuvauskielto, on oltava nyt tavallistakin graafisempi. Madaltuneen askeleen lisäksi Johnin, 67, ryhti on tänä päivänä hieman kumara, ja kauniisti sanottuna ”väriä luonnollisesti vaihtanut” hiuskuontalo on värjätty tummaksi. Mies kuitenkin ravaa lavalla edestakaisin minkä aiempaa verkkaisemmat jalat kestävät. Kitara vaihtuu melkein joka biisiin. Järvenpäässä erityisen hyvin hyppysissä viihtyivät Gibson Les Paul ”Gold Top” ja kirkkaan punainen Fender Telecaster.
Kärkeen kuultiin viisi superhittiä. ”Hey Tonight” sai seurakseen kipaleet ”Green River”, ensimmäiset kunnon yhteislaulut kirvoittanut ”Lodi”, ”Lookin' Out My Back Door” ja ”Who'll Stop the Rain”. Kuolemattomiksi ne iski aikoinaan, totta kai, Fogertyn legendaarinen bändi Creedence Clearwater Revival.
CCR:n (1967 - 72) tiukka soittaminen tunnetaan, mutta Johnin nykyinen keikkakokoonpano on paljon mahtipontisempi. Hänen lisäkseen ryhmään kuuluu kaksi kitaristia, basisti, kosketinsoittaja ja rumpali. Kokonaissoundi on aitoa stadionlaatua – selkeäpiirteistä soittamista ja rutosti volyymia. Lavan lähellä kuunnellessa tärykalvot saivat julmaa kyytiä. .
|
|
|
Varsinkin Kenny Aronoffilla oli hurjat elkeet. Rumpali pieksi kannujaan ja peltejään vimmatulla voimalla. Pelkkä puunhakkaaja hän ei silti ole. Riittää miehellä tyyliäkin vaikka muille jakaa. Myös Bob Malonella näytti olevan kivaa. Joraamisen ja pomppimisen ohessa hän komensi kosketinsoittimia ja haitaria verrattomasti.
Sadetta pakoon
Lähes kaksituntiseen settiin mahtuivat käytännössä kaikki CCR:n tunnetuimmat kappaleet. ”Proud Mary”, ”Long as I Can See the Light”, ”Up Around the Bend”, ” Down on the Corner” ja niin edelleen. Tuhdimman soinnin lisäksi niissä on kovin vähän uutta. Ratkaisu on varmasti monen kovan linjan CCR/Fogerty-fanin mieleen; mielikuvituksekkaampaa musiikkia arvostavat lienevät toista mieltä.
Pirteimmät poikkeukset olivat ”Keep on Chooglin'” sekä numeroiden ”Ramble Tamble” ja ”Hot Rod Heart” yhdistelmä, joka kehittyi pitkäksi ja erittäin äänekkääksi jammailuksi. Johnin soolouran biiseistä ”The Old Man Down the Road” upposi odotetusti parhaiten yleisöön.
Sateita pelättiin Järvenpäässä koko viikon ajan. Pieni ripottelukaan ei onnistunut onneksi lauantaista pääkonserttia pilaamaan. Kun Fogertyn konsertti oli edennyt noin tunnin, alkoi hieman rankempi sade. Samalla sai päämiehen lavalta käsin esittämä tiedustelu ”Have You Ever Seen the Rain?” myöntävän vastauksen. Ihmisvirta festarialueelta poispäin alkoi.
Hätäiset jäivät paljosta paitsi. Kappaleita oli vielä kymmenkunta jäljellä. Ja kaiken lisäksi joukkoon mahtui yksi koko pääkonsertin väkevimmistä aidoista blues- vedoista, Fogertyn ja kumppanien versioima ”Night Time Is the Right Time”.
Fogertyn ääni on tallella. Käytännössä se kuulostaa hämmästyttävän samanlaiselta kuin sitä on totuttu jo 60-luvulta asti kuuntelemaan. Ainoastaan erittäin korkeat äänet (esimerkiksi ”se” ääni klassikossa ”I Heard It Through the Grapevine”) asettavat rajoituksia. Mutta kyllä ammattimies keinot keksii. Ainahan nuotin voi laulaa oktaavin, tai pari, alempaa.
John Fogerty ei vierasta rooliaan elävänä jukeboksina. Järvenpäässäkin hän muisti aina kiittää, kun yleisö innostui laulamaan mukana: ”God bless you all for singing along!”. Toden totta: jos on saanut aikaiseksi niin poikkeuksellisen määrän ikivihreitä sävelmiä, hulluahan sellaisen elämäntyön häpeileminen olisi. Ja kun yleisöä piisaa, kysyntä ja tarjonta kohtaavat kuin ihanteellisilla markkinoilla ikään. Taiteellinen arvo ei tosin ole järin suuri, kun samoja biisejä veivataan lähes samalla tavalla vuosikymmenestä toiseen. Eikä ole tarkoituskaan. Sen kiteytti parhaiten Puistobluesin lavalle noussut mies itse.
”Tultiin vaan tänne pitämään hauskaa ja soittamaan vähän rock and rollia.”
PASI TUOMINEN
John Fogerty & yhtye. Järvenpää, Puistoblues 30.6.2012
Settilista: Hey Tonight – Green River – Lodi – Lookin' Out My Back Door – Who'll Stop the Rain – Hot Rod Heart – Ramble Tamble – Born on the Bayou – Blue Moon Nights – Midnight Special – Somebody Help Me – Garden Party – Long as I Can See the Light – I Heard It Through the Grapevine – Gunslinger – Keep on Chooglin' – Have You Ever Seen the Rain? – Pretty Woman – Night Time Is the Right Time – Down on the Corner – Up Around the Bend – The Old Man Down the Road – Bad Moon Rising – Fortunate Son – Rockin' All Over the World – Proud Mary.
John Fogertyn setin aikana oli täydellinen valokuvauskielto. Sosiaaliset mediat ovat varmasti pullollaan luvattomia kuvia Puistoblues-keikalta, mutta Blues-Finland.com kunnioittaa artistin tahtoa eikä julkaise tai levitä hänestä Järvenpäässä otettuja kuvia.
Puistobluesin pääkonsertissa esiintyvät myös amerikkalaiset Los Lonely Boys ja Eli ” Paperboy” Reed sekä Suomen Honey B & The T-Bones. Lue raportti!
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|