RAUMA BLUES 2014 - HAASTATTELUT
|
|
17.7.2014
|
Deitra Farr. Kuva: Marko Aho
|
"I'm the only sinner in my family" Rauma Bluesin pääkonsertissa 2014 kuultiin amerikkalaisvieraita Chicagosta ja Louisianasta. Deitra Farr, Kenny Neal ja Rebirth Brass Band länsisuomalaisissa festivaalitunnelmissa.
Chicagolaiselle laulajalle Deitra Farrille työ ja elämä ovat tien päällä. Matkustelu on Deitralle arkipäivää, onhan hän keikkaillut jo nuoresta pitäen eri bändien kanssa. Euroopan maista Deitra kertoo pitävänsä erityisesti Italiasta. Hän on jopa asunut Roomassa vuoden.
Rutinoituneella keikkamuusikolla on rankka aikataulu. Yhden vuoden aikana Deitra laskee vierailleensa 17:ssä eri maassa. Hän kävi muun muassa Siperiassa, missä hän odotustensa vastaisesti viihtyi loistavasti! Viime aikoina Euroopassa esiintyessään hän on keikkaillut useimmiten itävaltalaisen Soul Gift -yhtyeen kanssa.
Hänen perhepiirissään ei ole muita ammattimuusikoita, jollei sellaisiksi lasketa kirkossa laulaneita setiä, tätejä ja serkkuja. Ainoastaan Deitra ryhtyi esittämään maallista musiikkia. ”I'm the only sinner in my family”, hän hymähtää. Sitä vastoin hänen sukulaisensa olivat aktiivisia musiikin harrastajia, joten kotona soi aina. Levylautasella pyöri muun muassa bluesia, soulia, salsaa, kantria ja gospelia. Se oli oivallinen kasvualusta lahjakkaalle laulajanalulle.
"Miellän itseni lähinnä blues-laulajaksi, vaikka blues tuli elämään hiukan myöhemmin kuin soul. En kuitenkaan kannata tiukkoja raja-aitoja musiikissa." Hänen uudemmista levyistään ”The Search Is Over” edustaa tasapuolisesti molempia musiikinlajeja.
Monipuolisena lauluntekijänä Deitra toteuttaa runoratsunsa kutsua ja tekee laulun vaikka aidan seipäästä. Useimmat esittämänsä laulut hän säveltää ja sanoittaa itse. Bluesin puolelta hän nimeää suosikikseen Little Walterin, soul- esikuva on Al Green.
Deitra on aina tottunut olemaan ainoa nainen miesjoukossa, eikä siten koe miesten hallitsemaa musiikkibisnestä mitenkään uhkaavana tai kilpailuhenkisenä. Useimmat hänen parhaista ystävistäänkin ovat miehiä - ja tietysti muusikoita. Chicago Blues - A Living History -kiertueen mainitseminen tuo hymyn hänen huulilleen. Koko ensemble kuuluu Deitran lähipiiriin.
Kaikesta edeltävästä voi päätellä, että Deitra ei ole mikään vietävissä oleva vikisijä, vaan taiteessaan ja yksityiselämässään vahva nainen, joka tietää mitä haluaa, ja ottaa sen. Rohkaisuksi naisille hän on tehnyt laulun ”My Turn, My Time”, joka kuultiin Rauma Bluesin pääkonsertissakin. Kappale löytyy hänen viimeisimmältä pitkäsoitoltaan ”Let It Go”.
Keikkailun vastapainoksi kotioloissaan Chicagossa Deitra rentoutuu eikä juurikaan käy ulkona. Maalaustaiteesta kiinnostuneille kerrottakoon, että Deitra maalaa akryyliväreillä abstrakteja, joita hän tekee lähinnä omaksi ilokseen. Värit ovat tärkeitä tälle räiskähtelevälle persoonalle. .
|
|
"Harmi, että nuorempia muusikoita on vähän, samoin kiinnostusta tähän musiikinlajiin. Nykyiset muusikot ovat ehtineet kuulla bluesin vanhoja mestareita ja saada heiltä vaikutteita, nuoret eivät. Uskon kuitenkin bluesin säilyvän, vaikka se ehkä väistämättä muuttuu aikojen mukana", Deitra tuumaa.
Deitran pyrkimyksenä on aina antaa parastaan yleisölle, sellaisinakin päivinä kun laulaminen tuntuu työltä. ”I don't think, I just do it” hän sanoo.
Kenny Neal – perinteen välittäjä
Positiivista energiaa säteilevällä Kenny Nealilla on taito saada kaikki ympärillä olijat rentoutumaan ja nauramaan. Siksipä hän vetääkin ihmisiä puoleensa kuin hunaja mehiläisiä.
Nykyisen Louisiana-boomin ansiosta Kennyllä ja hänen bändillään on ollut viime aikoina melkoisesti vientiä. Ei ole ihme, että kysymykseen ”Oletko nyt ensimmäistä kertaa Suomessa?” hän vastaa: ”En ole varma!”, ja nauraa iloisesti päälle.
|
"Perheyhtyeessä meillä veljeksillä on keskenämme mitä parhaimmat välit. Olemme lähes aina yhdessä ja pidämme hauskaa lavalla ja sen ulkopuolella. Se on perintöä lapsuudenkodista, jossa oli rakastavat ja huolehtivat vanhemmat. I was raised on love”, hän sanoo sydämeenkäyvästi. Ei mikään huono lastenkasvatusohje kenellekään.
New Orleansista kotoisin oleva Kenny sai hyvät muusikon eväät jo syntyessään. Perheystäviin kuuluivat muiden muassa Lazy Lester, Buddy Guy ja John Lee Hooker. Nuori Buddy Guy soitti Kennyn isän Raful Nealin yhtyeessä. Ympyrä sulkeutui, kun Kenny liittyi nuorena Buddy Guyn bändiin. "Se oli aloittelevalle muusikolle hyvä koulu. Opin soittamaan lukuisia instrumentteja." Klassisessa blueskitarassa Kenny tuntuu kuitenkin olevan omimmillaan. Hän loihtii siitä mitä herkimpiä sävyjä.
Kenny tekee itse suurimman osan esittämistään lauluista: 90 prosenttia musiikista on hänen omaansa. Hän toteaa
|
|
Kenny Neal Kuva: Marko Aho
|
saaneensa vaikutteita kaikilta, joiden kanssa on soittanut. Toisaalta hän on halunnut kehittää oman tyylinsä, joka on yhdistelmä soulia, swamp-bluesia, kaupunkibluesia ja zydecoa. Kennyn kotiseutu, Etelä-Louisiana, on historiallisesti usean kulttuurin yhtymäkohta, mikä luonnollisesti ilmenee myös sen rikkaassa musiikkiperinteessä.
Kenny on tyytyväinen uusimpaan levyynsä ”Hooked On Your Love”, jota hän luonnehtii lähinnä soul-albumiksi. Se esittelee monipuolisesti hänen musiikillista osaamistaan. Sitä edeltävä levy ”Let Life Flow” painottui enemmän bluesin puolelle.
Nykyisestä kotikaupungistaan Baton Rougesta Kenny pääsee helposti New Orleansiin, jossa käy usein keikkailemassa. "New Orleans elpyy hyvää vauhtia lähes kymmenen vuoden takaisen, tuhoisan hirmumyrsky Katrinan jälkeen. Jälleenrakennus on käynnissä, ja alkuaikojen eripura on mennyttä. Asukkaat puhaltavat nyt yhteen hiileen kaupunkinsa parhaaksi. Hyvän tahdon eleitä ja lahjoituksia virtaa myös edelleen New Orleansiin kaikkialta maailmasta."
Kysymykseen ”Mitä haluat musiikillasi välittää yleisölle?”, Kennyn on helppo vastata. "Haluan viedä blues-perinnettä eteenpäin. Mikään ei ole mukavampi ajatus kuin se, että joku nuori ihminen saa minua kuultuaan kipinän opetella soittamaan, ja painelee itse ostamaan kitaran tai huuliharpun. Näinhän perinne toimii." Kenny, jos kuka, on sopiva lähettiläs.
Kenny kehaisee vielä Rauma Bluesin hyviä järjestelyjä ja paikallisten ihmisten ystävällisyyttä. ”Oli mukava jutella”, hän sanoo lähtiessään. Kenny Neal on mutkaton, lämmin persoona ja sielukas muusikko. Hänen kansainvälinen uransa on oikeastaan vasta alussa, ja on mielenkiintoista seurata, mihin hän vielä yltääkään.
Rebirth Brass Band ihmetteli kuuta
Rebirth Brass Bandin jäsenet saapuivat Rauman-keikalle lähes suoraan lentokentältä, mikä selitti soittajissa aistittavan hienoisen väsymyksen. Tapasin osan yhtyeen jäsenistä aamuyöllä istuskelemasta hotellin terassilla, jossa herrat ihmettelivät taivaalla möllöttävää täysikuuta.
Yhtyeen jäsenet tuntuivat olevan iloisesti yllättyneitä siitä, että heidän musiikkinsa tunnetaan näin pohjan perilläkin. He itse määrittelivät sen New Orleansin "gumbopuhallinmusiikiksi" (gumbo = louisianalainen perinneruoka, soosi, johon laitetaan jokseenkin kaikkea, mitä talosta löytyy). Melko nukuksissa olleet artistit myönsivät, että ahkera keikkailu ja jatkuva matkustaminen vaativat veronsa. Painavien soittimien käsittely vaatii myös hyvää fyysistä kuntoa. Mutta pakkohan se on takoa kun rauta on kuumaa. Next stop Amsterdam!
Päästin pojat lepäämään sen enempää tenttimättä heitä heidän uudesta levystään ”Move Your Body”. Albumi itse asiassa puhuu puolestaan. Se on ladattu täyteen musiikkia, jossa rumpupohjalle marssin tahtiin puhallellut sävelkuviot pakottavat tanssimaan. Juju on siinä, että mikä tahansa kappale taipuu heidän käsittelyssään letkeäksi funkiksi. Kuunnelkaa ja ihastukaa!
ANNAMARI LAUSALA
Lue myös pääkonserttiraportti, klubikatsaus ja tutustu kuvagalleriaan
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|