RYTMIRAIDE 2014, KURIKKA - RAPORTTI
|
|
3.9.2014
|
American ja Eero Raittinen. Kuva: Mauri Laitinen
|
Rytmiraiteella soul ja roots ilonaiheina Kurikan Rytmiraide järjestettiin elokuussa kahdeksannen kerran. Muun muassa Eero Raittinen & American, Hoedown ja Sira Moksi kohottivat tunnelmaa vanhoilla asemarakennuksilla.
Rytmiraide-asemafestivaali on Kurikassa, Etelä-Pohjanmaalla, pidettävä yhden illan mittainen, riemastuttava rytmimusiikin happening. Pohjalaiseen tapaan meno on suorasukaista ja ronskia. Mennen kesän Rytmiraide järjestettiin lauantaina 16. elokuuta, ja minifestari oli järjestyksessään kahdeksas. Musiikki soi kahdella stagella, kuuden yhtyeen musisointi jatkui lähes tauotta. Nostalginen ilta kelasi erityisesti rytmimusiikin 60- ja 70-lukuja.
Railakas programmi tarjosi tänä vuonna mehevän annoksen roots-musiikin ystäville. Tapahtuman yleisfiilinki on rento ja ilta yllätyksellinen. VR:n vanhoja asemarakennuksia vapautuu nykyään ravintoloiksi, kaupoiksi ja asunnoiksikin – ja siis myös bluesille.
Bluesväki, pistäkääpä mietintään, jos kotipaikkakunnallanne on tyhjäksi jäänyt asema! Löytyisikö uskalikkoja, jotka tällaiseen miljööseen perustaisivat bluesklubin tai festarin? Kurikan vanhan rautatieaseman odotussali on tilausravintola, varastorakennus stage ja pihalta löytyy vielä teltta. Vieraiden viihtyvyydestä huolehditaan monipuolisesti, ja tiloille on monenlaista muuta käyttöä. Jotenkin rautateihin liittyy rootsille ja bluesillekin tuttua vagabond- henkeä, kulkuritunnelmaa.
Amerikan malliin
Turkulaisen American-yhtyeen solistivieras oli rytmimusiikin grand old man, Eero Raittinen. American on antautunut vaivannäköön saadakseen repertoaarinsa kuulostamaan alkuperäiskappaleilta muun muassa komean laulusoundin ja vintage-soittimien avulla. Kaverit oikeasti kunnioittavat esikuviaan, ja se on helppo kuulla tuotoksesta.
Raittinen kertoi nauttineensa keikoista, mikä oli aistittavissa Kurikassakin. American on saanut tunnustusta rohkeasta ohjelmistovalinnastaan; yhtye on keskittynyt esittämään tarunhohtoisen The Band -yhtyeen lauluja. .
|
|
The Band -ohjelmisto (Ophelia, The Shape I’m in, The Night They Drove Old Dixie Down) oli erityisen nautinnollista. Käytännössä sekstetin kaikki jäsenet laulavat, mikä onkin ehdoton edellytys originaalisoundin saavuttamiseen ja amerikkalaisen musiikin omaleimaisuuden korostamiseen. Pasi Ketolan saksofoni ja Pekka Qvistin urkusoundi tukivat laulukokonaisuutta kauniisti.
Kanadalainen Robbie Robertson oli The Bandin kitaristi ja keskeinen lauluntekijä, ja hän on perehtynyt syvällisesti amerikkalaiseen musiikkiperintöön. Bluesväen kannattaa kallistaa korvansa hänen biiseilleen, vaikka ne eivät enimmältään muotopuhdasta bluesia olekaan. Samoin The Bandin käyttämät laulustemmat antaisivat varsinkin bluesien b-osiin kaivattua eloisuutta ja väriä.
Kun biisien stemma-asia on kunnossa, voi vielä opetella Levon Helmin valefalsetin ja yodelin. Silloin esitys saa uuden ilmeen. Muistettakoon, miten Dire Straits – joka ei bluesista ilmeisesti tiedä paljoakaan – oppi asian ytimen ja tuki mainiosti maestro Bob Dylania bluesvaikutteisilla numeroilla (kuten "Gotta Serve Somebody").
Maestro Eero Raittinen on ehkä jo ikämies, mutta hän hoiti homman hienosti, ja bändin stemmalaulu soi täsmällisemmin kuin muilla illan bändeillä.
”Hoedown” on aikoinaan tarkoittanut amerikkalaista kansantanssia. Suomalainen Hoedown-rootsyhtye on Mika Kuokkasen ja Masa Maijasen perustama projekti (vuodesta 2002). Olli Haavisto ja Esa Kaartamo jäivät yhtyeeseen, ja hieman myöhemmin harmonikkataiteilija Ninni Poijärven liityttyä mukaan yhtyeen oma ääni sai hahmonsa.
Hoedownin roots-musiikissa yhdistyvät kantri, folk, amerikkalaiset laulelmat ja blues. Valikoimassa on omien biisien ohella muun muassa Hank Williamsin, Kasey Chambersin ja J.J. Calen kappaleita. Vahva komppi ja Maijasen tarkka sävelten erottelu teki oivallisen pohjan Hoedownin musiikilliselle irrottelulle.
|
|
Hoedown
|
Tuttu Lowdown Dirty Shame -osasto heitettiin nytkin vankalla otteella. Haaviston pedal steel keskusteli innostavasti kakkoskitaristi Jarmo Nikun soittimen kanssa. Bändi voisi kuitenkin hieman skarpata laulua ja kiinnittää huomiota miksaukseen.
Oi, veljet ja siskot, missä lienette?
Kitaratriosäestyksin esiintynyt Sira Moksi on mielenkiintoinen tulokas rytmimusiikin alalla. Laulusolistina Sira Moksi on toki jo kokenut tekijä. Omakustanne "Sira Moksi – Moneksi" ilmestyi jo 2009, ja levytyssopimus Unja Recordsin kanssa on auttanut oman äänen löytymisessä. Se kuuluu albumeilla kuten "Keltaisen talon lauluja" (2013).
Rytmiraiteessa Sira Moksi, joka alun perin ponnisti punk-pohjalta, ollut ehkä aivan omimmillaan. Tyylilaji oli hieman liian lavea - ”punkista Piafiin”, kuten artisti itse on luonnehtinut. Antologia, johon kuuluivat versiot Tina Turner –hitistä "River Deep, Mountain High" ja Fredi-klassikosta "Vippaa mulle viitonen" sekä Jimi Hendrixin alkuperäisestä suomennettu "Puita kamiinaan" (Fire), oli ehkä turhan epähavainnollinen ja rönsyilevä.
Parikymmentä vuotta eri kokoonpanoissa laulaneen Siran ohjelmistossa on muun muassa bluesia, bluesrockia, soulia ja funkia. Kurikassa ei päästy aivan asian ytimeen, mutta hänellä on persoonallinen äänimateriaali, vahvaa ilmaisua ja rohkeutta, joten seurataanpa tarkasti, mitä hän jatkossa esiintuo.
Säestävän trion Peter Miinalan kitara jäi miksausongelmien vuoksi hieman hämäräksi, mutta Ville Miinalan jämäkkä rumputyyli toimi. "Bo Diddley -komppi" miellytti yleisöä, kuten se aina tekee.
Seinäjokinen Soulful of Blues on hakenut innoitetta ja ohjelmistoa John Landisin komedian The Blues Brothers (1980) musiikista (elokuvassa olivat tunnetusti esimerkiksi James Brown ja Aretha Franklin edustettuina: "Respect", "Think", "The Old Landmark" ja niin edelleen).
Kuultiin hyviä soul-numeroita, kuten Sam & Daven "Soul Man" ja standardi "Mustang Sally" (tunnetaan ehkä parhaiten Wilson Pickettin versiona). Rumpali Juhani Kaukosalo on bändin perustaja ja liideri. Hän on myös kokenut bluessolisti. Nyt pidettiin vauhtia ja hauskuutta 60-luvun vauhtinumeroilla. Muistutuksena bluesvahvuudesta B.B. Kingin "The Thrill Is Gone" lämmitti.
Soulful of Bluesin solistit – Hanna Asu, Mari Seppänen ja Jorma Heikkilä – olivat omaksuneet hyvin ohjelmiston ja ylläpitivät svengiä laulun keinoin. Erityisesti Hanna Asun solistinen osuus oli häkellyttävän hyvä. Myös rumpali Juhani Kaukosalo lauloi, poikansa Antin rytmittäessä tanakasti.
Täsmällisesti soittanut puhallinsektio oli Soulful of Bluesin selkäranka. Tarpeettomia kokeiluja edusti vain epävireinen huuliharppusoolo – huuliharppu on puhallin siinä missä saksofonitkin, ei saksofonistin b-soitin.
Kokeilunhaluinen tendenssi prosessoiduissa kitarasoundeissa loi eroavaisuuden bändin vaalimaan down-to-earth -linjaan. Esimerkiksi "Soul Man" tulisi soittaa yläkielillä, kevein Steve Cropper -soinnuin, ja soulin sointukomppi tulisi yleensäkin olla keveämpi kuin pelkät perussoinnut painollisilla tahdeilla. Bändissä on vahva puhallinsektio, sähköpiano ja kaksikin kitaraa, joten kitaran kuuden kielen barre-soinnut ovat vaarassa laittaa soinnun tukkoon.
Kärki hukassa?
Soulful of Bluesin outo "Sweet Home Chicago" -intro, Toivo Kärjen "Siks’ oon mä suruinen" -tango, herätti yleisössä ristiriitaisia tunteita. Kärki tuntui lähes loukkaukselta bluesväkeä kohtaan. Kukaan ei varmasti ole näin tahtonut, mutta on vaikea kuvitella afroamerikkalaisen musiikin vannoutuneempaa vastustajaa kuin Finnlevyn tuotantopäällikkö Toivo Kärki.
Kärki vastusti tarmokkaasti bluesia, jazzia ja progressiivista rockia. Tähän tuotantovajeeseen oli pakko perustaa Love Records – ilman sitä meillä ei olisi ikinä levytetty Blues Sectionia, Hurriganesia, Wigwamia tai Tasavallan Presidenttiä. Rytmiraiteen suojelija, vanha tuottajahirmu Atte Blom, olisi epäilemättä voinut kertoa uskomattomia juttuja tangomogulin ”ansioista” rytmimusiikin vastustajana.
Eikä Kärjen mahti rajoittunut vain Finnlevyyn. Hän arvosteli kärkevästi esimerkiksi Heikki Harman Yleisradiolle tekemiä pop-ohjelmia – olihan niitä sentään kokonainen tunti viikossa ja Harma oli itse esiintyvä artisti. Bluesyhtyeeltä Kärjen nimen mainitseminenkin on kiistanalaista. Puhumattakaan siitä, että Kärkeä vielä soitetaan.
Kulttimaineeseen noussut Blues Brothers -elokuva kertoo parodisen tarinan kahdesta veljeksestä: Jake ja Elwood Blues saavat kutsumustehtävän itseltään Jumalalta. Pelastusyritys saa veljekset kokoamaan joskus aikoinaan (ennen Jaken linnatuomiota) toimineen The Blues Brothers -yhtyeen. Hervoton tarina nosti pinnalle mainiota musiikkia.
Yhdeksi Blues Brothersin roolihahmoksi voi lukea Blues Mobile –auton (Dodge Monaco Sedan 1974). Ehkä sen voisi ottaa ainakin kuvallisesti settiin mukaan – muun muassa ZZ Topilla on ollut tämänkaltaista huumoria keikoilla.
Kurikan Soittokunnan järjestämä Big Band Show, innostava projekti, yhdisti sähköisen yhtyeen ja puhallinorkesterin. Kutsun solistivieraiksi olivat saaneet Sami Pitkämö ja Iitu Häkkänen.
Ruotsalainen Bolshevikings muistutti elävästi omaperäisestä "Balkan Jazzin" buumista, joka oli kova sana festareilla vielä muutama vuosi sitten. Iloluontoista atmosfääriä ja tunnelman kohottajaa – sitähän festarit kaipaavat.
Tosikkomaisuus pois! Rytmiraide tosiaan tunnetaan yllätyksellisestä ohjelmistostaan – kannattaa olla raiteilla ensi vuonna.
ANTTI SUVANTO
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|