|
18.10.2010 Kuvagalleria Osa 1 (Duke Robillard) Cinnamon Jones, Phil Campbell Ragtimea, räyhäbluesia ja gospelhurmosta Kokkolan Scandinavian Blues Party kattoi pöydän yltäkylläisillä eväillä, mutta osaavasti koottu ohjelmisto esti ähkyn syntymisen. Campbell Brothers vastasi hurmiosta, Martin Harley säväytti tyylikkäänä kitaristina.
Kokkolassa vuosittain järjestettävään Scandinavian Blues Partyyn oli tänäkin vuonna kerätty monipuolinen ja laadukas ohjelmisto. Kinkerit polkaistiin käyntiin perjantaina kolmen varsin erityyppisen trubaduurin voimin. Lauantaina oli vuorossa Duke Robillardin yhteiskonsertti Wentus Blues Bandin kanssa ja illan kääntyessä sunnuntaiaamuksi huipentui juhlinta sähäkkään gospeliin.
Pikkutuntien gospelhurmosta
Sähkökitara on tunnetusti itsensä Penteleen keksintö, suorastaan kaiken pahan alku ja juuri. Tähän perinteikkääseen näkökulmaan saatiin Blues Partyn loppuhuipennuksessa hieman eriävää todistusaineistoa. Amerikkalainen The Campbell Brothers nimittäin tarjosi aamuyöstä Sokos Hotel Kaarlen yökerho Callessa setillisen kitara- ja steelkitaravetoista funkahtavaa gospelia.
Veljeskatras oli Suomessa liikkeellä vajaalla miehityksellä. Pedal steelia soittavaa Chuck Campbellia ei Kokkolassa nähty, mutta hyvin homma taittui lap steelia soittavan Darickin ja midimaustetun sähkökitaran kanssa operoivan Phillipin viemänäkin.
Keikka polkaistiin käyntiin traditionaalisen kuuloisella, leppoisalla instrumentaalilla ”Don´t Let Nobody Turn You Around”. Jo ensitahdeista lähti Darickin slide kuljettamaan piisiä maukkaasti mouruten. Hän kantoikin päällimmäisen soolovastuun. Tokihan myös soundimaailmaltaan keskivertoa monipuolisempaa kitaraa soittanut velipoika pääsi lukuisia pitkiä sooloja soittamaan.
Hyvä fiilis välittyy
Campbellien laulusolistina toiminut Cinnamon Jones lauloi heti ensimmäisenä piisinään laulun nimeltä ”I Feel Good”. Silminnähtävän hyvä fiilis välittyikin hänen esiintymisestään myös yleisölle ja yleisöön. Gospelhurmos osoittautui helposti tarttuvaksi ilmiöksi, ja osa kuulijoista villiintyi mukaan hurjaan jytään.
Kappaleet tuppasivat melko lailla venähtämään, kun sooloja pääsivät soittamaan myös komppiryhmän jäsenet. Mutta ei homma ainakaan tylsäksi käynyt. Verkkainen ”Some Glad Morning When This Life Is Over I'll Fly Away” tunnelmoitiin yllättäen Phillipin miditetyllä kitaralla soitetun pianosäestyksen keralla. Ajoittain jazzin puolelle luiskahtavassa, zydecohenkisessä ”Frammin´”-jamittelussa samainen soittopeli kuulosti puolestaan haitarilta ja pesulaudalta.
Eräänä rauhallisempana makupalana kuultiin Sam Cooken ”Change Is Gonna Come” tyylikkäänä instrumentaalina. Keikan päätti hurjaan lentoon lähtenyt ja pitkäksi venähtänyt ”Lord I Just Wanna Thank You”. Syke ei päässyt laskemaan vielä encoressakaan: bändi tempaisi ilmoille riehakkaaksi yltyneen hölkän ”Jump For Joy” ja innosti yleisön hyppimään mukana.
Kotimainen pohjustus
Kemut Callessa aloittivat kokkolalainen bluesrock-bändi T.I.M.E ja J. Karjalaisen aiemminkin mainioksi todettu Polkkabilly Rebels. Karjalainen kumppaneineen ei juurikaan yllätyksiä tarjonnut, mutta hyvää meininkiä sitäkin enemmän. Keikalla kuultiin materiaalia kaikilta kolmelta ”lännenlevyltä” (Lännen-Jukka, Paratiisin Pojat, Polkabilly Rebels), sekä yleisön kovaääniseen yhteislauluun villinnyt ”Kolme Cowboyta”.
Oli helppo jälleen todeta, että Polkkabilly Rebelsin ryhmässä ei heikkoa lenkkiä ole. Karjalaisen tulkintatyyli on hiljakseltaan kasvaneen projektin aikana hioutunut huippuunsa. Bändiinkin näyttää valikoituneen juuri oikeat miehet. Mitja Tuuralan basso toimii sopivasti notkeana selkärankana ja Tommi Vikstenin vähäeleinen kitarointi on juuri niin niukkaa kuin pitääkin, mutta tulee esiin aina tarvittaessa. Veli-Matti Järvenpää on kiistatta tämän maan kovimpia kurtunrepijöitä. Polkkabilly Rebels on Karjalaisen amerikansuomalaisiin lauluihin keskittyneen löytöretken huipentuma ja varsin oivallinen sellainen.
Tokkopa kukaan osasi aavistaa, minkälaisen suosion karusta banjoilusta liikkeelle lähtenyt juurien tonkiminen saisi aikaan. Kohtapuoliin voimmekin alkaa jännätä, mitä Karjalainen seuraavaksi aikoo.
Perjantai-illan alkusoitto
Scandinavian Blues Partyn ensimmäinen kattaus tarjoiltiin jo perjantaina. Corner's Pubissa yleisöä viihdytettiin kolmen varsin erityyppisen kitaramiehen voimin.
Illan avanneen Iso-Sokko Villen hyväntuulisella tavalla uhmakas setti tuppasi harmillisesti jäämään kovaäänisen yleisön jalkoihin. Ville on alkujaan kotoisin Himangalta ja sittemmin päätynyt erinäisten mutkien kautta Helsinkiin. Hänen laulujensa tarinat käsittelevätkin suurelta osin uutuudenviehätystä ja hämmennystä, jonka iso kaupunki on nuoressa miehessä aikaan saanut.
Tyylillisesti hänen musiikkiaan voi luonnehtia vaikkapa bluesahtavaksi laulelmaksi, jossa on riemastuttavan vahvasti läsnä myös rillumarei-perinne. Välispiikit täydensivät tarinoita ja johdattivat kappaleesta toiseen. Siinä määrin mainio tuttavuus Iso-Sokko Ville oli, että ainakin meikäläisen mielenkiinto tuotapikaa ilmestyväksi mainostettua ”Mäyräkoira” -debyyttilevyä kohtaan heräsi.
Virtuoositeettia ja räyhää
Martin Harley osoittautui todella kovaksi kitaramieheksi. Erityisesti hänen akustisen Weissenborn-sylikitaran käsittelynsä oli huikeata seurattavaa. Harvoin kuulee slidesoiton svengaavan tuolla tavoin. Lähimpänä vertailukohtana mieleen hiipi Bob Brozman.
Hyväntuulisesti esiintynyt Harley soitti myös perinteistä akustista ja pikkaili vikkeliä kuvioita laulunsa oheen. Musiikillisesti hän luotti vanhahtavaan meininkiin ja saimmekin kuulla paljon muun muuassa ragtimea. Mieleen jääneenä coverina hänen settiinsä oli päätynyt myös Tom Waitsin ”Chocolate Jesus”.
Illan päättänyt Dave Arcari (kuvassa alla) satsasi enemmän raivokkaaseen tulkintaan kuin näppärään kitaratekniikkaan. Toki häneltäkin soitto mallikkaasti sujuu, mutta keikalla päähuomio kiinnittyy kuitenkin heittäytyvään tulkintaan ja maaniseen melskaamiseen. Daven käsittelyssä Johnny Cash ja Robert Johnson joutuvat armotta hurjaan kyytiin. Folk, country ja blues suodattuvat punkvaikutteiden kautta räyhäkkääksi kokonaisuudeksi. .
|
|
Joillekin Daven meno taisi olla vähän liiankin rajua. Suurin osa jengistä näytti kuitenkin diggaavan touhusta antaumuksella. Settinsä aluksi Arcari soitti resonaattorikitaraansa luonnollisella akustisella soundilla, vaikkakin ronskein ottein. Soundimaailma muuttui vielä pari astetta rankemmaksi, kun edellisen pitkäsoiton (Got Me Electric, 2009) nimipiisin myötä Dave vaihtoi soittopelikseen mattamustan resonaattorin. Siinä oli melko lailla säröäkin mukana.
Yltäkylläisesti ilman ähkyä
Kun muistaa, että kolmen kitaramiehen illan ja Campbell Brothersin riemumielisen svengailun väliin sijoittui vielä Duke Robillardin keikka, voi festivaalia luonnehtia onnistuneeksi.
Kahden eri konserttipaikan käyttö lauantaina katkaisi sopivasti toiminnan hetkeksi. Siirtymän aikana saivat korvat ja mieli levätä. Ohjelmatauko piristi samalla tavoin kuin vaikkapa vesihuikka viskin maistelun lomassa - Calleen saavuttuaan saattoi musiikista nauttia taas niin sanotusti puhtaalta pöydältä.
Viikonloppu oli ohjelmajärjestelyiltään onnistunut ja nautittava. Turhan takia ei tilaisuutta kutsuta Blues Partyksi!
MARKO AHO
Kuvagalleria
Lue myös Osa 1: Herttuan paluu
Linkit: Scandinavian Blues Party, Sokos Hotel Kaarle
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2010 .
|
|