Hurriganesin ”Roadrunner” sai virolaisen tribuuttilevyn

Hurriganesin ”Roadrunner” sai virolaisen tribuuttilevyn

Virossa on tehty tribuuttialbumi Hurriganesin klassikkolevylle Roadrunner. Levy ilmestyy sopivasti Roadrunnerin 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Roadrunner on tunnetusti yksi Suomen rockhistorian arvostetuimmista levyistä. Remu Aaltonen, Cisse Häkkinen ja Albert Järvinen purkittivat biisit Tukholmassa, ja albumi ilmestyi vuonna 1974.

Puoli vuosisataa myöhemmin ilmestyy Estonian Tribute to Hurriganes – Roadrunner, joka sisältää alkuperäislevyn kappaleet, vieläpä alkuperäisessä järjestyksessä. Esiintyjiä löytyy nuoresta muusikkosukupolvesta aina uranuurtaja Ivo Linnaan.

Virolaistribuutin julkaisua juhlitaan Helsingissä 26. lokakuuta. Puuhamies Eero Palusalu esittelee LP- ja CD-levyjä Bar Mendocinossa kello 19 alkaen. Tapahtumassa esiintyy Texas Oil -yhtye, joka tunnetaan oman matskunsa lisäksi Ganes-henkisestä meiningistään.

Hurriganesin aktiiviaikoina Viro oli vielä osa Neuvostoliittoa, eikä moista musiikkia sopinut niillä tienoin ainakaan julkisesti kuunnella. Pitkän linjan faneja etelänaapurista löytyy silti kosolti. Tribuuttilevytyksien merkkipaalu on kymmenen vuotta sitten ilmestynyt Get On! Estonian Tribute To Hurriganes. Paikalla Tallinnassa pidetyissä julkkareissa olivat muiden muassa Remu ja Roadrunnerin tarunhohtoisen kansikuvan ottanut Risto Vuorimies.

Palusalu, Remu, Vuorimies ja Andres Roots joulukuussa 2014

Legendaaristen Hurriganes-biisien lisäksi Vuorimies rakentaa siltaa 50 vuoden takaiseen maailmaan. Uuden levyn kannet on koristeltu hänen ottamillaan kuvilla, joissa pääosassa on Suomen tunnetuin Cadillac.

Omaleimaisia Roadrunner-versioita

Osa Estonian Tribute to Hurriganes – Roadrunner -levyn tulkinnoista on uskollisia alkuperäisille esityksille, mutta mikään esiintyjä ei ole onneksi lähtenyt kopioimaan originaaleja. Jokaiselta raidalta löytyy kivaa, omaperäistä leimaa.

Ivo Linna (s. 1949) sanoi joskus, että ”olen elänyt puolet elämästäni tietäen, että olen Remulle velkaa”. Takaisinmaksun aika koittaa viimeistään nyt, sillä Ivo saa kunnian vetää Roadrunnerin tunnetuimman kappaleen Get On. Versio uhkuu energiaa ja on myös muistutus rock & roll -poljennosta, johon Linnan ikoninen bändi Rock Hotel luotti vuosikymmenien ajan.

Kaisa Ling Thing, joka kertoo soittavansa ”vaudeville bluesia”, esittelee osaamistaan ja lataa yhden levyn parhaista vedoista. Oowee-Oohla taipuu bändin käsittelyssä aivan herkulliseksi. Hieman samaa sukua on Kaidi Soosaar & Chick’n Band backing groupin luenta biisistä Slippin’ and Slidin’. Tällä raidalla käväistään makeasti vaikkapa jump blues -osastolla.

Absolute soittaa Hey Groupie -kappaleen jytkeellä, josta Status Quo olisi ylpeä. Andres Roots päästää paitsi resonaattorikitaran myös luontaisen huumorinsa ja leikkisyytensä valloilleen In the Nude -versiossaan.

Räpina Jack etäännyttää Talahassee Lassie -esityksensä rohkeasti alkuperäisestä, ja Kill Kaare rähisee lauluosuuden vakuuttavasti. Margus Jürisson & Icebreakers puolestaan sekoittelee rockabillya ja Led Zeppeliniä – ja vilahtaa The Phone Rang -versiossa myös I Will Stay.

Eniten originaalien jäljillä ovat Crybaby (It Ain’t What You Do), Maryann (I Will Stay), Ivar Kannelmäe (Mister X) ja Coverland (Roadrunner).

  • Suomessa levyä myyvät ainakin Levyikkuna, Levykauppa Äx ja Stardust Records

Hurriganesin legenda elää

Estonian Tribute to Hurriganes – Roadrunner on jälleen yksi todiste Hurriganesin kuolemattomuudesta. Vaikka yhtyeen suuruuden vuodet ovat kaukana historiassa, jäljittelijöitä, kunnioittajia ja perinteestä uutta ammentavia tekijöitä riittää.

Vuonna 2012 saatiin mielenkiintoista kuunneltavaa, kun suomalaiset bändit taittoivat Hurriganesia rockabillyksi kiekolla Rock and Roll All Night Long – A Rockabilly Tribute to Hurriganes.

Niteitä Hurriganesista on syntynyt pienen kirjaston verran. Uusimpia teoksia ovat Vesa Kontiaisen Hurriganes – Albumit 1973-1988, Vuorimiehen Pyörremyrsky – Hurriganes-kuvia 1973-1976 ja Petri Lahden Houlama – Hurriganes päivä päivältä 1971-1984.

Aiempia kirjoja ovat muiden muassa Remu-opukset Poika varjoiselta kujalta (Markku Salo/Peter von Bagh/Harri Saksala) ja Seitsemän ilon kyyneleet (Nina Honkanen). Cisse Häkkisestä kirjaili Honey Aaltonen, ja Albert Järvisen panivat kansien väliin John Fagerholm ja Jaakko Riihimaa. Aaltonen teki myös bändihistoriikin Hurriganes.

Valkokankaalle ovat päätyneet hillittömästi nimetty Hot Wheels – Kuumat kundit (Jussi Itkonen, 1976) ja Ganes (JP Siili, 2007). Eikä tiedekään ole nukkunut. Petri Laukka teki väitöskirjan Kekkoslovakian kuninkaat – Hurriganes kulttuuriin tuotteena, tekijänä ja nostalgiana vuonna 2013.

Monista tribuuttibändeistä merkittävin on joutsenolainen Black Devils, joka sai vuonna 2019 vahvuuteensa alkuperäisen Ganes-kitaristi Ile Kallion. Erikoiskokoonpano heitti suosittuja keikkoja. Konserttilevy Live at Tavastia ilmestyi helmikuussa 2020.

Vuonna 2024 Black Devils pani paremmaksi ja värväsi vielä Janne Louhivuoren, joka toimi Hurriganesin kitaristina 80-luvulla. Devils, Ile ja Janne lähtivät karkauspäivänä kiertueelle, joka jatkuu ainakin joulukuuhun asti. Levy Get Ready! julkaistiin helmikuussa.