The Bandin kitaristi ja biisintekijä Robbie Robertson on kuollut

The Bandin kitaristi ja biisintekijä Robbie Robertson on kuollut

Robbie Robertson (1943–2023) oli moottori, jota ilman The Bandin ura olisi jäänyt kovin lyhyeksi, eikä tarunhohtoista The Last Waltzia olisi koskaan valssattu. Robertson oli älykäs kitaristi ja oivaltava biisintekijä.

Robertsonin perhe tiedotti 9.8.2023 musiikkilegendan kuolleen. Robertson oli 80-vuotias.

Toki Robbienkin luovuudella oli rajansa, ja The Bandin kolmannen albumin (Stage Fright, 1970) jälkeen huippubiisejä syntyi vähän. Hänen suuri ansionsa oli yhtyeen elinkaaren pidentäminen ja vienti kunniakkaaseen huipennukseen. Siitä hänelle kuuluu valtava kiitos.

Kanadalaissyntyinen Robertson oli The Bandin puhutuin jäsen, vaikka ilmaisullisesti hän kuuluu yhtyeen musiikissa kaikkein vähiten. Levon Helmin, Rick Dankon ja Richard Manuelin laulu löivät suuremman leiman, samoin Helmin tiukan irtonainen rummutus sekä Dankon epäsovinnaiset bassokulut. Garth Hudsonin urut olivat kuitenkin se kaikkein tunnusomaisin piirre – ne kruunasivat sen, ettei tämä ollut vain rokkiyhtye, vaan The Band.

The Bandin synty juontaa aikaan, jolloin se soitti Ronnie ”The Hawk” Hawkinsin ja myöhemmin Bob Dylanin taustajoukkona nimellä The Hawks. Kunnianhimo ja lahjakkuus veivät lopulta omalle polulle, joka tuotti kaikkien aikojen klassikoihin lukeutuvat albumit ”Music from Big Pink” (1968) ja ”The Band” (niin sanottu Brown Album, 1969).

Alkuperäisen The Bandin ura päättyi The Last Waltz -juhlakonserttiin kiitospäivänä 1976.

Robbie Robertson jätti The Bandin, mutta yhtyeen nimellä Levon Helm, Rick Danko, Garth Hudson ja Richard Manuel jatkoivat taivalta. Vielä 1990-luvullakin tuli uutta musiikkia; Manuelin tehtyä itsemurhan ytimessä vaikuttivat vielä Helm, Danko ja Hudson. Danko kuoli vuonna 1999 ja Helm vuonna 2012.

Yhdeksänkymmentäluvun The Band esiintyi Puistobluesin pääkonsertissa Järvenpäässä kesällä 1996.

The Band -vuosiensa jälkeen Robertson ansioitui erityisesti elokuvamusiikin tekijänä. Hän toimi paljon yhteistyössä ohjaaja Martin Scorsesen kanssa.

Vuonna 2020 ensi-iltansa sai dokumenttielokuva ”Once Were Brothers”, joka kertoo yhden version The Bandin tarinasta.