Dortmunder teki biisin elokuvaan For Boys

Dortmunder teki biisin elokuvaan For Boys

Perjantaina saa Finnkinon teattereissa ensi-iltansa Nils-Erik Ekblomin ohjaama elokuva For Boys. Samana päivänä julkaistaan digitaalisesti elokuvassa kuultava kappale Parasta ennen, jolla tamperelais-helsinkiläisen Dortmunder-yhtyeen vahvistuksena kuullaan Maria Hännistä.

Dortmunderissa vaikuttavat Tapsa Kojo (laulu, koskettimet, basso), Marko Aho (kitara) ja Jussi Parkkonen (rummut). Uudella kappaleella Hänninen laulaa taustoja ja soittaa tamburiinia. Aho vastaa uutuuskappaleen sävelistä ja sanoista.

For Boys on Nils-Erik Ekblomin toinen pitkä elokuva. Sen edeltäjä Pihalla (2017) kiersi eri elokuvafestivaaleilla. For Boysista nähtiin syyskuun lopulla Rakkautta & Anarkiaa -näytös.

Keväällä 2020 Dortmunderin keikkakalenteri oli harvinaisen hyvällä tolalla ja asiat näyttivät rullaavan – aina siihen asti, kun koronavirus aloitti ”maailmankiertueensa”. Vitutus vaihtui kalenteria tyhjäksi kumitellessa varsin pian turhautumiseksi.

– Hyvä frendini Melenderin Mika otti noihin aikoihin yhteyttä ja kertoi, että he suunnittelevat leffaa, johon tarvittaisiin tietynlainen kappale. Referenssinä toimineen amerikkalaisen kappaleen käyttöoikeuksiin kuulemma tuhraantuisi koko budjetti, eikä luultavasti riittäisikään, Aho sanoo.

– Mika kysyikin, että voisinko minä tehdä samanhenkisen – uuden, mutta tutunkuuloisen – kappaleen. Lupasin koettaa, koska luppoaikaakin ”sattumalta” oli.

Tämän pohjalta syntyi ripeästi Parasta ennen. Sitä alettiin rivakkaan tahtiin purkittaa ajan hengen mukaisesti etätyönä. Tapsan ja Jussin lisäksi Helsingissä äänityksiin osallistui Maria Hänninen kotistudiostaan käsin. Valmis kappale toimitettiin elokuvan tekijöille kesällä 2020, ja monen mutkan kautta leffa on nyt valmistunut.

– Keväällä 2024 tuli kutsu ennakkonäytökseen. Elokuvaa katsoessani ehdin pariinkin otteeseen epäillä kappaleemme sopivuutta valmiiseen elokuvaan, mutta ilokseni olin väärässä, Aho kertoo.

Lähde: Maaseutumusiikin tiedote