25.4.2011 Black River Bluesman, Deep Blues Festival, Minneapolis, 2009 "Lopetetaan omien ampuminen" Jukka "Black River Bluesman" Juhola toivoo tulitaukoa bluesin rintamalle. Rauhantunnustelija korostaa kaikenlaiselle alan toiminalle olevan paikkansa, siksi hyviä bändejä ja artisteja Suomessa on.
1. Millainen on suomalaisten blues-artistien ja bändien kirjo vuonna 2011?
Ihan mainiostihan täällä pärjäillään näin pieneksi ja pimeäksi maaksi, kun sininen hetkikin kestää pari-kolme kuukautta ja kesän tilalla on vain hiukan huonommat hiihtokelit. Ei nyt tietysti yhtä hyvin kuin jääkiekossa. Huono vertaus, koska olen tässä asiassa sen verran steinerilainen, etten usko, että musiikkia tai bändejä on järkevää tai mahdollista jonkin abstraktin ”tason” perusteella vertailla ja paremmuusjärjestykseen laittaa. Ne ovat aina makuasioita. Mutta kirjo mielestäni on hyvä – bändejä on paljon ja monensorttisia. Varsinkin kun muistetaan, miten epätodennäköisessä blues-maailmankolkassa sinnittelemme. Ulkomailla herättää enimmäkseen hämmästystä kun kertoo, miten paljon meillä on meininkiä alalla.
2. Miten edistäisit bluesin harrastamista ja harjoittamista?
Meillä on pieni yhdistys (Alt.Blues Finland ry), joka on keskittynyt tavallista epämääräisemmän bluesin tarjonnan edistämiseen. Ollaan oltu huomaavinamme, että keikoilla on käynyt jengiä, joka ei yleensä bluesia käy kuuntelemassa. Ja myöskin nuorempaa väkeä kuin yleensä blues-tapahtumissa. Ehkä joku innostuu sitä kautta laajemminkin bluesista. Olisiko se sitten edistämistä? Täytyy korostaa, että yhdistys ei pidä minkäänlaisen bluesin esittämistä tai esittäjää toista vähempiarvoisena – me satumme diggailemaan tavanomaisesta hiukan poikkeavasta musasta. Mukavampaa on yrittää tuoda esille bändejä, joista itse tykkää, kun ei näistä hommista esimerkiksi rahaakaan liikene.
Pyrkimykset ohjailla bluesbändien tyylejä johonkin tiettyyn suuntaan ylevinkään periaattein perusteltuna tuskin tuovat tuloksia. Mutta erilaisia vaihtoehtoja on hyvä tuoda yleisempään tietoon. Ihmisten luomishalua ei ylhäältä päin säädellä. Ei kukaan ala soittaa bluesia siltä pohjalta, minkälaista se jonkun toisen mielestä pitäisi olla. Soitto lähtee intohimosta siihen musiikkiin, jota rakastaa. Ei sitä suunnitella järkiperäisesti.
3. Riittääkö yleisöä sekä festivaaleille että yksittäisille keikoille? Minkä tyyppistä porukkaa blues-yleisöön kaivataan lisää?
Blues-festivaalejahan Suomessa on kosolti, ja ne ovat tasaiseen tahtiin lisääntymään päin. Se kertonee siitä, että yleisöä riittää. Voisin kuvitella, että enemmän festareilla käy jengiä kuin mitä blues-levyjen myynti tai varsinaisten blues-harrastajien määrä antaisi olettaa. Meidän festareillamme ja omilla keikoillamme näkyy kaikenlaista porukkaa. Ehkä knapsbyläisiä saisi olla enemmän.
4. Festivaalijärjestäjillä (usein yhdistyksiä) on blues-kartalla suuri merkitys. Millaisena pidät niiden toiminnan laatua ja originaliteettia?
Hyviä juhlia yhdistykset järjestävät. Varmasti jokaiselle löytyy omanlaisensa mielifestari. Hyvä, että on kaikenkokoisia ja -näköisiä. Alkeellisimmillakin kioskinvierusjuhlilla voi olla ties kuinka hyvä meininki. Festareiden tekeminen vie aikaa. Se on stressaavaa duunia vapaaehtoisvoimin ja usein idealistisin periaattein. En tohtisi kenenkään pyyteetöntä työtä kritisoida. Jokainen yhdistys tehnee festaristaan omansa näköisen. Tyhmä, tai jostain vallan muusta motivaationsa ammentava, järkkäri buukkaa bändejä, joita ei voi sietää. Lähtee sitten itse kalaan juhlien ajaksi.
5. Keikkajärjestäjät ja ohjelmatoimistot - onko niitä?
En tiedä.
6. Miten pidät yllä suhteita potentiaalisiin keikkapaikkoihin?
Toivomalla, että joku tulee hakemaan kotoa mutta ei kovin aikaisin aamulla. Siis kovin systemaattista ja organisoitua meidän keikanhankintamme ei ole. Meille on sopinut ihan hyvin, ettei soittoja ole liian kiivaassa tahdissa. Keikassa olisi oltava aina jokin itu. Vaikka hyvä meininki, iso PR-arvo, erinomaiset soitto-olosuhteet ja - vehkeet, lämminvetinen uimaranta, mestan legendaarisuus tai hyväntekeväisyys. Iso liksa jäi prioriteettilistasta ihan tarkoituksella. Ehkä on ollut eduksikin tehdä buukkaushommaa itse. Parhaassa tapauksessa pystyy hiukan paremmin välttämään aivan väärään paikkaan joutumisen. Olemme jostain syystä soittaneet enemmän ulkomailla kuin kotimaassa. Säännölliset 3 - 5 keikan kaukokiertueet pitävät hommassa erityistä mielenkiintoa yllä. Niitä olemme itse järjestelleet kontaktiemme kautta. Suhteita on edistetty tarjoamalla salmiakkia.
7. Levy-yhtiöt ja jakelijat: kuinka kiinnostuneita ne ovat bluesista? Miten ja kuinka laadukkaasti ne siihen panostavat?
En tiedä.
8. Entä musiikin vähittäismyyjät, kuten levykaupat ja verkkokaupat? Miten itse hoidatte vähittäismyyntiä?
Meillä on pari jakelijaa ulkomailla, Suomessa vain yksittäisiä levykauppoja. Ulkomailla meillä on joitakin merkittävämpiä verkkokauppoja ja digitaalinen jakelu kaikkiin tärkeimpiin mestoihin netissä. Mahtaako albumimuotoinen levyjenjulkaisu olla piankin häviämässä? Jotkut jo julkaisevat yksittäisiä biisejä pelkästään digitaalisesti. Sinänsä musiikki on ei-materiaalinen asia. Nykyiset järjestelmät oikeastaan lähentyvät aikaa ennen musiikin tallentamisen aikakautta, joka on häviävän lyhyt musiikin historiassa. Ei ole mitään oheisrekvisiittaa levynkansiteksteineen ja kuvineen. Vain korviin tulevaa musiikkia. Tai sitten levynkansitaide onkin tavallaan vain ollut korvaamassa menetettyä suoraa kontaktia musiikin esittäjään.
9. Millaisena pidät median merkitystä ja sen antamaa vetoapua?
Mistä muualta levy-yhtiötön vetoapua voi saada paitsi medialta? Keikkailemalla, kylillä huutelemalla tai tarroilla? Meidän ensimmäinen levymme oli sitä paitsi Syydvesti-baarin jukeboxissa – siinä kuulkaas mediaa! Televisio on mainio peli. Kun meidän Andres Rootsin kanssa yhteistyössä tekemämme video roikkui Viron TV:n Top-7 videolistalla monta viikkoa vuodenvaihteen tienoilla, näkyi se suuresti heti seuraavan Viron-kiertueen yleisömäärissä ja vastaanotossa. Mutta silti myöhästyttiin paluumatkalla Helsingin-lautalta. Rock.
10. Kuinka hyvin koet suomalaisen blues-maiseman eri tekijöiden kohtaavan? Kenen pitäisi kehittää toimintaansa?
Hommaa voisi kehittää siten, että lopetettaisiin omien ampuminen. Esimerkiksi Blues News -lehti, yhdistykset, bändit, projektit ja tapahtumat saavat kohtuutonta ryöpytystä pienimmästäkin kauneusvirheestä tai makuasiaeroavaisuudesta. Kaikkitietävät pilkunfiilaajat pakkomielteisine torpedointimaneereineen tekevät skenestä ahdistavan. Pahimmassa tapauksessa he aiheuttavat peruuttamatonta tuhoa parhaansa yrittävien ja varsinkin tulokkaiden joukoissa. Aiheellinen kritiikki ja asioista väittely on tärkeää, mutta kehittymistä saattaisi edistää myös hyvien puolien unohtamatta jättäminen omasta mielestä kehnoistakin yritelmistä.
Kaikenlaista toimintaa ja musiikkia pitää voida mahtua tähän maahan, oli se sitten loistavaa tai surkeaa, oikeaoppista tai kerettiläistä, lokeroitavissa olevaa tai olematonta, edistyksellistä tai taantumuksellista, amatöörimäistä tai pro- hommaa. Se ei ole keneltäkään pois. On toivottavaa muistaa, ettei kukaan pakota ketään esimerkiksi kuuntelemaan halveksimaansa bändiä tai seuraamaan ylenkatsomaansa projektia. Eritoten jos ei pysty hillitsemään sivistymätöntä päänaukomista. Peace.
Haastattelu: Pasi Tuominen. Blues-Finland.com kartoitti keväällä 2011 suomalaisen bluesin kenttää. Puheenvuoro oli bändien ja artistien. Oman painavan sanansa sarjassa "Suomiblues tänään" antoivat viisi mielenkiintoista ja ajankohtaista esiintyjää. .
|