PUISTOBLUES 2014, JÄRVENPÄÄ - RAPORTTI JA KUVAT
|
|
29.6.2014 Kuvagalleria
|
Parfitt & Rossi
|
Täysillä svengaten – ainakin vielä Status Quo sähköisti ensimmäisen uuden aikakauden Puistobluesin. Järvenpäässä pidettiin hauskaa tulevasta murehtimatta, vaikka festivaali luovii muuttuvan toimintaympäristön pyörteissä.
Järvenpään Puistobluesissa mentiin parin edellisvuoden tapaan: pääesiintyjäksi kiinnitettiin blues-juuria kunnioittava rock-akti. Kaksi vuotta sitten Vanhankylänniemeä villitsi John Fogerty, viime kesänä George Thorogood & The Destroyers ja nyt Status Quo.
Pääkonsertin ohjelmistokokonaisuus on verrattavissa aiempiin festareihin, mutta muuten Puistoblues joutuu toimimaan muuttuvassa ympäristössä. Viime vuosikymmenellä "virallinen taho" pakotti Puistobluesin bisnesmuottiin, mikä näkyi heti festivaalikokonaisuuden supistumisessa; tänä kesänä haaste koski suoranaisesti yleisöä, kun Vanhankylänniemeen tuotavien retkieväiden sisältöä rajoitettiin tuntuvasti. Viimeisimpien määräyksien takia yleisömäärä Puistobluesin pääkonsertissa jäi tapahtuman tasoon nähden todella alhaiseksi.
Harva kuitenkaan jaksoi murehtia, kun lavalle alkoi iltakuuden aikaan ilmaantua lupaavia Marshall-rivistöjä. Puoli seitsemältä, suorastaan epäilyttävän täsmällisesti, Marshallien katveeseen tepasteli iloinen brittiviisikko – etunenässä Francis Rossi ja Rick Parfitt, Status Quon kestohahmot 45 vuoden ajalta.
Kosketinsoittaja Andy Bown on ollut mukana lähes 40 vuotta ja basisti John Edwards vuodesta 1985. Rumpali Leon Cave on puolestaan keltanokka: hän liittyi Quohon runsas vuosi sitten.
Uskollinen itselleen ja faneille
Hienostuneeseen musiikkiin mieltyneille Status Quo on kauhistus. Olivat mieltymykset millaisia tahansa, näiden eläkeikäisten ukkojen energisen perusrock-veivaamisen seuraaminen livenä on totaalisen riemukasta. Quo ei yritäkään kuoria nahkaansa. Se tekee nimenomaan sitä mitä yleisö siltä haluaa. Status Quo vetää huippuhittejään kuin medleynä, usein nuotintarkkaan levytettyjen versioiden mukaisesti. Bändin faneja oli Vanhankylänniemessä runsaasti – he saivat satavarmasti haluamansa. .
|
|
Quo-ihailijat lankesivat hulluuden valtaan jo ensipotkaisulla, kun Rick Parfittin ja Francis Rossin Telecaster-duelli kertoi "Carolinen" alkaneen. Eikä setissä jarruteltu. "Carolinea" seurasi kunnon rimpsu vastustamattomia renkutuksia: "Rock 'n Roll 'n You", "Paper Plane", "What You're Proposing" ja niin edelleen.
"In the Army Now", 80-luvun lopun suursuosikki, toi hieman rytminvaihdosta. Cover-versio Bollandin veljesten kappaleesta eroaa tunnelmaltaan melko lailla; kun biisi vielä johti Leon Caven rumpusooloon, oli riittävä mutka muuten luotisuoraan tiehen saatu.
Pieni hengähdystauko oli paikallaan, sillä varsinaisen setin lopun Quo rypisti hanat kaakossa: "Down Down", "Whatever You Want" ja "Rockin' All Over the World". Vaikka huipennus oli jo nähty, riitti faneilla palkeita yhteislauluun vielä encorenkin aikana.
Jukeboksi jauhaa
Vaikka Status Quon kaverit ovat omalla alallaan ihan kuninkaita, viitsivät he jutustella ja vitsailla yleisön kanssa. "Tässä vähän saksalaista teknologiaa", Rossi esitteli asetellessaan capoa kitaransa kaulalle. "Tällä laitteella on helppo muuttaa kitaran sävellajia, jotta soitin sopisi paremmin kyseisen kappaleen tunnelmaan. Mitä paskaa mä oikein puhun! Totta kuitenkin."
|
Rossin lauluäänessä on yhä häkellyttävän paljon sitä veikeää poikamaisuutta, jota Status Quon fanit rakastavat. Parfitt on tunnetusti asteen möreämpi veikko, eikä hän peittele välillä Spinal Tap -osastolle meneviä rokkikukon elkeitään. Kaveruksien synkronoidut edestakaisin heilumiset ja ylös alas pomppimiset kuuluvat edelleen show'hun – puhumattakaan kahden ikivanhan Telecasterin pistämättömästä yhteissoundista...
|
|
Rockin' all over the world!
|
Basisti "Rhino" Edwardsin työ ei ole varmasti musiikkimaailman mutkikkaimmasta päästä. Hänelle jääkin aikaa ravata ympäri stagea ja käydä sparraamassa milloin ketäkin bändikaveria. Cave hoiti tonttinsa tarvittavalla jämäkkyydellä. Useassa kohtaa Vanhankylänniemeä Bownin koskettimet jäivät muun jylyn alle. "Rockin' All Over the Worldin" tuikitärkeä piano sentään kuului hyvin.
Status Quo vuosimallia 2014 on ilmeisen tyytyväinen rooliinsa maailmaa kiertävänä jukeboksina. Ja mikäs siinä, jos on tarjota iso liuta hittejä, jotka saavat yleisön onnesta tainnoksiin. Cheers, lads!
Elävää ja hengittävää
Amerikkalainen Heritage Blues Orchestra soittaa nimensä mukaisesti perinnebluesia. Ammattilais- ja asiantuntijatahot ovat ihailleet orkesteria jo muutaman vuoden, laajempi suomalaisyleisö sai tutustua ryhmään viime kesänä Rauma Bluesissa.
Heritage Blues Orchestran (HBO) ensimmäinen levy "And Still I Rise" (2012) iski suoraan suoneen yhdistelmällään afroamerikkalaisen musiikin tulkintoja ja laajaa aika/tyyliskaalaa. Orkesteri esiintyy tarpeen mukaan pienellä tai suurella kokoonpanolla. He eivät varsinaisesti tarvitse puhaltimia, mutta niiden lisääminen orkestraatioon antaa yhä enemmän mahdollisuuksia.
Puistobluesissa HBO esiintyi nimenomaan suurella kokoonpanollaan. Setti oli erinomaisesti rytmitetty: välillä soitettiin kahden jäsenen voimin, välillä koko yhdeksän hengen komeudella.
Yhtyeen sielu on kolmikko Chaney Sims, Bill Sims Jr ja Junior Mack. Järvenpäässä heitä säestivät Bruno Wilhelmin johtama puhallinkvartetti, huuliharpisti Vincent Bucher ja toisen polven huippurumpali Kenny "Beedy Eyes" Smith. Bassottomuus ei tuottanut ongelmaa. Billin ja Juniorin kitaroiden paksut kielet sekä puhaltaja Didier Havet (tuuba, pasuuna) pitivät alarekisteristä huolen.
Konsertti ilmensi HBO:n ideaa upeasti. Oli työlauluhenkeä a capellana (Go Down Hannah) ja silkkaa Afrikkaa (C-Line Woman). Chaney ja Bill, tytär ja isä, soittivat standardin "St James Infirmary" perhepiirissä. Bill säesti laulajatytärtään flyygelillä. Rajuuden ääripäänä toimi "Don't Ever Let Nobody Drag Your Spirits Down". Rokkaavan luennan pääjehuna kunnostautui kitaristi-laulaja Junior Mack. Junior Mack -vetoisista numeroista myös "Clarksdale Moan" oli loistosuoritus.
|
|
Heritage Blues Orchestrassa on aitoa hurmosta.
|
Ydinkolmikon touhuja on hauska seurata. Bill ja Junior ovat varsin lunkeja kavereita, kun Chaney taas eläytyy joka solullaan ja vääntelehtii sen minkä istuma-asento sallii. Kolmikon valitsema istuma-asetelma herättää kritiikkiäkin, mutta on siinä myös ideaa. Simsit ja Junior Mack ikään kuin istuvat ringissä tarinaa kertomassa. Juuri tällaista on bluesin perinteiden relevantti kunnioittaminen elävän ja hengittävän musiikin keinoin – ilman raivostuttavaa vouhotusta "bluesin pitämisestä elossa".
Hauskanpitoa ja käynnistysvaikeuksia
Monelle Vanhankylänniemeen suunnanneelle suurin kiinnostuksen kohde oli kotimainen esiintyjä. Maria Hänninen, Erja Lyytinen ja Aija Puurtinen lauloivat ja soittivat 25-henkisen Riku Niemi Orchestran solisteina.
Paketti ansaitsee kunnon pokkauksen siitä, että se keskittyi olennaiseen. Yleisö sai nimenomaan bluesia ja sen lähisukulaistyylejä kuullakseen. Kaikki solistit heittivät Riku Niemi Orchestran säestyksellä muutaman biisin pituiset minisetit. Aija "Honey B" Puurtinen kunnioitti Etta Jamesia klassikolla "I Just Want to Make Love to You" ja kikkaili Memphis Minnietä muistaneen "Bumble Been". Jälkimmäisenhän Honey B & T-Bones levytti jo yli 20 vuotta sitten.
Suosionsa kukkuloilla ratsastava Erja Lyytinen "pisti bluussaten" muun muassa "Grip of the Bluesilla" (nimeä kantava albumi julkaistiin kuusi vuotta sitten nimen omaan Puistobluesissa) ja mahtipontisen sovituksen saaneella "Jealousy"- kipaleella. Elmore Jamesia oli ohjelmistossa viimeisimmän levyn hengessä.
Maria Hänninen on joukosta vähiten tunnettu, mutta Puistoblues-konsertissa hän oli joukon ylivoimaisesti karismaattisin ja vetoavin solisti. Aitoa tunnetta ja verevyyttä oli niin laulussa kuin kitaransoitossa. "Kun kutsuttiin näin hienoon tilaisuuteen, täytyihän tänne yksi biisikin tehdä. Tämä on nyt kappaleen kantaesitys", Maria tokaisi ja esitti orkesteriversion soul-uutukaisestaan "Leave Me".
Kolme leidiä tulivat lopuksi samaan aikaan lavalle ja lauloivat gospelia a capellana. Loppuhullutteluna vedettiin "Tell Mama".
|
|
Maria, Aija, Erja: leidit lavalla!
|
Riku Niemi Orchestra ei ole tyylikkäästä pukeutumisestaan huolimatta mikään perinteinen orkka. Kapellimestari Niemi heiluu jatkuvasti kuin heinämies (tässä kohtaa on asiallista huomauttaa, että kitarassa on Jari "Heinä" Nieminen), orkesterin miehet ja naiset tekevät välillä "meksikolaista aaltoa" ja ties mitä. Puhaltimet ja jouset sopivat (lue: ovat sovitettavissa) makeasti juurimusiikkiin, ja tällaisen projektin toteuttaminen isolla festivaalilla oli hieno veto.
Välillä riehakkaalta orkesterilta tosin unohtuu itse asia: Erja Lyytisen kanssa tarvittiin kolme käynnistyskertaa ennen kuin Elmore Jamesin "Person to Person" lähti niin kuin piti. "Jos on 25 soittajaa orkesterissa, niin eihän se voi aina onnistua", Erja virnisti. Riku Niemi vastasi "Person to Personin" jälkeen: "Arvotaan seuraava numero!"
Gonna hear some blues...
Eric Bibb & The North Country Far, joka debytoi viime kesänä Helsingin Juhlaviikoilla, avasi Puistobluesin pääkonsertin jo kello 12. Yhtyeessä amerikkalaista trubaduuria Eric Bibbiä säestävät mandolinisti Petri Hakala ja kielisoitinvelho Olli Haavisto.
Vaikka setti toimi hyvin sisääntulomusiikkina, on harmi, että se jäi niin vähälle huomiolle. Trion soitossa on näet taitoa ja tunnetta vaikka muille jakaa. Bibbin mainiot kappaleet kuten "New Home" ja "Turner Station" tekivät vaikutuksen. "Troubadour" kertoo Ericin työnkuvasta:
Everywhere I go people ask me: "What kind of music do you play?" And I just say: "Gonna hear some blues (...) gospel, soul, and some good ol' rock 'n roll!
Melkein aina tuntuu käyvän niin, että festivaalikokonaisuudessa yksi akti päätyy jakojäännökseksi. Puistobluesissa 2014 rooli lankesi amerikkalaiselle Ford Blues Bandille. Ford Blues Bandia ei erottanut suomalaisesta keskivertobändistä kuin pikkaisen parempi englannin ääntämys. Yhtye soitti reipasta blues-musiikkia, mutta vastaanotto jäi melkoisen valjuksi.
Fordin veljekset Mark (laulu, huuliharppu) ja Patrick (rummut) pitävät edelleen isä-Charlesin lippua korkealla (aikoinaan bändissä soitti myös kolmas veljes, tunnettu kitaristi Robben Ford). Mark on keskinkertainen laulaja ja harpisti, Patrick taas mäiskii kannuistaan vääjäämätöntä komppia – halusi bändi tai ei. Asenne tuntuu olevan: "Mä vedän näin, seuratkaa jos pystytte." Saksalainen kitaristi-laulaja Volker Strifler ja basisti Dewayne Pate hoitivat hommansa sen kummemmin loistamatta. Yleisöä heräteltiin vähän klassikolla "Spoonful" ja Paten bassosoololla, joka yhdisteli muun muassa Edvard Griegiä ja Roy Orbisonia.
Uuden aikakauden Puistoblues
Puistobluesia järjestävä Järvenpään Blues-Jazz Diggarit -yhdistys kertoi, että ihanteellisesta säästä huolimatta pääkonserttiin myytiin ainoastaan 4 000 lippua. Kaikki Vanhankylänniemeen saapuneet mukaan lukien porukkaa oli noin 6 000. ZZ Top romutti ennätykset neljä vuotta sitten: 12 000 maksanutta ja 15 000 osallistunutta.
|
|
|
Uusien viranomaismääräyksien mukaan perinteiseen piknikkonserttiin ei saanut tuoda omia juomia, kuten viinejä, ei edes kahvitermospulloja. Festivaalijohtaja Miikka Porkan oli vaikea olla kokonaisuuteen tyytyväinen. "Tiukennetut viranomaismääräykset näkyivät valitettavan paljon yleisömäärässä. Tämä vuosi oli huikea kaikilla muilla mittareilla paitsi pääkonsertin yleisömäärillä mitattuna. Onnistuimme mielestämme hyvin uusissa parannetuissa pääkonserttijärjestelyissä", Porkka sanoo.
Piknikin järjestäminen Puistobluesiin on toki edelleen mahdollista. Nurmikon yläosassa oli nyt laaja "karsina" eväsretkeläisiä varten; se toimi yhtenäisenä anniskelualueena. Kojuista sai viinipullon 20 eurolla ja oluen viidellä. Hinnat ovat siedettävät, mutta monelle liian kovat näinä työttömyyden ja muutenkin ongelmaisen talouden luvattuina aikoina.
Jos tänä kesänä nähty yleisömäärä lähellekään edustaa uuden aikakauden tasoa, edessä on Puistobluesin kasvojen perusteellinen muutos. Katuohjelma ja muut ilmaiset tapahtumat ovat monelle rakkaita, ja ne pidettäneen tutussa laajuudessa vaikka väkisin. Sen sijaan pääkonsertti ja klubit kokevat karsintaa – laadullista, määrällistä tai molempia. Jos valinta on päinvastainen, kansantapahtuma näivettyy pelkäksi musiikkitapahtumaksi. Järjestävän yhdistyksen keskuudessa on joka tapauksessa todella vakava mietinnän paikka.
Vuoden 2014 Puistoblues vietettiin kuitenkin vielä riittävän laadukkaasti ja laajasti. Tapahtuma on valtavan tärkeä bluesille, Järvenpäälle ja tuhansille faneille, joten toivoa sopii, ettei sitä tulevina vuosina vietetä – vanhan jazz- miehen Paavo Einiön sanoin – haikeasti svengaten.
PASI TUOMINEN, teksti ja kuvat
Kuvagalleria
Linkki: Puistoblues
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|