BLUES LIVE! 2013, JYVÄSKYLÄ - RAPORTTI
|
|
8.10.2013 Kuvagalleria
|
Delta Hurricane: Larry McCray
|
Mississipin Deltalta Jyväshoviin Jyväskylän Blues Live! -tapahtumassa oli ohjelma tasapainossa. Harrison Kennedy johdatti aikamatkalle, ja Larry McCray tarjosi vahvaa blues-rockia. Myös kotimaiset olivat hyvin esillä.
Jyväskylän vuotuinen tapaus Blues Live! pitää puoliaan yhtenä Suomen perinteikkäimmistä ja laadukkaimmista festivaaleista. Amerikkalaisperäisen rytmimusiikin ilosanomaa levitettiin nyt jo 33:nnen kerran. Festari levittäytyi neljälle päivälle. Pääkonsertti pidettiin lauantaina 5. lokakuuta Jyväshovissa kaupungin ydinkeskustassa. Lisäksi torstaista sunnuntaihin oli klubitapahtumia Public Cornerissa ja Popparissa.
Blues Live!:n pääesiintyjänä nähtiin kova sana Yhdysvaltain etelästä, Larry McCray. Kitaristi-laulaja soitti Jyväshovin stagella triokokoonpanossa, jonka muina jäseninä touhusivat velipoika Steve McCray (rummut) ja basisti Kerry Paul Clark.
Moderni sähköinen blues-rock on Larry McCrayn ja hänen bändinsä juttu. Sitä saatiinkin yllin kyllin, kun yhtye heitti täysimittaisen, kaksi tuntia kestäneen setin. Bändi todisti soittavansa varsin raskaalla tyylillä, joten tyylikirjoa tuoneet biisit tulivat tarpeeseen. Blues-rockin ohella erityisesti funkaavat vedot sekä pari progressiivisempaa palaa maistuivat.
Larry McCray mainitsee esikuvikseen muiden muassa kolme isoa Kingiä, mutta hieman lähempääkin löytyy vertailukohta. McCray on nimittäin mainio manttelinperijä ennen aikojaan menehtyneelle Michael Burksille. Tyylissä ja karismassa on paljon samaa, joskin Burks vetää paljon pidemmän tikun loistavilla originaalikappaleillaan.
McCray on todella 'soolovalmis' kaveri. Hän ei epäröi Gibson Les Paul Gold Topin kurittamista usein ja pitkään. Häntä kelpaa toki kuunnella. Soittotyyli on erinomaisen sulava, varsinkin pull-off -tekniikka pitää sävelkulut eläväisinä. Larry ei ole yleisön kanssa jutusteleva hymypoika (eipä ollut Burkskaan, varsinkaan viimeisillä keikoillaan). Parempaa yhteyttä blues-kansaan – vaikka hieman bändiä ja biisejä esittelemällä – olisi voinut toivoa, vierailihan mies Suomessa ensi kertaa.
Soundeissa riitti säätämistä McCrayn esiintymisen aikana. Loppujen lopuksi ne saatiin bändin haluamaan kuosiin. Rumpujen soundin ei ehkä olisi tarvinnut kuitenkaan olla niin kivikova: nyt voimakaslyöntisen Steve McCrayn virveli-iskut kuuluivat Jyväskylän keskustasta varmasti Nenäinniemeen asti. Virveli menikin vaihtoon ainakin kerran. Lisäksi McCray joutui vaihtelemaan ainoan kitaransa kieliä kesken kaiken. .
|
|
Basisti Kerry Paul Clark oli setin ilopilleri. Hän jutusteli yleisön kanssa, ilveili ja seikkaili sen verran kuin pienehkö lava ja sen vieressä ollut liuska antoivat myöten. Hänellä oli myös pieni meriselitys bändin normaalia yksitotisemmalle soinnille. "Tavallisesti meillä on tässä muutamia kitaroita rivissä. Lentoyhtiö ei kuitenkaan antanut ottaa koneeseen kuin kitaran per mies."
Rytmiryhmän molemmat kaverit lauloivat taustoja, ja stemmalaulu kuulostikin erittäin hyvältä. Keinon runsaampi käyttäminen olisi tuonut koko settiin paljon lisäarvoa.
Illan yleisö piti selvästi Larry McCrayn orkesterista. Aivan hullaantunut se ei ollut, sillä setin päättyessä kansa oli melko lailla harventunut (tosin kello näytti jo aamukolmea). Kun McCrayn osuus päättyi encoreen "Soulshine" – The Allman Brothers Bandin biisiin, jonka Larry levytti vuoden 1993 albumilleen "Delta Hurricane" – sekä bändi että yleisö saattoivat suunnatta kylläisinä yöpuulle.
Kanadan sydämellinen mestari
Harrison Kennedyn maine ehti kiiriä edellä, sillä ennen Blues Live!:ä hän soitti jo keikkoja Helsingissä ja Tampereella. Miehestä on turha poikkipuolisia sanoja yrittää keksiä, siksi maagiselle paikka- ja aikamatkalle hän yleisöt johdatteli.
Kennedyn, 71, kotimaa on Kanada, mutta sukujuuret ovat afroamerikkalaisen rytmimusiikin sydänmailla Mississipissä. Kuten monet muutkin kurjistuneen Mississipin perheet, Kennedyt muuttivat aikoinaan maalta kaupunkiin töiden perässä. Monet jäivät Memphisiin, St Louisiin tai Chicagoon. Kennedyn ruokakunta puolestaan ylitti rajan ja päätyi Toronton seudulle.
Kennedy taikoi heti ensimmäisessä kappaleessaan huikeat maisemat. Pelkästään laululla ja helistimellä hän vei yleisön helteiselle Mississipin Deltalle, missä rangaistusvankien 'chain gang' huhki pakkohommia työlaulua hoilaten. Kennedyn avaus oli taianomainen hetki, joita tuskin saa elämässään montaa kertaa kokea.
Karua kertomaa oli myös "That's Just Stupid", joka vaikeroi nykypäivän turhamaisuutta. Joillekin raha tuo onnen, mutta kuka osaa arvostaa puhdasta ilmaa, kukkasia ja Harrison Kennedyn silmissä loistavaa rakkauden valoa? Banjo tuo biisiin yhä lisää pontta. Samoin kappaleeseen "Shake 'Em Free", joka on stoori matkasta Memphisin musiikkikaupungin kuululle kadulle Beale Streetille.
"Monet unohtavat, että banjo on afrikkalainen soitin", Kennedy huomautti. "Orjat toivat sen aikoinaan Amerikkaan. Näin minä tähän soittimeen suhtaudun."
Sydänveren vuodatuksen ohella Harrisonilta irtosi paljon keveämpääkin juttua. "Scratchin' Time" on melko rasvainen siivu, jossa artisti muistelee lapsuuttaan ja tapaa, jolla yli 70-kesäiset isoäiti ja isoisä tapasivat makuuhuoneessa "rapsutella" toisiaan.
Täysin soolona esiintyneen Kennedyn (laulu, kitara, banjo, mandoliini, huuliharppu, helistimet) setti oli paitsi konsertti myös oppitunti ja juttutuokio. Bluesin syviä sukujuuria arvostaville musiikin ystäville hänen tuotantoonsa tutustuminen on must. Monet Blues Live!:n muista esiintyjistäkin seurasivat kanadalaisen osuutta ihastuneina.
Kulkuneuvoja rakastava bändi
Yleisö kuunteli Harrison Kennedyä kuuliaisesti ja kiinnostuneesti, lavan eteen kuitenkin tyhjän kunniakujan jättäen. Kun Lena & The Slide Brothers polkaisi seuraavana aktina keikkansa käyntiin vauhdikkaalla gospel-rockilla "Won't Sing Hallelujah", nähtiin, miksi useat blues-festareille lähtevät: joraamaan ja pitämään hauskaa.
|
|
Lena Lindroos. Lisää kuvia galleriassa
|
Lena & The Slide Brothersille oli valikoitunut illan paras esiintymisaika, ja sen heille totisesti soi. Illalla yhdentoista aikaan käynnistynyt rypistys sisälsi monipuolista ja laadukasta rytmimusiikkia. Yhtyeen keulassa on tutusti Lena Lindroos (laulu, basso), jonka sivuvaunuista tulittaa slide-kitaran taistelupari Matti Kettunen ja Ville Leppänen. Juha Tanninen oli tällä kertaa rummuissa. Tavallisesti tonttia hoitaa Jupe Litmanen.
Avauskappale "Won't Sing Hallelujah" on tuttu yhtyeen toiselta levyltä "Shine Your Light", ja hyvin olivat viime kevättalvena ilmestyneen kiekon biisit esillä Jyväskylässäkin. Loistelias slovari "You're Not Alone" pisti lavan edustan rajuimmatkin jumppaajat hetkeksi miettimään. "Down" pitää sisällään rajun slide- kitaroiden duellin. Niitä nähtiin Blues Live!:ssä useampikin; Kettunen intoutui niissä välillä jopa itämaisiin sävelkuvioihin.
Puhdas blues saa osuutensa Lena & The Slide Brothersin keikoilla, vaikka heidän levyillään sitä ei juuri ole. Tällä kertaa salille kajahtivat Waters/Dixon-akselin kuolemattomat "I Just Want to Make Love to You" ja "I'm Ready". Jälkimmäisessä "Lefty" Leppänen pääsi laulusolistin hommiin. Lisäksi lauleltiin muutamaan kertaan junista ja autoista. "Tämä bändi rakastaa kulkuneuvoja", Lena Lindroos tokaisi.
Lenan ja slide-veljesten setti upposi Blues Live! -yleisöön loistavasti. Lindroos ja Kettunen, bändin perustajat, ovat tyytyväisiä keikkakysyntään. "Hienoa, että olemme päässeet soittamaan todella monille festareille. Keikkoja on ollut, mutta ennen kaikkea hyviä keikkoja", Matti Kettunen tuumaili. Jyväskylässä hyvien keikkojen joukkoon saatiin ehdottomasti yksi lisää.
Rumbaa ja blues-selloa
Bill Öhrström asteli Jyväshovin päälavalle suomalaisen bändin kera. Kitaristina kuultiin Nipa Niilolaa (tuttu muun muassa Remun myöhemmistä Hurriganes- versioista), basistina Ulf Fagerholmia ja rumpalina Pekka Pelkkalaa.
Tukholmalainen Öhrström nauttii ansaittua asemaa yhtenä Ruotsin bluesin uranuurtajista. Hän onkin mainio laulaja, huuliharpisti ja esiintyjä. Bill viihtyy lavalla. Hän antaa kaikkensa ja lisäksi nautiskelee aidosti bändin jätkien noustessa valokiilaan. Mies tanssahtelee, taputtaa, heristää sormiaan ja huudahtelee – eihän noin hauskaa voi olla kuin ruotsalaisella!
Suuri osa Bill Öhrströmin ja hänen bändinsä osuudesta koostui perinteisestä bluesista ja klassikkokappaleista. Suuri yllätys oli kuitenkin hihassa. Bill kutsui lavalle Elias Kahilan, jonka instrumentti on... sello. Kun perinteiseen bluesiin otetaan soolosoittimeksi sello, niin johan alkaa löytyä eksoottista maustetta tavanomaisimpaankin menoon.
Ja ainahan voi ottaa vähän erilaista rytmiikkaa mukaan. "Tähän kappaleeseen piti oikein pyytää bändiltä lupa", Öhrström sanoi. "Se on rumbaa, tai oikeastaan meidän soittamanamme rock and roll rumbaa!" Kappale oli "Unchain My Heart".
Yhdentoista setin mies
Blues Live!:n työn sankari pääkonserttipäivänä oli lahtelainen yhden miehen bändi Ismo Haavisto. Hän avasi lauantain Jyväshovin katutasossa sijaitsevassa Public Cornerissa kahdella setillä. Homma jatkui alkuillasta Jyväshovin yläkerran baarissa: Ismo soitti minisetin jokaisen pääkonserttiesiintyjän alle. "Eihän tämä mitään, kerran Lahdessa heitin saman päivän aikana 11 settiä. Lopussa alkoi vähän jo tuntua, ettei ääni kulje", Ismo kertoi.
Kielisoittimien säestykseksi Haavisto polki matkalaukkua jalallaan, johon oli kiinnitetty pieni tamburiini. Räkkihuuliharppukin sai julmaa kyytiä. Ohjelmistoon kuului paljon Ismon omia biisejä ja covereitakin. Omista kappaleista tehosivat varsinkin "Wall of Gray" (joka kertoo lukkojen taakse jäämisestä turkulaisessa hotellissa) ja bluesia verrattomasti lokalisoiva "Down to the Otamo".
Ismolla, joka on Suomen harvoja bluesilla itsensä elättäviä muusikoita, on mukavasti suunnitelmia. "Suunnittelen uutta levyä soolona tai korkeintaan pienellä kokoonpanolla. Olemme tehneet Andres Rootsin ja Peeter Piikin kanssa keikkaa Muddy Waters -ohjelmistolla, ja muutakin voisi näiden upeiden virolaissoittajien kanssa kehittää. Ja ensi vuodeksi on jo festarikeikkojakin buukattuina."
Jyväskylän blues toimii – entä huomenna?
Jyväskylän Blues Live! vuosimallia 2013 sai osakseen kohtuullisesti yleisönsuosiota. Pääkonsertissa oli mukavasti katsojia, ei kuitenkaan tungokseksi asti. Ohjelmisto oli hyvin balanssissa, joten ainakaan siitä ei ollut kiinni. Jyväskylän seudulla saadaankin pohtia tarkkaan, mikä bluesin tila on, mitä sen eteen tehdään ja miten toimeen tartutaan.
|
|
Kokonaisuuden liimaaminen Ismo Haaviston trubaduuriseteillä oli onnistunut veto lauantaina. Vaikka musiikillista tarjontaa oli taukoamatta, ei tullut äänihäiriköinnin tunnetta – sellaistakin joutuu valitettavasti joskus alan tapahtumissa kokemaan.
Pääkonsertin aikataulussa oli toivomisen varaa. Ei ole aivan optimaalista, että tapahtuman pääesiintyjä soittaa aamuyöllä yhden ja kolmen välillä. Tällä kertaa soveltuvin veto olisi ollut sijoittaa Öhrströmin bändi illan viimeiseksi.
Sisältö kuitenkin ratkaisee. Blues Live! ansaitsee isot kehut bändivalinnoista. Oli syvintä mahdollista nykybluesia Harrison Kennedyssä, vahvaa modernia blues- rockia McCrayssä, rajat rikkovaa, kotimaista ilmaisua Honey B & T-Bonesin klubikeikassa ja sinsilmäsoulia Tad Robinsonin festivaaliavauksessa.
PASI TUOMINEN
Kuvagalleria
Linkki: Blues Live!
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|