PORI JAZZ 2013
|
|
20.7.2013
|
Winwood ja Raitt © Pori Jazz
|
Bonnie Raitt hurmasi Kirjurin Pori Jazzin Kirjurinluodon-konsertissa oli verevä bluestunnelma, kun lavalla viihdyttivät Raitt, Steve Winwood ja Robert Cray. Myös jazz-trio Phronesis esiintyi edukseen.
Kitaristi-laulaja ja lauluntekijä Bonnie Raitt oli, kenties monille vähän yllättäen, torstain vetonaula Pori Jazzissa. Ehkä enin osa yleisöstä odotti The Robert Cray Bandin tai Steve Winwoodin vievän tähden aseman, mutta hyvästä väännöstä huolimatta näin ei tällä kertaa käynyt. Tämänvuotinen konserttisarja Kirjurinluodolla käynnistyi rennoissa tunnelmissa torstaina. Pieni sadekaan ei vienyt juhlatunnelmaa.
Bonniella ryhmineen oli takana jo kahden kuukauden kiertue Euroopassa, mutta amerikkalaiseen malliin väsymyksen ei anneta haitata tahtia. Spontaanisuuteenkin on varaa; Bonnie uskaltaa poiketa sovituista askelkuvioista. Niinpä hän muun muassa huhuili Crayn porukkaa prima vista - esiintymiseen. Crayn urkuri Jim Pugh noudattikin kutsua, ja taas syntyi unohtumattomia hetkiä.
Viimevuotinen "Slipstream" oli Bonnien 16. albumi ja toi parhaan Americana- albumin Grammy-palkinnon. Kriitikkojen rakastamalla akustisella Delta-bluesilla Bonnie aloitti, kunnes siirtyi suuren yleisön arvostamaan, letkeään kalifornialaistyyliin. Hän on kehittynyt huimasti laulajana vuosien saatossa.
Alkuaikojen raspikurkusta – vaikka se onkin varsin aistillisen tuntuista – on kehittynyt sielukas, monipuolinen, herkkävireinen ja ilmaisukykyinen tulkitsija. Lauluääni on puhdas ja kantava. Melodian kuljetus on tarkkaa korkeissakin äänissä; äänestä on pidetty huolta vuosien saatossa. .
|
Fender oli Bonnien ryhmän ja oikeastaan koko illan hallitseva soitin. Bonnie iski tuhdisti peukkuplektralla alarekisterin kieliä, näppäili tottuneesti kantriliksejä ja bluesskaaloja ja loi myös jännittäviä yhteissointeja. Ykkös-, kakkos- ja kolmossormessa oli sormiplektrat, pikkurilli otti oikeaoppisesti tuen kannesta. Hän käytti akustista kitaraa varten kehitettyä soittotekniikkaa taiturimaisesti sähkökitarankin kanssa. Kelpo kantripikkaajan tapaan hän transponoi sävellajeja capolla, ja siirsi kantriskaalat eläväksi bluesiksi – ja toisinpäin.
Ohjelmisto irtosi taitavasti bluesin perinteisestä kolmisointurakenteesta. Esimerkiksi Bob Dylanin musiikki sai uuden ilmimuodon. Bonnie on Dylanin lailla itsekin poliittisesti tiedostava artisti, mitä osoittaa muun muassa hänen kontribuutionsa ydinaseiden vastaiseen No Nukes - hankkeeseen. Lavalla hän ei kuitenkaan tee tällaisesta erityistä numeroa.
|
|
Bonnie Raitt © Pori Jazz
|
Kakkoskitaristi George Marinelli Jr. teki työtään tasaisen varmasti ja samalla liioitellun rennosti. Purkan jauhaminen ja melodramaattinen ilmeily luo tarpeettoman mahtipontisen vaikutelman estradilla. Artistien olisi hyvä käydä joskus katsomassa bändin ulkonäköä jättiscreeniltä yleisön silmin.
Tasokkaan ryhmän kärkeen nousi Michael Finnigan, joka on erinomainen kosketinsoittaja ja vokalisti (soittanut muun muassa Jimi Hendrixin sessioissa). Tästä todisteena huikea versio Ray Charlesin bravuurista "I’ve Got News for You". Basisti James "Hutch" Hutchinson saavutti parhaat tunnelmat nauhattomalla bassokitaralla ja stick-bassolla. Bändin stemmalaulu oli kohtalaisen hyvää – vähän yllätyksetöntä, mutta toimi ensiluokkaisesti Bonnien taustalla.
Mutta nainen on aina nainen – ja Bonnien kaltainen, upea superlady eritoten. Olemus on huoliteltu, esiintyminen tyylikästä, muttei alentuvaa, nuottitelineellä on huulipunapuikko… Oi, mikä nainen! Äidille omistettu "Make Me an Angel" oli live-versiona suorastaan liikuttava.
Cray tyylitteli
Elegantti bluesin herrasmies Robert Cray yhdisteli omaan, vaikuttavaan tyyliinsä pop- ja reggae-vaikutteita perinteiseen blues-repertoraariinsa. Pariin otteeseen tuntui aivan kuin The Police olisi herätetty henkiin.
|
|
Robert Cray ja pitkäaikainen soittokaveri Richard Cousins © Pori Jazz
|
Guitarist-lehti valitsi vuonna 2012 The Robert Cray Bandin "Nothin' But Loven" vuoden levyksi valistaen miehen niukan tyylin ”nappaavan kuulijan huomion jo ensimmäisellä nuotilla”. Vaikkei nyt ihan näinkään – Cray on itse asiassa melko verkkainen kitaristi – mutta hänen tapansa yhdistää Albert Collinsia, Booker T. & The MG'siä ja loistavia soultulkitsijoita, kuten äskettäin kuollut Bobby ”Blue” Bland tai Sam Cooke, on jotakin ainutlaatuista. Sivistyneen vaikutelman antava southern soul kytkeytyy bluesin ilmekieleen loistavasti.
Kitaristina Cray on ”The Master of Stratocaster” (haastattelu aiheesta löytyy tästä). Soitossa kuuluvat muun muassa Clapton-, Hendrix- ja Fleetwood Mac - vaikutteet. Albumi "Bad Influence" (1983) vakuutti bluesväen maestron kynänjäljestä ihmissuhdeongelmiin pureutuvilla teksteillään. "Strong Persuader" (1986) toi Grammyn, ja niitä on tullut useita sen jälkeen.
Kirjurissa kuultiin hieno ja tasaisen varma setti, joskin varsinainen kärki tuntui puuttuvan. Crayn tyyli ehkä vaatisi lavalle toisenkin kitaristin dialogista soittoa varten. Levytyksissä se ei ole ongelma, kun hän voi tehdä nauhoitusten avulla osuudet itse. Lavalla niitä jää kaipaamaan. Henkilönä hän vaikutti kohteliaalta, joskin etäiseltä. Crayn hienostunutta mollibluesia olisi mielellään kuullut enemmänkin.
Kosketinsoittaja Jim Pugh teki kerrassaan hurmaavaa jälkeä Hammond- Lesliellään; hauska ikämies stetson-hatussaan ei juuri kuvia kumarra. Muilta osin bändi jäi suhteellisen kasvottomaksi superstara Crayn katveessa. Mutta elegantti ja kaikin puoli mallikas akti Crayn veto oli.
Piknik-jazz
Kirjuriluodon yleisön käytös on aina tuottanut vaikeuksia allekirjoittaneelle; yleisön seassa tupakoidaan, penkeillä syödään eväitä ja juodaan viiniä, puheen solpotus on taukoamatonta. Eikä tämä suuripuli koske ainoastaan vetysuperoksidibimboja; vanhat jäkättävät joutavia yhtä lailla. Monilla tuntuu olevan niin verratonta sanottavaa, että se nyt vain on pakko saada sanotuksi konsertin aikana. Istutaan selkä lavaan päin, jotta oikein juttu luistaisi.
Totista musiikinkuuntelijaa tämä häiritsee. Vaihdoin paikkaa päivän aikana ainakin kymmenesti, mutta aina vain hullummaksi mökä tuntui käyvän. Alkoholin määrähän korreloi negatiivisesti puheen sisältöön (siis kuta enemmän viinaa, sen tyhmempää sisältöä – jos se nyt niin viisasta on alkujaankaan).
Eniten tästä kärsi pianotrio Phronesis, joka oli sijoitettu torstain aloittajaksi. Trion akustinen jazz on hyvin herkkävireistä, älykästä, hienostunutta ja elävää. Tyylisuunta vaatii maltillisen volyyminkäytön, joten suurelta osin sinänsä erinomainen tuotos hukkui mökään ja yleiseen levottomuuteen ihmisten vasta etsiessä paikkoja.
Jazzwise-lehti on ylistänyt nuorta skandinaavis-brittiläistä pianotrioa "yhdeksi jännittävimmistä bändeistä". Ilman ylisanojakin trio todella on hieman uuvahtaneen brittiskenen kiinnostavimpia yhtyeitä. Musiikki on samaan tapaan älykästä ja nopeasykkeistä kuin vaikka Chick Corean varhaistuotanto, mutta samalla hillittömän groovea. All About Jazz -sivusto tiivisti, että "Phronesis luo musiikkia sydämellä ja sielulla, ja tekee omalta osaltaan maailmasta hiukan paremman paikan". Setissä oli sitä vanhaa, aitoa Kirjuri-fiilistä.
Phronesis-triolla on vahva itseluottamus, ja he todella saivat Kirjurin jättinäyttämölläkin aktinsa toimimaan. Tosin vähän orpo olo saattaa tuossa tilanteessa iskeä. Lontoolaisbändiä johtaa erinomaisen tarkka tanskalainen kontrabasisti Jasper Høiby. Pianisti, brittiläinen Ivo Neame, soittaa erittäin pienellä ekstensiolla ja hyvinkin minimalistisesti – mutta lopputulos on briljantti. Ruotsalainen Anton Eger oli vankka svengin takuumies, aseinaan pääasiassa vispilät ja huopanuijat, joita useimmat nykypolven jazzrumpalit eivät edes osaa asianmukaisesti soittaa.
Yhtye on toiminut jo kahdeksan vuotta ja tehnyt neljä, hyvin myönteisesti vastaanotettua albumia. Kollektiivinen "Walking Dark" on ollut erityisen kehuttu. Se on ensimmäinen, jossa koko yhtye osallistuu säveltämiseen ja sovittamiseen. Yhtyeen voimaperäisille live-esiintymisille on hurrattu seisaaltaan vähän kaikkialla – kaikkialla muualla paitsi Suomessa. Encoreakaan ei taputettu, vaikka akti oli kerrassaan erinomainen.
Winwood tukeutui ryhmään
Ennakkoon kenties odotetuin tähti, Steve Winwood, tuotti aktinsa ensimmäisellä puoliskolla ehkä hienoisen pettymyksen. Svengi kangerteli hankalasti, ja Steven tavaramerkki, ylä-äänissä kantava lauluääni, oli aivan tukossa. "I’m a Man" - bravuurin kertosäe piti lähes tokaista, kun äänivarat eivät riittäneet venytyksiin.
|
|
Steve Winwood © Pori Jazz
|
Mutta sitten alkoi tapahtua. Bändi löysi sykkeen. Vokalistin lauluääni avautui. Ryhmä tuki maestroa eläytyvästi, varsinkin kitaristi Jose Neto nautti suuresti musiikista, johon hän heittäytyi vahvasti mukaan. Totinen rumpali Richard Bailey löi tarkasti vaikeissakin kohdissa. Häntä täydensi mallikelpoisesti kekseliäs perkussionisti Edson da Silva.
Bassokitaran pois jättäminen oli ratkaisuna kummallinen. Bassoton soitto ei oikein toimi Spencer Davis Groupin kaltaisessa rytmibluesissa, vaikka Paul Boothin baritonisaksofoni tekikin hyvää pohjaa. Booth oli luotettava sessiomies myös urkurina maestron jammaillessa kitaralla.
Steve on tunnettu ennen muuta briljanttina Hammond-urkurina, mutta hän itse on halunnut jostain syystä viime vuosina soittaa myös kitaraa. Kitaralla irrottelu meni häneltä kuitenkin jossain määrin väkinäisesti. Soitto on sekä soundin että melodian osalta jossain määrin kaavamaista, ja soolot rahtusen ylipitkiä. Hän nojasi kuitenkin rohkeasti bändin tukeen. Yllätysvieraana lavalle noussut Bonnie Raitt vei lopullisesti yleisön sydämet tuimalla "Crossroads"-versiolla. Kaunis balladiduetto "Can’t Find My Way Home" sananmukaisesti pysäytti ajan Kirjurilla.
Stevellä on pitkä ura ja paljon hittejä. Vanhoista loisteliaisuuksista "Keep on Running" kulki tiukasti. Yleisö sai lopulta sen mitä se oli varmasti tullut hakemaankin: "Gimme Some Lovin’". Myös Trafficin aikainen musiikki, kuten "Dear Mr Fantasy", oli mainiota kuultavaa.
ANTTI SUVANTO
Jutussa julkaistut kuvat ovat Pori Jazzin omaisuutta.
Pori Jazz, Kirjurinluoto torstaina 18.7.2013
Bonnie Raitt & yhtye: Bonnie Raitt (laulu, kitara), Ricky Fataar (rummut), Michael Finnigan (kosketinsoittimet), Hutch Hutchinson (basso), George Marinelli Jr (kitara)
Steve Winwood & yhtye: Steve Winwood (laulu, kosketinsoittimet, kitara), Jose Neto (kitara), Paul Booth (saksofoni, huilu, kosketinsoittimet), Edson da Silva (lyömäsoittimet), Richard Bailey (rummut)
The Robert Cray Band: Robert Cray (laulu, kitara), Richard Cousins (basso), Jim Pugh (kosketinsoittimet), Lester Falconer (rummut)
Phronesis: Ivo Neame (piano), Jasper Høiby (basso), Anton Eger (rummut)
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|