LEVYARVIO
|
15.9.2014 Sydämellä, sielulla ja verellä Royal Southern Brotherhoodin levy "Heartsoulblood" on yhtyeen alkuperäiskokoonpanon toinen ja viimeinen. Albumi on syntynyt ilmeisen vapautuneissa tunnelmissa.
Pari vuotta sitten Royal Southern Brotherhood julkaisi debyyttilevynsä ja käväisi Suomessa ensivisiitillä. Bändiä kutsuttiin jo alkutaipalellaan superkokoonpanoksi, ja sellaiseksi se on parissa vuodessa muodostunutkin. Viisikko ei ollut tuttu kaikkein kirkkaimpien parrasvalojen alta, mutta alansa taitureita ovat kaikki. Yhteispeli osoittautui alusta alkaen hedelmälliseksi.
|
|
Innokkaimmat intoilijat ovat löytäneet lisämojoa siitäkin, että Royal Southern Brotherhoodissa yhdistävät voimansa kaksi merkittävää musiikkisukua. Ykkössolisti ja lyömäsoittaja Cyril Neville on Louisianan musiikkiperinteitä yli 40 vuotta ylläpitäneen ja uudistaneen Neville Brothersin kuopus. Hänen kanssaan lauluvastuun jakavat kitaristit Mike Zito ja Devon Allman. Devon on The Allman Brothers Bandin Gregg Allmanin poika.
Kummankin taustalla kummittelevan mahtisuvun tuottamalle musiikille on luonteenomaista ollut rullaavuus ja hyvä groove. Se asia on kunnossa Brotherhoodissakin. Basisti Charlie Wootonin ja rumpali Yonrico Scottin eturiville tarjoama taustatuki svengaa nimittäin kerrassaan mojovasti.
Kiirusta piisaa yhdessä ja erikseen
Ensivierailunsa jälkeen veljeskunta on pysynyt touhukkaana ja kiertänyt maailmaa ahkerasti. Pistäytyivätpä he vuosi sitten kesällä jo toistamiseen Suomessakin. Diskografiaan on mainion debyytin kaveriksi ilmaantunut pari uudempaa tulokasta. Vuonna 2013 ilmestyi välipalaksi cd:n ja dvd:n sisältävä ”Songs From The Road” -livetallenne. Menneenä kesänä oli vuorossa odotettu kakkoslevy ”Heartsoulblood”.
Brotherhoodin jäljiltä tyhjäksi jääneet allakan kohdat Allman, Zito ja Neville ovat täyttäneet soolokeikoilla. Neville on ollut mukana myös toisessa superkokoonpanossa, Tab Benoit'n kokoamassa Voice of the Wetlands All- Starsissa. Sen riveissä on nähty todella kovia kasvoja: Big Chief Monk Boudreaux, Dr John, Anders Osborne ja George Porter Jr.
Veljeskuntalaiset ovat ehtineet tekaista tahoillaan myös melkoisen nipun levyjä. Viime vuonna ilmestyivät Ziton ”Gone To Texas”, Nevillen ”Magic Honey” ja Allmanin ”Turquoise”. Tämän vuoden puolella ovat päivänvaloon putkahtaneet Ziton panostus ”Songs From The Road” -sarjaan ja Yonrico Scottin ”Quest Of the Big Drum”. Lokakuussa ilmestyy Allmanin seuraava pitkäsoitto ”Ragged And Dirty”. Ainoastaan Charlie Wooton keskittyy lähinnä keikkailuun. Häntä on työllistänyt parikin omaa bändiä (Zydefunk, Bonerama) ja sekalaiset rivimiehen toimet (tosin Wootonin nettisivuilla on tuoretta omaa materiaalia kuunneltavissa, joten eiköhän sieltäkin levy jossain vaiheessa putkahda). Wooton bassottaa muun muassa Deanna Bogartin tuoreella levyllä.
Brotherhood ei tee turhan tarkkaa pesäeroa soolomateriaalin ja bändimateriaalin välillä. Herrat ovat vierailleet toistensa keikkakokoonpanoissa, ja soololevyiltä näyttää materiaalia päätyneen RSB:n ohjelmistoonkin. Ainakin Nevillen louisianalaistettua näkemystä Rushin ”Working Manista” ja Ziton pitkäsoiton nimiraitaa Brotherhood on keikoillaan soittanut. .
|
|
Varsin lähelle Royal Southern Brotherhoodin syvintä olemusta päästään, kun viimeaikaiset soololevyt nakataan tehosekoittimeen, heitetään sekaan reilu kourallinen 'zydefunkia' ja napsautetaan kone käyntiin. Neville tarjoilee omalla levyllään rouheata ja elämänmakuista New Orleansin groovea. Zito pysyttelee niin ikään juurevammassa tarinoinnissa, mutta pitää kompit suorempina. Allman ottaa pari askelta keskitien suuntaan, kun taas Scottin materiaali on jazzahtavaa, vastustamattomasti rullaavien rumpukomppien kuljettamaa musiikkia. Kaikkea tätä sopivassa sekoitussuhteessa pitää sisällään ”Heartsoulblood”. Lisämausteena on hyvä yhdessä tekemisen meininki.
Sydänsieluverta
Alusta alkaen vaivattomuus ja rentous ovat leimanneet Royal Southern Brotherhoodin toimintaa. Näin näyttää olevan edelleen. Uuden levyn materiaalista suurin osa on saanut alkunsa soundcheck-jamitteluissa. Oikeinkirjoitussääntöjä uhmaava otsikko kuvastaa kuulemma jäsenten täydellistä panostusta bändin hyväksi. Joka ukko on mukana sydämellään, sielullaan ja verellään.
Levy polkaistaan hyvin käyntiin. ”World Blues” päästää heti kaikki kolme solistia ääneen yhdessä ja erikseen. Musiikillisesti liikutaan notkean bluesrockin maailmassa, jossa tarjolla on slidea ja rohevaa riffittelyä. Laulun perimmäinen idea on Ziton kiertueella syntynyt oivallus siitä, että ympäri maailmaa ihmiset painivat melko lailla samanlaisten ongelmien kanssa, mutta pärjäävät silti kukin tavallaan. Yleismaailmallisiin teemoihin levy myös päättyy. Ziton, Scottin ja Wootonin jamituksesta startannut ”Love And Peace” kertoo Nevillen sanoin, että (rock,) rauha ja rakkaus parantavat maailman. Reggaepoljentoiseen teemaan rauhoittuva laulu yhdistyy introssa ja välisoitoissa todella tehokkaaseen, jännästi vajaatahtiseen groovailuun.
Nevillen kirjoittama ”Rock And Roll” on juuri sitä mitä otsikkokin lupaa – letkeätä rokkausta. ”Ritual” näyttää, että sahaavan junttauksenkin voi saada svengaamaan. Nevillen ja hänen poikansa Omarin kirjoittama ”Let's Ride” on tekijän itsensä mukaan 'biker rockia'. Se taitaa olla yksi letkeimmistä kyseisen kategorian kappaleista. Ziton yleisestä linjasta erottuva ”It Takes A Village” saa veljeskunnalta sopivasti gospelmaustetta osakseen.
Luultavasti jamiluonteisesta syntyhistoriasta johtuen monet laulut nojaavat riffiin tai rytmiikkaan. Lopputulos on monin paikoin todella mehukas. Keikalla kappaleet lähtevät varmasi hyvin lentoon. Wootonin keikkabussissa äänittämän bassokuvion päälle syntynyt ”Groove on” kuulostaa hieman Santanalta. "Here It Is" tarjoaa puolestaan letkeän leppoisaa funkia. ”Trapped” lisää kierroksia ja heittää sekaan kitarariffin verran Hendrixiä. ”Callous” pyörii selkeästi The Beatlesin ”Come Together” -klassikolle sukua olevan riffin varassa, innostumatta kuitenkaan liiaksi sukuloimaan. ”She's My Lady” on pastissimaisen siirappinen soulballadi, joka voisi hyvin olla vuosikymmenten takaa. Neville laulaa hempeilyn todella maukkaasti ja nostaa sinällään ohikelattavan herkistelyn uudelle tasolle. Sen sijaan Allmanin kirjoittama ja tulkitsema, niin ikään perinteitä kumartava soul- tunnelmointi ”Shoulda Known” jää laulutulkinnaltaan huomattavasti sinisilmäisemmäksi.
"Heartsoulblood" on mainio ja turhia pinnistelemätön levy. Ilmeisesti Royal Southern Brotherhood ei ole potenut minkäänlaista toisen levyn syndroomaa, vaan antanut hommien sujua omalla painollaan – ja miksipä ei kun ovat kerran sujuakseen.
Mike Zito keskittyy ensi vuoden alusta oman The Wheel -bändinsä pyörittämiseen. Hänen tilalleen veljeskuntaan astuu Bart Walker. Laulunkirjoittamisen saralla Ziton panos Brotherhoodissa on ollut melkoinen, joten bändin ilme tulee muutoksen myötä väistämättä muuttumaan. Mihin suuntaan ja mitä sitten tapahtuu – se jää nähtäväksi.
MARKO AHO
Royal Southern Brotherhood Tampere-talossa tiistaina 16. syyskuuta. Katso lipputilanne tästä.
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|