Suomalaisyhtye Centsimo Eemus ja ”runoblues” – tunnelmallisia lyriikoita, jazzia, psykedeliaa

Tuore suomalaisyhtye Centsimo Eemus julkaisi debyyttialbuminsa ”Kevätmusiikkia” 3. huhtikuuta 2020.

Centsimo Eemus on keskimäärin 10-henkinen yhtye, jonka musiikkia voi kutsua vaikka runobluesiksi. Juureva puhallinriffittely luo pohjan, jonka päälle rakentuu jazz- ja psykedeliavaikutteisia soundeja.

– Toisteinen tunnelmointi ja suomenkieliset spoken word -tyyliset lyriikat uneksivat ytimekkäitä tuokiokuvia ja tarinanpätkiä. Musiikin keskiössä ovat improvisaatio ja minimalismi – mitä useampi soittaja, sitä vähemmän kenenkään tarvitsee soittaa, yhtye kuvailee tiedotteessaan.

”Kevätmusiikkia”-albumiin sisältyy kahdeksan kappaletta. Yhtye kokoontui kevättalvella 2018 Kauhajoelle äänittämään. Materiaali purkitettiin viikonlopun mittaisessa sessiossa studiolivenä.

Levyttäneeseen yhtyeeseen kuuluvat Rasmus Lammela (laulu ja pasuuna), Jussi Launonen (kitara ja taustalaulu), Eero Keskinen (basso), Vili Järvinen (saksofoni), Mikael Petäjä (trumpetti), Aku Tervakangas (rummut), Leevi Koskinen (rummut), Jere Harjunniemi (perkussiot ja kitara), Leevi Haapanen (koskettimet ja taustalaulu) ja Miika Vintturi (koskettimet, huuliharppu ja taustalaulu). Keikoilla esiintyy usein myös kollektiivin muita jäseniä.

Debyyttialbumin sävellyksistä vastaavat Lammela ja Launonen, teksteistä Lammela. Sovitukset syntyvät koko orkesterin voimalla.

Centsimo Eemus on ollut olemassa nykyisessä muodossaan nelisen vuotta. Yhtye on esiintynyt esimerkiksi Annikin runofestivaaleilla ja Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla.