Scott soitteli puolityhjälle kaljabaarille, mutta sitten kävi kutsu ”Gatemouth” Brownin bändiin – nyt uraa jo melkein 40 vuotta

Yhdysvaltalaisartisti Scott Ellisonin uusin albumi ”Skyline Drive” ilmestyi 8. toukokuuta.

Oklahoman osavaltion Tulsasta kotoisin oleva Ellison on tehnyt uraa lähes 40 vuoden ajan. Kitaristi-laulajalla on ollut soittokavereita B.B. Kingistä ja Buddy Guysta Clarence ”Gatemouth” Browniin.

Siinä missä Ellison on päässyt lavalle ja studioon monien nimiartistien kanssa, on hän omaa uraansa vienyt kaikessa hiljaisuudessa, pyyteetöntä myyräntyötä tehden. ”Chains of Love” (1993) oli vahva soolouran avaus.

– Siitä levystä sain tosiaan hyvän alun, olinhan ollut oikeastaan sideman siihen asti, Ellison kertaa.

– Olin tehnyt omia biisejä jo monta vuotta. Aloin keikkailla oman bändin kanssa. Kun kone rupesi olemaan öljytty, saatiin hyvä startti. Aluksi oli mukana popahtavaa rhythm ’n’ bluesia, mutta aloin sitten kulkea kohti rehellisempää bluesia.

Uutuuslevy ”Skyline Drive” uhkuu intensiteettiä ja monipuolisuutta. Ronskin bluesin oheen mahtuu swing/jazz-vaikutetta, New Orleansia, country bluesia, jopa Screamin’ Jay Hawkins -tyylistä manausta.

Oppia on totisesti tarttunut Ellisonin puseroon, saihan hän paikan Gatemouth Brownin bändiin jo vuonna 1981. Kaksikko tapasi yhteisen tuttavan kautta.

– Juttelimme ennen hänen keikkaansa ja löysimme heti saman aaltopituuden. Gatemouth sitten tokaisi: ”Soitapa minun lämppärinä. Vedä joku biisi, ja tulen sitten itse stagelle.” Tein työtä käskettyä, ja hän tykkäsi kovasti.

– Keikan jälkeen Gatemouth sanoi haluavansa minut bändiin. Olin soittanut kaljakuppiloissa 20 ihmiselle ja yhtäkkiä olivat edessä isommat klubit, festivaalit ja teatterit. Melkoinen herätys! Opin Gatemouthilta todella paljon erityisesti siitä, miten yleisön kanssa täytyy pitää yhteyttä, Ellison sanoo.

Nyt vuosikymmeniä myöhemmin Scott Ellison valmistelee kiertueelle lähtemistä uuden levyn kunniaksi. Livehommat ovat tunnetusti jäissä koronaviruspandemian vuoksi, mutta Ellison suunnittelee bändinsä vahvistamista, ja tien päälle lähdetään heti, kun se on turvallista.

Sitaatit Barry Kerznerin tekemästä haastattelusta