Levyarvio: Micke & Lefty feat. Chef – ”Let the Fire Lead”

Kotimainen suosikkitrio Micke & Lefty feat. Chef julkaisi uuden albuminsa 8. toukokuuta. Levy sai nimekseen ”Let the Fire Lead”.

”Akustisen powertrion” (Micke Björklöf, Ville ”Lefty” Leppänen, Miikka ”Chef” Kivimäki) kolmas pitkäsoitto julkaistaan Euroopan laajuisesti. Uusi levy tuo omalta osaltaan valonpilkahdusta ankaraan, koronaviruspandemian värittämään aikakauteen.

– Pitää uskoa omaan tekemiseen ja antaa unelmien johdattaa, vaikka välillä kirves kiveen kilahtaakin, Björklöf sanoo.

– Viime kesänä havahduimme tosiasiaan, että edellisestä julkaisusta oli kulunut 10 vuotta. Varasimme studion samalta istumalta. Oli aika kääriä hihat ja toimia! Materiaaliakin oli työstetty jo muutaman vuoden ajan muiden projektien ohessa.

Björklöf ja Leppänen tunnetaan myös Micken isommasta orkesterista, Blue Stripistä. Chef Kivimäki puolestaan vaikuttaa muun muassa Lumberjacks-bändissä. Micke & Lefty feat. Chefin musiikki pohjaa bluesiin, mutta se ei ole kaikki kaikessa.

– Emme halua asettua liian tiukasti mihinkään muottiin, vaan antaa laitojen kolista sopivasti, Micke ohjeistaa.

Bändin vanha tuttu, suomalaisen musiikin ikoni Eero Raittinen, pistäytyy ja rähisee biisin ”I’m a Steady Rollin’ Man”. Chef Kivimäki nautti jälleen yhteistyöstä Eeron kanssa.

– Raittisen kanssa olemme tehneet hedelmällistä yhteistyötä jo vuosien ajan. Viimein saimme tallennettua jälkipolvillekin jalanjäljen tästä, Chef iloitsee.

– Uuden albumikokonaisuuden koostamisessa on aina se jännä puoli, että lopputulos on usein tekijöilleenkin yllätys, kun ei etukäteen tiedä, mitkä biisit levylle lopulta päätyvät. Kappaleet voivat muuttua matkan aikana joskus radikaalistikin.

Micke, Chef ja Lefty keikkailivat Memphisissä vuonna 2012

”Let the Fire Lead” -albumilla kolmikko kertoo elämänmakuisia tarinoita elämästä, unelmista, himoista, yksinäisyydestä ja rakkaudesta. Luontainen huumorikin puhkeaa ajoittain kukkaan.

Erään biisin taustalla on saksalaisen keikkajärjestäjän tarina. Hän kertoi vierailleelle suomalaisbändille, ettei ollut koskaan käynyt kotipaikkaansa pidemmällä. Hän ei halunnut lähteä niin kauas, ettei kirkontorni näkyisi. Stoorista syntyi osuvasti gospelhenkinen ”Gotta See My Church”.

Useampikin raita keinahtelee New Orleansin hengessä. Mickellä ja Leftyllä on Louisianan legendaariseen musiikkikaupunkiin vahva side, käviväthän he siellä purkittamassa Blue Stripin levyn ”After the Flood” vuonna 2012. ”Big Bill Blues” -kipaleella kolmikko vaihtaa vokalistivuoroja hauskasti. ”Rock ’n’ Bowl” taas kuljettaa NOLA-tunnelmaa keilailuteemalla ja tujauksen zydecoa lisäten.

Micke ottaa vahvaa roolia kivan melodian värittämällä nimibiisillä ”Let the Fire Lead”. Levyn parhaimmistoon nousevat myös väkeväpoljentoinen avaus ”Tell That Woman” sekä ”Always Something Good”. Viimeksi mainitulla Lefty ryhtyy tarinankertojaksi. Vetoava, countrytunnelmainen raita menisi täysistä vaikka Little Featin ohjelmistossa.

Huomio kiinnittyy myös raisuun latinkiin (Small Town Baby), mystiikkaan (The One), rentoiluun (No Stuff Is Good Enuff), balladitunnelmiin (I Got To Tell You) ja tietenkin Eeron persoonallisiin touhuihin (I’m A Steady Rollin’ Man).

“Let the Fire Lead” on mojova lisä suomalaisen juurimusiikin katalogiin. Levy tulvii latausta ja laadukasta muusikontyötä. Kunhan keikkalavat taas aukeavat, on Mickestä, Leftystä ja Chefistä vielä paljon iloa yleisölle niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

PASI TUOMINEN

Micke & Lefty feat. Chef: Let the Fire Lead. Hokahey Records, 2020

Micke Björklöf (laulu, perkussiot, dobro, kazoo), Lefty Leppänen (laulu, kitara, kazoo), Chef Kivimäki (laulu, basso, kazoo)

Eero Raittinen (laulu), Sami Silen (kitara, taustalaulu)

Tuottaja: Micke Björklöf