Katsaus blueskesään 2020

Katsaus blueskesään 2020

Koronaviruspandemia hiljensi yleisötilaisuudet kuukausien ajaksi keväällä 2020, mutta bluesin ystävät voivat katsella toiveikkaina kohti kesää.

Kesäkuun alussa koronavirukseen liittyviä rajoituksia puretaan. Suomessa suurtapahtumat pysyvät pannassa, mutta blueskesä puhkeaa kukkaan – tai nousee nupulle ainakin.

Minifestari Bluemood Saimaa on tarkoitus pitää jo heinäkuun alussa. Paikkana on Kallioniemi, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Mikkelistä kaakkoon. Bluemood Saimaa kestää kolme päivää (3.–5. heinäkuuta).

Perjantaina 3. heinäkuuta esiintyvät Ismo Haavisto ja Matias Partanen vieraanaan virolaisartisti Andres Roots. Lauantaina hollantilainen Little Boogie Boy soittaa basisti Jaska Prepulan ja rumpali Mikko Peltolan kanssa. Sunnuntaiksi on vielä luvassa jamit, joita tahdittaa Kapa Montonen, Mikkelin omapoika.

Norri Blues vietetään Forssassa 11. heinäkuuta. Lena & The Slide Brothers, JJ Nybergh & The Blues Radiators ja Los Tacos Blues Band hoitavat musiikin.

guthrie govan, Yiorgos Fakanas, osta liput

Heinäkuun lopulla (25.7.) on ohjelmassa Turku Rock, Roots & Roll -tempaus. Turkulaiskopla Turn On nauttii vahvaa kotikenttäetua, ja ansaitusti – tapahtuman koittaessa bändillä on esitellä uusi levy ”The Ghost On The Wall”. Se ilmestyy heinäkuun alussa.

Turku Rock, Roots & Rollissa lavan Puutorilla ottavat myös J. Jyrkänkoski Blues Band sekä Texas Oil.

Hotelli Tallukka Blues Party on kotimaisen festivaalikesän uusi tapahtuma. Ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä on määrä pitää lystiä 7. ja 8. elokuuta.

Tampereen Saariblues löysi uuden ajankohdan: se on 29. elokuuta. Viikinsaaren kesäkeitaassa esiintyvät Tuomari Nurmio, Aija Puurtinen & Brooklynin satu, Dr. Helander & Third Ward, Jo’ Buddy’s Trio Riot sekä JJ Nybergh & The Blues Radiators.

Klubisarjojen rintamalle ehtii ensimmäisenä Roots Thursday. Sitä isännöi Ismo Haavisto, ja paikkana on Lahden Virasto. Haavisto pomppaa itse framille 4. kesäkuuta ja pitää klubilla levynjulkkarikeikan – ”Hard Stompin’ Blues” ilmestyi toukokuussa. Roots Thursday jatkuu aina kuukauden ensimmäisenä torstaina.

Ismo Haavisto

Suomalaisen bluesin leijonakuningas Pepe Ahlqvist ampaisee luolastaan heti, kun viranomaismääräykset sallivat. Hänen avauskeikkansa on 1. kesäkuuta Tuusulan Päämajassa.

Heti kesäkuun alussa aukeavat ovet bluesia suosivissa paikoissa: Helsingin Storyvillessä, Jyväskylän Popparissa ja Tampereen Paapan Kapakassa. Helsingin Bar Mendocino avaa myös, ja samalla alkavat maanantaiset jamisessiot.

Monille kesätapahtumille koronaviruskriisi toi kovan kolauksen. Järvenpään Puistoblues peruttiin, mutta tapahtumaa voi auttaa tuotehankinnoilla erityisellä tukisivustolla. Pori Jazz peruttiin. Rauma Blues joutui perumaan pääkonserttinsa, mutta klubikeikkoja saatetaan nähdä elokuun alkupuolella.

Kovin päätös tehtiin Äänekoskella (tosin jo ennen koronaviruskriisin kärjistymistä). Äänekoski Jazz ry:n vuosikokous päätti yksimielisesti laittaa yhdistyksen pakettiin. Näin lähti myös pidetty Keitelejazz-festivaali historian kirjoihin.

Muutokset ja lisäykset kesäkalenteriin ovat mahdollisia ja todennäköisiä.