Guthrie Govan ja Yiorgos Fakanas Group Suomeen vasta ensi vuonna

Guthrie Govan ja Yiorgos Fakanas Group Suomeen vasta ensi vuonna

Suosikkikitaristi Guthrie Govanin ja Yiorgos Fakanas Groupin Suomen-keikat on siirretty vuoteen 2021.

Tämän päivän valovoimaisimpien kitaristien joukkoon lukeutuva, muun muassa The Aristocrats -yhtyeestä tuttu Guthrie Govan lyö hynttyyt yhteen Yiorgos Fakanas Groupin kanssa ja starttaa Euroopan-kiertueelle.

Kreikkalaisen basistin Yiorgos Fakanasin bändi tunnetaan fuusiomusiikistaan. Fakanasin ansiolistalta löytyy mittava määrä levytyksiä ja sessiohommia niin omalla nimellä kuin lukuisten huippumuusikoiden (Frank Gambale, Anthony Jackson, Dave Weckl, Mike Stern) kanssa.

Yiorgos Fakanas Groupissa soittavat myös kosketinsoittaja Dimitris Sevdalis sekä rumpali Menios Pasialis.

Brittiläisellä Govanilla, kuten lukemattomilla muillakin huippukitaristeilla, ovat saappaat vahvasti bluesissa.

– Minulla olivat jo varhaisteininä bluesrockin lickit hallussa, Hendrixiä ja Claptonia. Vaikeuden sijaan minua on aina kiinnostanut enemmän soundi, Govan kertoi All Out Guitarin haastattelussa.

– Aluksi soitin enimmäkseen bluesrockia, koska se oli tyyli, jossa koin kitaran saavan hallitsevan roolin. Vaativampaa hommaa ei olekaan kuin soittaa hidasta bluesia 12/8-tahtilajissa, rennosti ja hyvin. Esimerkiksi Stevie Ray Vaughan teki sen täydellisesti.

Siemenet Govanin yhteistyölle Fakanas Groupin kanssa kylvettiin herrojen jaettua lavan Ateenassa vuonna 2012. Yhteistyö sai jatkoa, ja viime vuonna ryhmä julkaisi ”The Nest… Live in Athens” -konserttilevyn. Se oli purkitettu minikiertueella Italiassa ja Kreikassa.

Suosittu Bass Player -lehti suitsutti Fakanasia ”musiikki-ihmeeksi” ja ”Aigeianmeren tärkeäksi ääneksi”. Vaikka hänen oma musiikkinsa on luovaa ja monimutkaistakin, perusteet ovat hallussa. Fakanas innostui musiikista Led Zeppelinin, Deep Purplen ja Jethro Tullin kaltaisten yhtyeiden ansiosta.

– Bändit tekivät musiikkia, joka oli omana aikanaan kokeellista. Olen niille paljon velkaa, Fakanas kertoi Rockpages-sivuston haastattelussa.

– Rock oli minulle kaiken alku. Monet suosikkibändini ovat 70- ja 80-luvuilta, siihen aikaan bändeillä oli sokeeraavia ideoita musiikissaan. Kuuntelen rockia ja metallia edelleen. Minut mielletään jazzmuusikoksi, mutta teen mielelläni yhteistyötä vaikka metallibändien kanssa.

Kokoonpanon kihelmöivä asetelma on Govanin kitaravirtuositeetin ja Fakanasin basson yhteispeli.

– Kuten aina sanon nuorille muusikoille, basso on bändin liima. Se yhdistää harmonian, melodian ja rytmin eli musiikin kolme tärkeintä elementtiä. Itse aloitin klassisen kitaran opinnoilla, mutta sattuman kautta päädyin basistiksi. Basso sopii luonteelleni ja temperamentilleni, joten sattuma pelasti henkeni! Fakanas tarinoi.

Keikoilta on lupa odottaa idearikasta ja taidokasta sooloilua, heittäytymistä ja helmeilevää vuorovaikutusta – Govanin tuntien se tehdään huumoria unohtamatta.