”Kipeinä, kodittomina ja rahattomina soitettiin aamusta yöhön” – Black Dukes taas raiteella rocksekoilujen jälkeen

”Kipeinä, kodittomina ja rahattomina soitettiin aamusta yöhön” – Black Dukes taas raiteella rocksekoilujen jälkeen

Suomalaisbändi Black Dukes on juuri julkaissut uusimman biisinsä ”Crying Gun”. Julkaisu markkeeraa yhtyeen palaamista pääraiteelle, onhan nuorilla miehillä taival ollut totisesti mutkainen.

Itsenäisyyspäivänä 2017 Black Dukes osallistui rootshenkiseen bändikisaan. Keikka oli yhtyeelle ensimmäinen varsinainen, ja se tiesi heti kisan voittoa. Vauhti kiihtyi – pian oli takataskussa kansainvälinen levytyssopimus.

Kevättalvella 2019 Black Dukes oli matkalla Ranskaan levyttämään tavoitteenaan debyyttialbumi vielä samana vuonna. Sitten alkoi tulla niitä mutkia.

Black Dukesin Juho Merenheimo, mitä oikein tapahtui?

”Parisen vuotta taaksepäin Black Dukesilla meni lujaa. Kesällä keikkaa oli niin paljon, että treenikselle oli turha juosta niiden välissä. Keikkakartta laajeni, kisoja voitettiin, bändi sai taloudellista tukea ja kutsuja tuli ulkomaillekin. Studio odotti kulman takana ja omaa tavaraa oli keskellä melskettä syntynyt nopeasti, yli levyllisen verran.

Livenä kyseiset biisit otettiin aivan uutena, arvaamattomana ja yllättävänä meininkinä vastaan. Dukes sai paljon lämpöä ja jakoi sitä rutkasti myös ympärilleen. Päätettiin, että ei tuhlata lentolippuihin rahaa eikä lähdetä Ranskaan nauhoittamaan, vaan laitetaan itse studioon koko paukku.”

Haukkaus taisi olla niin iso, etteivät omat suupielet riittäneet?

”Napattiin hyvissä energioissa studioaikaa, Suomen parhaimmistolta. Kuinkas ollakaan, pistettiin ’liikaa’ paukkuja piippuun ja puristettiin koko sessiot kovassa kiireessä kasaan. Sessioista tuli 10 biisiä, yhden päivän jälkeen. Ne kuulostivat omaan korvaan vähän liian veltoilta, se oli pettymys.

Kenenkään ammattitaitoa tässä ei käydä kyseenalaistamaan, enemmän on kyse siitä, kohtaavatko ajatukset. Ehkä vertauksena sanoisin bändeille, että miettikää aidosti sopivinta ratkaisua, ei ’parasta’. Siis äänittäkää folkia maatilalla vintage-huippumikeillä tai vetäkää garagea autotallissa niin, että rapisee oikein kunnolla… whatever suits you.

Kuuntele Black Dukesin aiempaa tuotantoa, ”Glassman”:

Taiteessa ei ole oikeita tapoja, ja joskus niin sanottu halpa onkin parempi. Tässä tullaan aina loputtomasti mielipiteeseen, eikä niinkään mietitä sitä, mikä on parempaa tai huonompaa, vaan sitä, miten tunne tai kappaleen teema on vangittu oikein, ilman, että se tukehtuu. Onhan elämässäkin tunteiden kirjo. Onhan niitä olemassa kauhuleffojakin.”

Ilmeisesti myös kulisseissa kuhisi vähän liiankin kanssa?

Nämä sessiot olivat kuin Hitchcockin linnut. Right place, wrong time, tai toisinpäin… viime kädessä suoritus jää bändin vastuulle kuitenkin. Se oli nyt tällä kertaa melko sekavaa menoa.

Kipeinä, kodittomina, rahattomina sekä väsyneinä skulattiin aamusta yöhön. Niin, onhan tässä onnistuttu niissä legendaarisissa love triangle- ja break up -sekoiluissa, niitä tapahtui juuri sessioiden aikaan…

Siispä pitkän prosessin ja pienen ahdingon alla alkoivat vanhat asiat nousta esiin. Saatiin turhia paineita vähän vielä lisää. Olipa opettavaiset sessiot. Olipa kaaos. Mutta yhteen kappaleeseen kymmenestä tuo katastrofimieliala oli kuitenkin se oikea, ja se me otettiin sessioista matkaan mukaan.”

Black Dukes alkaa olla pikkuhiljaa kuosissa taas. Nyt tulee ”Crying Gun”. Sille varmaankin kiteytyi paljon kokemuksianne?

”Hauskaa, sävelsin kappaleen ihan muutamia viikkoja ennen sessioita, ja olimme katsoneet sitä läpi vain pari kertaa. Olimme siinä hienosti varpasillamme, ja siitä tuli siksi ihan tiukka biisi. ’Crying Gunissa’ on paljon elämäntilanteen purkamista. Se sai biisin tuntumaan läheiseltä sekä aikaan sopivalta.

Musavideo ’Crying Gunille’ haluttiin seuraavaksi, ja siihen hankittiin muutamalla keikalla rahoitus. Vuokriin ei mennyt rahaa. Katsos, miten asiat järjestyvät, kun lentää treenikseltä ulos eikä ole vuokria maksettavana! Like a rolling stone, hah… ’Crying Guniin’ saatiin hyvä mixi, kun Sonic Pump Studios otti biisin huostaan.

Lukemattomien yllättävien käänteiden jälkeen on ilo antaa teille ’Crying Gun’, ehkä Suomen kallein sinkku!”

Jotkut sanovat, että ainoa tapa kehittyä on edetä kriisistä kriisiin. Miten mutkainen tie kasvatti Black Dukesia?

”Uskomme, että kaikki vie eteenpäin. Kehityksessäkin on monttuja. Kunhan bändi kulkee yhdessä vastoinkäymisistä läpi, on porukka taas entistä tiiviimmin ja vahvemmin yhdessä. Jotenkin se soundi joskus paranee, vaikka ei treenaisi. Ei siinä ole järkeä, mutta kuitenkin on. Voit opetella uuden lickin tai kasvaa henkisesti, kumpikin kuuluu siinä, mitä soitat tai laulat.

Vastoinkäymiset vapauttavat ja inspiroivat. Tavaraa alkaa olla jo noin kaksi albumillista. Keikkoja tulee heti, kun nämä oudot ajat vähän tästä rauhoittuvat. Kun maailma lähtee taas pyörimään, niin look out, here come the Black Dukes!”

Black Dukesissa soittavat Juho Merenheimo (kitara), Robin Bollström (basso) ja Wille Granö (rummut). ”Crying Gun” -kappale Spotifyssa: