Suomalaisbändi Turn On lopetti toimintansa

Suomalaisbändi Turn On lopetti toimintansa

Pasi Merisaari, Jukka Salmi, Hemppa Sihvonen – Turn On keikalla vuonna 2017

Kotimainen yhtye Turn On on lopettanut toimintansa. Bändi toimi vuodesta 2013.

Turkulaispohjainen Turn On tunnettiin myös lempinimellä ”kopla”.

– Ystävät. Kopla lopettaa toimintansa. Matka on ollut hieno, mutta nyt on aika siirtyä kohti uusia tuulia ja seikkailuja. Yhtye kiittää ja kumartaa. Pysykää terveinä, adios, Turn On kertoi somessa.

Oma originaalimateriaali oli Turn Onille kaikki kaikessa. Nasevasti valittuja covereita heitettiin silloin tällöin, mutta laulaja Jukka Salmen ja kitaristi Hemppa Sihvosen biisit olivat orkesterin juttu. Kaksikon lisäksi basisti Jarppa Mäkinen vaikutti Turn Onissa koko sen elinkaaren.

Alkuun Turn On esiintyi sekstettinä, johon kuuluivat puhaltimet ja koskettimet. Ajan oloon kokoonpano muuttui rockimmaksi kaksine sähkökitaroineen. Miestä tuli ja meni. Periaatteet ja ydinkolmikko kuitenkin pysyivät.

Varhainen Turn On keikalla Ruska Bluesissa Kolilla. Kuva: Kake Kiirikki

Debyyttialbumi ”Diamond in the Rough” (2014) perustui vahvasti Sihvosen tekemiin biiseihin. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi Salmen kipaleisiin nojannut ”Hard Times” ja vuonna 2017 ”Still Alive”. Viimeinen levy ”Ghost on the Wall” (2020) olikin sitten aivan kansainvälistä tavaraa.

Viimeinen levy kävi oivallisena esimerkkinä siitä, ettei blues- ja rockperinteiden kunnioittamisen tarvitse tarkoittaa vanhan tavaran iänkaikkista kierrättämistä.

– Sen sijaan traditionaalisia aineksia voi käyttää ponnahduslautana kohti uutta ja omaa. Sen harva tekee paremmin kuin Turn On, Blues-Finland.com kirjoitti arviossaan.

Kitaristi Hemppa Sihvonen muistetaan monista bluesbändeistä, kuten Mojo Hoop ja J & Slow Motion. Turn Onin myötä Salmi tuntui löytäneen bluesin uudelleen.

– Bluesmusiikki ja Turn On olivat minulle kotiinpaluu. Blues on se, jonka kautta olen oppinut tekemään musiikkia, Salmi kertoi Blues-Finland.comin haastattelussa keväällä 2017.

– Vuosien varrella olen hakenut siihen hieman etäisyyttä sen takia, että haluan luoda jotakin uutta, ja etenkin jotakin omaa. Mutta kyllä se 12-tahtinen on aina taustalla.

Turn On toimi ennakkoluulottomasti. Yhteydenpitoa ulkomaillekaan ei ujosteltu. Myyräntyö vei bändin esiintymään Saksaan, Romaniaan ja Viroon.

Videorintamalla Turn On äityi suorastaan poikkeukselliseksi, ja parin biisin ympärille rakennettiin paitsi videot myös lyhytelokuvat. Kappaleesta ”You Shot Me Down” kehkeytyi mafialeffa:

Tarina Turn Onista on myös tarina rootsmusiikista Suomessa. Omaehtoisella, rankalla bluesrockilla on yleisönsä, mutta läpimurron tekeminen niin sanottuun laajaan tietoisuuteen on vaikeaa. Ellei mahdotonta.

Turn On eteni nousujohteisesti ja lopetti huipulla – no, ainakin omalla huipullaan. Bändi kulki päättäväisesti valitsemallaan raiteella piittaamatta siitä, mikä uppoaa yleisöön, mikä on muodikasta tai helppoa. Kiitos musiikista ja kiitos muistoista, Turn On.