”Keuruun kuu” – näin taipuu J.J. Cale suomeksi

”Keuruun kuu” – näin taipuu J.J. Cale suomeksi

Suomalaisbändi AK-77:n ”Cajun Moon” -käännös enteilee maaliskuussa ilmestyvää ”Lowdown Kryptoniitti Blues” -albumia.

Taas saapuu yö ja varjot pitenee / Kohtalon hetki, hitaasti lähenee
Nostat vedet, nosta mut / koirakin ulvoo, sekin haluu sut
Keuruun kuu – mistä voimas saat

Vielä 1700-luvulla täysikuu eli pyhä juustomollukka oli lieventävä asianhaara eurooppalaisessa rikosoikeudessa. Eihän luonnonvoimien armoilla olevaa ihmistä voi tuomita.

Sittemmin tiede on todistanut kuuhulluuden myytiksi. Tästä huolimatta moni valvoo levottomana, kun kuun kasvot hiipivät öiselle taivaalle.

AK-77:n ”Keuruun kuu” on rytmi- ja lauluvetoinen sovitus J.J. Calen ”Okie”-abumilla (1974) alun perin julkaistusta ”Cajun Moon” -kappaleesta. Kappaleella vierailee laulaja Pirta Laaksonen, bändin perkussionisti Sampo Laaksosen sisko.

Katso ja kuuntele video:

Antti Karkiainen on mies AK-77:n takana.

– Calen biisi on maaginen, rivien välit ovat täynnä rootsmusiikin taikaa. Halusin kunnioittaa tekstin alkuperäistä henkeä ja samalla kirjoittaa tarinaa eteenpäin omaan suuntaan, kertoo Karkiainen.

J. J. Cale on yksi coveroiduimmista rootsartisteista. Ennen AK-77:aa ”Cajun Mooniin” ovat tarttuneet esimerkiksi Randy Crawford ja suomalainen Howdown-orkesteri, mutta suomeksi kappaletta ei tiettävästi ole aikaisemmin käännetty.

Lowdown kryptoniitti blues

”Keuruun kuu” on toinen single AK-77:n maaliskuussa julkaistavalta pitkäsoitolta. ”Lowdown kryptoniitti blues” on suomirootsyhtyeen toinen albumi, ”Mustan kissan luu” -debyyttilevyä (2018) bändivetoisempi kokonaisuus.

Musiikillisesti luvassa on monipuolisemmin rootsmusiikkia aina rhythm & bluesista kantriin, folkiin ja uusvilpittömään jukeboksi-iskelmään. Levyn ensimmäinen single, kantrivaikutteinen ”Blues nro 77”, ilmestyi marraskuussa.

Albumi ilmestyy digi- ja vinyyliformaatissa. Levyn julkaisee vaatehuoneen pahvilaatikkovarastolla operoiva Antin Levy ja Kasetti.

AK-77: Shakkilaatikosta se lähti

AK-77:n tarina alkoi Antti Karkiaisen vanhasta neuvostoliittolaisesta shakkilalaatikosta.

Kirjahyllyssä vuosikymmeniä lojunut loota sai uuden elämän vuonna 2016, kun pieksämäkeläinen soitinrakentaja Matti ”Moondog” Reivi loihti siitä nelikielisen kierrätyskitaran. Luuttu on osoittautunut lauluntekijälle runsaudensarveksi, joka antaa kappaleita kitsastelematta.

Debyyttilevyn jälkeen Karkiaisen sooloprojekti kasvanut nelihenkiseksi bändiksi, joka keikkailee aktiivisesti pääkaupunkiseudulla.