”Jotain uutta tähän päivään” – Helge Tallqvist länsirannikolta kohti likaista Chicagon bluesia

”Jotain uutta tähän päivään” – Helge Tallqvist länsirannikolta kohti likaista Chicagon bluesia

Kuva: Pekka Munsterhjelm

Suomalaisen bluesin huuliharppusankari ja tyyliniekka Helge Tallqvist tulee jälleen. Uusin tuotos on nimeltään ”Voodoo Woman”.

Laulusolistina toimii nyt Charlotta Curves. Helge Tallqvist Bandissa soittaa suomibluesin huippukavereita Tomi Leinosta ja Jonne Kulluvaarasta lähtien.

”Voodoo Woman” saa nimensä Koko Taylorin klassikkobiisistä, mutta sen ei sovi antaa hämätä: kiekon kaikki muut yhdeksän kappaletta ovat Tallqvist-tiimin tuotantoa.

Charlotta ”Curves” Kerbs on viimeisin solisti Tallqvistin bändissä, jossa ovat suoriutuneet aiemmin muiden muassa Ina Forsman ja Emilia Sisco. Charlotta teki aiemmin musiikkia The Napkins -yhtyeessä, ja onpa hänet nähty Wentus Blues Bandin retkueessakin.

Tallqvist on tunnetusti Chicago- ja West Coast -bluesin arvostettu soihdunkantaja maassamme. Hänen bändinsä levyillä ja keikoilla toimeen tartutaan pistämättömällä tyylillä. Vanhan kopioiminen ei ole se juttu, vaan joukkoon hämmennetään aina jotakin omaa ja uutta.

Näin on myös uutuudella ”Voodoo Woman”. Bändi tekee töitä ensiluokkaisesti, ja Charlotta Curves heittäytyy lauluosuuksiinsa turhia jarruttelematta. Kaiken kruunaa Tomi Leinon Suprovox-studion mahtava analogisoundi.

Yhteiskunta saattaa olla sulkutilassa, mutta Helge Tallqvistin soiva taidemuseo on aina auki.

Helge Tallqvist puhuu

Helge Tallqvistin tunnetuin albumi on George Smith -tribuutti vuodelta 2005. Se sai loistavan vastaanoton jopa Yhdysvalloissa. Nyt Helge tuntee kuitenkin tehneensä kaikkien aikojen levynsä.

Miten levyn tekeminen sujui näin poikkeusaikoina?

Helge: Levynteko kävi mutkattomasti, Tomi Leinon studiolla. Äänitykset tehtiin jo viime vuoden keväällä ennen varsinaisia rajoituksia. Charlotta oli ennen äänityksiä Afrikassa viisi viikkoa ammentamassa afromusaa ja ammentamassa voodoomeininkiä. Charlottahan on jo kokenut rootsartisti, erittäin tunnettu, mutta ei niinkään tässä bluesmaailmassa.

Charlotta Curves

Levy tuli ulos vasta nyt, mutta äänitykset tehtiin osittain ennen koronaa. Ja paljonhan me keikkailtiin jo ennen levytystä. Charlotta oli mukana mun Ladies Blues -jutussa yhdessä Fatiman ja Emilia Siscon kanssa. Charlottaan tutustuin jo kait neljä vuotta sitten, kun Ina Forsmanilla, Emilia Siscolla ja Charlottalla oli se Soul Sisters -meininki. Kävin katsomassa ja tutustuin Charlottaan.

Levyjen laittaminen paremmuusjärjestykseen on aina vähän hassua, mutta kuitenkin… mikä saa sinut tuntemaan, että tämä on parhaasi?

No, mun ”Tribute to George Smith” -levyä pidetään parhaana, omassa sarjassaan. Niin myös Amerikassa, ja eritoten siellä. Olen ollut West Coast -meiningissä kiinni siitä lähtien kun vuonna 1982 pyörittiin Pepe Ahlqvistin ja ystävien kanssa Losissa George Smithin, Rod Piazzan ja William Clarken kanssa.

En oikeastaan tiennyt tuon kaltaisesta meiningistä mitään. Chicago-blues oli mun juttu ennen reissua. West Coast niin bluesissa kuin jazzissa… aurinko, avoautot ja kauniit puolialastomat naiset. Chicagossa kylmää, pimeätä, rankkaa, pelottavaa pimeillä kaduilla ynnä muuta. Kaikki heijastuu vahvasti myös bluesiin. Minusta tällä levyllä ollaan lähellä Chicagoa, poikkeuksena mun aiemmista levyistä. Tätä halusin.

Ilmeisesti Charlotta tahtoi, ettei soundista tule liian siistiä?

Kun Charlotta halusi, että tehdään ”dirty bluesia”, olin iloinen. Ei vain soultyyppistä meininkiä, naissolistien kanssa aina ohjelmisto kehittyy sellaiseksi. Ei tää nyt ole niin dirty blues, mutta nyt jo kehitellään etänä uusia biisejä vielä lähemmäksi sitä Chicagon dirty bluesia.

Uudella levyllä kymmenestä biisistä yhdeksän on omaa tuotantoa. Lisää omia biisejä kehitteillä. Linjana Chicago. Nyt kaikki ruotsalaiset soittavat jump bluesia, West Coastia. Charlottan kanssa halutaan Chicagoa, Junior Wells & Buddy Guy -meininkiä. Olisi jotain uutta tähän päivään. Ja tavallaan paluu mun juurille.

Nyt mahtaa olla jo kova halu keikoille – millaisia suunnitelmia olette pystyneet tekemään?

Keikkoja on jo joitain alustavasti buukattu. Iso Viking Linen Ruotsin-risteily, joka on jatkuvasti siirtynyt. Megaristeily, jolla olisi ruotsalaisia bändejä eri genreistä, ei siis erityisesti bluesristeily. Kyllä, kova hinku on keikoille.

“Voodoo Woman” on saatavissa levykauppa Äxästä.

PASI TUOMINEN

Charlotta Curves & Helge Tallqvist Band: Voodoo Woman. Q Records, 2020

Helge Tallqvist (huuliharppu), Charlotta Curves (laulu)

Tomi Leino (kitara, basso), Jonne Kulluvaara (kitara), Harri Taittonen (kosketinsoittimet), Jim Korpi (rummut), Lars Näsman (kontrabasso)

Tuottaja: Tomi Leino