Duke Robillardille suomalaisvalmisteinen kitaramallisto

Duke Robillardille suomalaisvalmisteinen kitaramallisto

Suosittu bluesartisti Duke Robillard saa oman kitaramalliston, jonka valmistaa suomalainen Katar Kustom Kuitars.

Katar Kustom Kuitarsia luotsaa seinäjokinen Jukka Kattelus, joka on toiminut soitinrakentajana 30 vuotta.

Suomessa Robillard on tehnyt musiikillista yhteistyötä erityisesti Wentus Blues Bandin kanssa. Poppoo on tehnyt runsaasti yhteisiä kiertueita ja yhteisen levynkin, ”Too Much Mustard!”.

Duke ja Wentus vierailivat taannoin Jyväskylän Veturitallien Musamessuilla, joilla eri kitaranrakentajat esittelivät instrumenttejaan. Robillard ihastui tuolloin Jukka Katteluksen tekemään Katar Popmaster -kitaraan. Artisti kiinnitti huomiota Katarin hyvännäköisiin ja hyvin valmistettuihin kitaroihin.

– Mielestäni kitaran pitää ensin vetää puoleensa visuaalisesti. Katarin kitarat ovat visuaalisesti miellyttäviä. Kaunis oranssi väri ja puun syykuvio tekivät ostamastani kitarasta hyvin erikoisen näköisen, Duke kertoo.

Robillard sanoo omistaneensa yli tuhat kitaraa, ja Katar-soittopelit sijoittuvat hänen arviossaan kärkipäähän. Hän alkoikin neuvotella Jukka Katteluksen kanssa omasta Katar-mallistosta.

Kattelus sanoo, että Robillard ehdotti Popmaster-kitaran nimen vaihtamista Bluesmasteriksi.

– Asiasta pidempään juteltuamme päädyimme siihen, että teemme hänelle oman signature-malliston, joka perustuisi hänen minulta ostamaansa kitaraan. Kitaroita tulee saataville ainoastaan 12 kappaletta, Kattelus valottaa.

Duke Robillard kertoo Katar-kitaroiden puun vaikuttavan instrumenttien omaleimaiseen soundiin. Popmasterin otelauta on erityistä afrikkalaista puuta, joka Duken mielestä tuntuu kovemmalta kuin ruusupuu ja pehmeämmältä kuin eebenpuu. Kitaroissa käytetään myös suomalaista koivua ja leppää.

– Koivua käytettiin kitaroiden valmistuksessa Yhdysvalloissa 1920- ja 30-luvuilla, Duke tietää.

– Leppä taas on aina ollut loistava puu solid body -kitaroille. ja uskon, että koivukannen täytyy lisätä jotain erityistä sen sointiin.

Katar Bluesmasterin soundiin vaikuttavat myös Veijo Rautian käsinkäämityt mikrofonit, jotka Rautia valmisti Robillardin toiveiden mukaan.

Katar Kustom Kuitarsin Jukka Kattelus on työskennellyt vuodesta 1992 lähtien soitinrakentajana ja -korjaajana. Kattelus on myös opettanut soitinrakennusta ja -huoltoa vuodesta 2007 kansalaisopistossa. Jukka on tehnyt monia eri kitaramalleja, tutkinut niiden ominaisuuksia ja yhdistänyt parhaat ominaisuuksista Katar Popmaster-kitaraan, joka syntyi vuonna 1995.