Festareille Vääksyyn: Tallukka Blues Party 2022

Festareille Vääksyyn: Tallukka Blues Party 2022

Asikkalan Vääksyssä luonnonkauniilla paikalla sijaitseva maisemahotelli Tallukka toimii Tallukka Blues Partyn merkeissä bluesväen kokoontumispaikkana 12. ja 13. elokuuta.

Festivaalin pääkonsertin esiintyjät ovat Tad Robinson, Slim Butler & The Slimcuts, Konstantin Kovalev ja Skeleton Hellraisers. Lisäksi Tallukassa on luvassa oheisohjelmaa.

Bileet alkavat perjantaina iltaklubilla. Lauantaina jatketaan iltapäivän Terassiblueseilla, ja illan pääkonsertti starttaa kello 19.

Perjantain iltaklubilla ensimmäisenä vuoron saa duo Hannu Leidén & Jartse Tuominen. Hannu Leidén pääsi nauttimaan kansainvälisestä suosiosta ja suitsutuksesta jo 1980-luvulla Havana Black -yhtyeen laulajana. Bändin Yhdysvaltain-kiertueella toimi lämmittelijänä tuolloin vielä nuori ja nouseva Guns ’n’ Roses. Viime vuosina Leidén on toiminut levytuottajana ja äänittäjänä omistamassaan Seawolfe-studiossa.

Jartse Tuominen on tamperelaislähtöinen, parikymmentä vuotta Texasin San Antoniossa asustellut kitaristi. Jartse tunnetaan monipuolisena ja osaavana soittajana. Duona Leidén ja Tuominen esittävät akustisesti rockklassikoita pääosin 1960- ja -70-luvuilta.

Perjantai-illan toisena esiintyjänä kuullaan kitaristi Pekka Haukijärven vuonna 1979 Lahdessa perustamaa Hauki Blues Bandia. Laulusolistina toimii Mimmu Peltola, joka tulkitsee niin rouhean rehevät bluesit kuin herkemmät balladitkin. Bändin setti kattaa laajalti bluesin eri tyylisuunnat New Orleansista Chicagon kautta Texas-bluesiin. Peltolan ja Haukijärven lisäksi kokoonpanossa ovat mukana Ville ”Tohtori” Tolvanen (koskettimet, laulu), Antti Akkanen (basso) ja Matias Partanen (rummut).

Lauantaipäivän Terassibluesiin yleisöllä on vapaa pääsy. Esiintyjänä on jyväskyläläinen pianisti-laulaja Lauri Kannas. Luvassa on pianobluesia ja boogie-woogieta rennossa iltapäivän tunnelmassa.

Lauantai-illan pääkonsertti pidetään Hotelli Tallukan Päijänne-salissa. Illan ensimmäinen esiintyjä on soolona esiintyvä, petroskoilaissyntyinen kitaristi-laulaja Konstantin Kovalev. Blueskärpänen puri miestä jo teini-iässä. Petroskoissa roots-muusikolle ei juurikaan soittomahdollisuuksia ollut, joten Konstantin hakeutui Suomeen ja Helsinkiin. Varsin pian nuoren kitaristin lahjakkuus huomattiin. Tämä avasi tien esiintymään monien yhtyeiden vierailijana niin kotimaassa kuin Euroopassa.

Kovalevin sooloesiintymisissä on kuultavissa vaikutteita monilta blues- ja countrylegendoilta unohtamatta uudempiakaan blues-, soul- ja countrykappaleita.

Skeleton Hellraisers on vuonna 2021 perustettu rock ’n’ roll -trio Helsingistä. Bändin musiikki perustuu soittoniekkojen monipuoliseen musiikkimakuun ja sekoittelee juurimusan eri tyylisuuntia kahdeksan vuosikymmenen ajalta. Pitkään alalla vaikuttaneet, monissa liemissä keitetyt Mikko ”Mike” Rintasaari (rummut, laulu), Archie Hämäläinen (kitara) ja Vellu Hyötyläinen (basso) takaavat yleisön viihtyvyyden.

Kotimaisen bluesin kärkikastiin nopeasti kivunnut Slim Butler & The Slimcuts on kuuden toimintavuotensa aikana ehtinyt niittää mainetta maailmallakin. Bändi on kisannut European Blues Challenge -kilpailussa vuonna 2018 ja seuraavana vuonna International Blues Challengessa Memphisissä.

Slim Butler & The Slimcutsin kaikki neljä julkaistua pitkäsoittoa ovat niittäneet mainetta. Kitaristit Jarmo Puhakka ja Harri Raudaskoski luovat mitä mielikuvituksellisimpia äänimaisemia. Tanakan kompin takaavat Jartsa Karvonen (rummut) ja Mikko Löytty (basso). Tamperelaista Löyttyä lukuun ottamatta muusikot ovat rovaniemeläislähtöisiä.

Lauantai-illan päättää useaan otteeseen aiemminkin Suomessa vieraillut yhdysvaltalainen laulaja-huuliharpisti Tad Robinson. New Yorkissa varttunut Robinson aloitti ammattimaisen muusikonuransa 1980-luvulla huuliharpistina Chicagon haastavissa bluesympyröissä. Ura jatkui blueslaulajana 1990-luvulla, ja tyylilaji muokkautui soulin suuntaan. Nykyinen ohjelmisto koostuu pääosin miehen omasta kynästä lähtöisin olevista, soul- ja bluestraditioiden hengessä sovitetuista kappaleista.

Tad Robinson on kunnostautunut myös valkokankaalla. Hän esitti fiktiivisen bluesbändin jäsentä elokuvassa ”Kaappaus merellä” (Under Siege), jota tähdittivät bluesmuusikkonakin tunnetuksi tullut Steven Seagal sekä Tommy Lee Jones. Michael Douglasin tähdittämä ”Täydellinen murha” (A Perfect Murder) sisälsi Robinsonin tekemää musiikkia.

Tallukka Blues Partyssa Robinsonin taustayhtye koostuu hänen kanssaan vuodesta 2011 yhteistyötä tehneistä muusikoista: Jonne Kulluvaara (kitara), Jaska Prepula (basso) ja Juppo Paavola (rummut).

Tallukka Blues Partyn juontajana toimii Turn On -yhtyeestä tuttu Jukka Salmi.

TT TARKIAINEN