Kemin festari Pakkasukko Blues ’n’ Jazz tekee paluun ”suurempana kuin koskaan”

Kemin festari Pakkasukko Blues ’n’ Jazz tekee paluun ”suurempana kuin koskaan”

Kemissä järjestettävä Pakkasukko Blues ’n’ Jazz palaa festivaalikalenteriin helmikuussa.

Pakkasukko jouduttiin jättämään kahtena vuonna väliin koronaviruspandemian vuoksi. Nyt on vuorossa festarin 16. painos.

Helmikuun 8.-12. pidettävälle kansainväliselle rytmimusiikkifestivaalille on kiinnitetty kaikkiaan 22 esiintyjää. Promoottori Antti Pasanen on vastannut artistikiinnityksistä Tuomas Laajoen kanssa.

– Fiilis on totta kai innostunut, kun päästään taas tuomaan tapahtuma kaupunkiin täysimittaisena ja suurempana kuin koskaan, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan luvassa on kokonaisuus, jossa eri rytmimusiikin lajit lyövät kättä toisilleen. Tapahtuman koosta kertoo paljon se, että mukana on lähemmäs sata soittajaa. Pelkästään perjantain ja lauantain tapahtumissa esiintyy 60 muusikkoa.

Uutena juttuna on ska-henkinen rhythm ’n’ blues, jota edustaa tukholmalainen The Beat from Palookaville. Kovan menon aikaan saa varmasti myös eteläsuomalainen kahdeksanhenkinen rhythm and blues- ja rock and roll -yhtye Million Dollar Tones.

Mr. Breathless Trio tuo mukanaan Jerry Lee Lewisin pianoboogiewoogieklassikot ja on luvannut vetää myös viime Pakkasukon päätähden, syksyllä menehtyneen Robert Gordonin biisejä. Helsinkiläinen Constantine & Call Operators on mielenkiintoinen tuttavuus, joka vastikään julkaisi erittäin kovan uuden 50-lukuhenkisen levyn.

Pasanen nostaa esiin myös englantilaisen The Trials of Cato -yhtyeen.

– He soittavat modernia Irish folkia, jota meillä ei ole ennen ollut. Bändin löytäminen festareille oli jo sinänsä niin monen sattuman summa, että olin vähän pakkoraossa pyytää heidät mukaan, kun löysin heidän keikalleen Leedsissä marraskuussa. Uskon, että moni yllättyy heistä positiivisesti, Pasanen kertoo.

Pakkasukon ensimmäisenä esiintyjänä julkistettiin 22-Pistepirkko, joka tekee pitkästä aikaa keikan Kemissä.

– 22-Pistepirkko sopii ohjelmaan kuin nenä päähän, sillä haluamme hiukan erottua massasta ja tarjota yleisölle erilaisia elämyksiä, Pasanen luonnehtii.

Bluesin nälkään on tällä kertaa tarjolla hollantilainen Little Boogie Boy and His Blues Band.

– Hän ei nimestään huolimatta ole mikään pieni mies, ei myöskään taidoiltaan. Rytmikkään bluesin erikoismies. Little Boogie Boy innostui mustan musiikin rytmeistä jo lapsena ja liidasi ensimmäistä bluesyhtyettään jo varhaisessa teini-iässä.

Lauantain illan Ankkurissa päättää Jo’ Buddy bändeineen. Bändin runkona on Jo’ Buddyn (kitara), Jaska Prepulan (basso) ja Tyko Haapalan (rummut) muodostama kolmikko, jonka ympärille Jo’ Buddy kokoaa festarin artistivieraista jamikokoonpanon.

Ramonassa on luvassa lauantaina keskiyön aikaan 60-lukuhenkistä meininkiä The Jarnos -yhtyeen toimesta.

– Omaan rautalankasettinsä jälkeen kemiläislähtöinen muusikko Pekka Tiilikainen liittyy joukkoon. Ilta jatkuu The Renegadesin hengessä, ja kuullaanpa setissä myös Pekan omaa tuotantoa, kertoo Pasanen.

Laulaja-kitaristi Dimitri Keiski, joka saa Ramonassa taustalleen paikallisen The Stumble Boys -bändin.

Ramonan ohella toinen Pakkasukon uusi esiintymismesta on Lumilinna, jonka lavalle lauantaina nousee muun muassa Johanna Iivanainen. IIvanaisen lisäksi Lumilinnassa esiintyvät Constantine & the Call Operators, The Beat from Palookaville sekä brittiläiänen The Trials of Cato, joka esiintyy myös perjantaina Merihovissa.

Idea levittää tapahtumaa kaupunkifestarimaisesti uusiin paikkoihin eri puolille kaupungin keskustaa lähti Pasasen mukaan siitä, että järjestäjät ovat todenneet, että se toimii pienten etäisyyksien Kemissä hyvin.

– Näin saadaan kuluja jaettua ja lisää yleisökapasiteettia, Pasanen painottaa.

– Esimerkiksi Lumilinna on kuin tehty tämän tyyppiseen tapahtumaan. Ideana on, että ihmiset tulisivat lauantaina ensin Lumilinnaan, ja sen jälkeen ihmiset pääsevät valitsemaan haluamansa ohjelman tai voivat seikkailla paikkojen välillä. Samalla lipulla pääsee kaikkiin paikkoihin. Ihan kaikkea loppuillan ohjelmaa ei ehdi ilman aikakonetta näkemään, mutta halutessaan kaikkia ehtii kokemaan.

Tapahtuman järjestää Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry.

Pakkasukko Blues ’n’ Jazz 8.-12.2023, Kemi

Esiintyjät:

22-Pistepirkko, The Beat from Palookaville (Ruotsi), The Trials of Cato (Britannia), Little Boogie Boy & His Blues Band (Alankomaat), Mr. Breathless Trio, Dimitri Keiski, Jo’ Buddy & The Down Home Kings Pakkasukko All Stars, Funk Capital, The Blue Eye Factor, Constantine & the Call Operators, Johanna Iivanainen, Million Dollar Tones, The Jarnos, Pekka Tiilikainen, The Stumble Boys, The Good Stuff, Vies Vignette, Soul Fantasy, Blues Otters, Soul Seals, Vietnam Twist, Mind Busters, De Soto