HAASTATTELUSSA AMERICAN JA EERO RAITTINEN
|
|
15.1.2014
|
Koivula, Ketola, Heiskanen, Qvist, Aho ja istumassa Sundqvist. Kuva: Piia Leino
|
"Muutaman biisin jälkeen mä olin ihan myyty siihen juttuun!" The Bandin musiikkia kunnioittava American vei osaamisellaan Eero Raittiseltakin jalat alta. Turkulaisyhtyeessä vaikuttavat herrat Sakke Koivula, Pasi Ketola, Jussi Heiskanen, Pekka Qvist, Jakke Aho ja Juha Sundqvist.
Turkulainen American-yhtye on tehnyt hartiavoimin töitä saadakseen soittamansa kappaleet kuulostamaan originaaleilta ja hakenut visuaalisiakin sävyjä tuomalla lavalle vintage-soittimia. Bändi taisi yllättää muiden lisäksi jopa itsensä, kun yhteistyöhön saatiin muutamalle keikalle mukaan The Bandin vankkumaton fani, suomalainen bluesin elävä legenda Eero Raittinen. Raittinen kertoi nauttineensa keikoista ja tekevänsä tilaisuuden tullen niitä mieluusti lisääkin.
Americanin runkorakenteista löytyy Peer Güntissakin vaikuttava rumpali Sauli "Sakke" Koivula, joka on rohkeasti astunut kokoonpanossa esiin myös laulajana, siinä varsin hyvin onnistuen. Koivula kertoo idean coverbändistä hautuneen vuosia, mutta jääneen toteutumatta, koska tarvittavan tasoisia soittajia ei yksinkertaisesti pystymetsästä vedetä.
- Sitten kun löytyi tuo perusnelikko eli Heiskanen, Sundqvist, Aho ja minä, mentiin mun "talousrakennukseen", eli Big Grey Hellhouseen reenaamaan lauluja. Neljän ukon kööri oli pakko olla pohjana. Kun noita laulavia soittajia ei oikeen tahdo löytyä, niin tässä tapauksessa kävi tuuri, kun kaikki uskalsi alkaa laulaa. En määkään ennen oo oikeestaan laulanu muuta kuin jotain köörejä, mut pakko oli alkaa, kun myös Levon Helm lauloi, Koivula kuvaa kokoonpanon alkutaipaletta.
- Raittisen Eeron kanssa työskentely on ollut huimaa, ja palaute sieltäkin suunnalta on ollut kiittävää. Eero oli aika epäilevällä kannalla tullessaan meidän kämpille ekaa kertaa. Annettiin optio lähteä kotiin, jos ei miellytä. Soitettiin pari biisiä ja sitten Eero sanoi, että tää on hyvä, kyllä mä jään, muistelee basisti Jakke Aho.
Eero Raittinen myöntää naurahtaen, että kun joku ottaa puhelimitse yhteyttä ja kertoo soittavansa The Bandin musiikkia, ensireaktio on hillityn kohtelias. "Ahaa, mielenkiintoista, sepä mukavaa". Samaan hengenvetoon hän huomauttaa, että toisten musiikin coverointi ei suinkaan ole niin vähäpätöistä kuin usein ajatellaan.
- Mutta sitten mä menin treeneihin ja ensimmäisen minuutin aikana, kun tuli havainto siitä, että mitä täällä tapahtuu, niin mähän olin ihan myyty siihen juttuun. Americanilla on aika monta sellaista biisiä ohjelmistossa, jotka mä hädin tuskin tunnen. Tiedän, oon kuullut levyltä, mutta en oo tutustunut, kun nää on sellasia biisejä, että mulla kestää tosi kauan (oppia). Mähän oon esimerkiksi sen "It Makes No Difference" -biisin kanssa tapellut varmaan viis vuotta. Välillä se istuu, välillä ei. Siinä biisissä on rima korkeella. Ja kaikissahan näissä on, Raittinen hahmottaa treenihaasteiden tasoa.
Kitaristi Juha Sundqvist kiittelee Raittista sympaattiseksi ja sydämelliseksi. Sundqvist kertoo nuorena poikana ahkerasti kuunnelleensa Eeron aikaisempia tekemisiä ja tienneensä sitä kautta odottaa, että hauska ja persoonallinen ukko äänensä kera on mukaan tulossa.
Turkulaisen Blues Alive! -konserttijärjestäjän myötävaikutuksella Turun Logomon, Helsingin Virgin Oilin ja Salon Teatterinkin lavat valloittaneen kokoonpanon yhteisten keikkojen määrä ei vielä suuren suuri ole, mutta jatkoa on toivottavasti luvassa.
- Oon sanonut kaikille, että oon valmis ihan koska tahansa tekemään lisää. Onhan se ollu hienoo, kun se yllätys vei ikään kuin jalat alta, että oho, tästäkö on kysymys! Kaikille, jotka pääsee mukaan semmoseen kyytiin, tulee iloa sellasesta ja kaikki saa siitä voimaa tietenkin, Raittinen summaa tuntemuksiaan.
- Yleisö syttyy elävän legendan edessä, ei sitä voi olla huomaamatta. Kyllä siinä vähän soittohessujenkin ryhti paranee, kun Eero astuu lavalle! kehuu Aho.
Covereissa on oltava haastetta ja taso pidettävä korkealla
Coverbändien runsas määrä ja miltei samoilla biiseillä setti setin jälkeen täyttyvät keikat saavat välillä ajattelemaan, että mennään siitä, missä on aita matalin. Asia voi joskus olla näinkin, kopioitavaa kun löytyy laidasta laitaan. Mutta kun soittajat haukkaavat kiinni The Bandin tuotantoon, on edessä kuukausien työsarka. Yhden kappaleen opettelemiseen kuluu helposti viikkoja – ellei kuukausia – ja isoin haaste lankeaa varmastikin siinä, että periaatteessa jokaisen bändin jäsenen tulee olla laulutaitoinen. .
|
|
Koivula myöntää, että valinta olikin varmasti vaikeimmasta päästä. Syy oli kuitenkin yksinkertainen: The Band on parasta musiikkia. Raittinen jakaa mielipiteen kertoen yhtyeen kappaleiden kulkeneen mukanaan omissa ohjelmistoissaan pitkään.
- Mun eka The Bandin levy oli "Stage Fright", ja siitä meillä oli "Time to Kill" -niminen biisi ohjelmistossa Albert Järvisen kanssa. Myös Wigwam soitti hienosti sitä musaa, meillähän oli yhteisiä rundejakin. Jukka Gustavson ja kumppanit tykkäs siitä bändistä ja ne harrasti sitä. The Band on kaikkien näiden vuosikymmenien jälkeen yks niistä, joka on säilyttänyt arvonsa, eikä ole yhtään väljähtynyt vuosien varrella. Mä kävin vuonna 2007 siellä Levonin studiollakin. Ja The Bandin musaa on taas Tunturibluesin ohjelmistossani. En kyllästy siihen koskaan, ja siksi niitä biisejä on aina mukana. Ei niihin voi kyllästyä, ne on suurta taidetta, vakuuttaa Raittinen.
- Mää olen kova Southern Rock -diggari ollut aina, ja tossa sotkeutuu sopivasti etelänrokki ja muu roots-osasto. Ja tietty haastetta on oltava. Se kai se syy oli myös osittain, Koivula tiivistää.
Aho tokaisee samaan syssyyn, että valitsemalla spesialiteetiksi The Bandin musiikin, pitää aika hyvin huolen siitä, että ihan joka viikonloppu ei keikoille tarvitse ampaista.
- Meidän aika iso kokoonpano on baarikeikoille aika haastava, vaikka onhan niitäkin tehty. Roots-festareille näkisin tämän sopivan parhaiten, Aho mietiskelee.
Kosketinsoittaja Jussi Heiskanen huomauttaa, että sopivien treenipäivien löytäminen on välillä mutkikasta, varsinkin kun osalla on paljon muitakin projekteja. Hän löytää silti nopeasti isosta kokoonpanosta myös ne parhaat puolet.
- Soittamisessa pystyy keskittymään erinäisiin korulauseisiin sekä fillailuun, ei tarvitse täyttää tilaa massalla ja kompata joka paikkaa tukkoon. The Bandin biiseissä on niin paljon hienoja yksityiskohtia ja nyansseja, että on järkevää noudattaa alkuperäissovituksia. Tietenkin sooloissa on vapaammat kädet, Heiskanen erittelee.
Koivulan mielestä cover-kappaleita soitettaessa alkuperäisen version kunnioitus on tärkeää.
- Originaaliversioita on koitettava seurata mahdollisimman tarkkaan. Ei Sibeliuksen Finlandiastakaan mitään oikotieversioita soitella kaiketi missään, hän täräyttää, mutta myöntää, että alkuperäisversioiden kunnioittamispyrkimyksissä on välillä ollut homma lähteä lapasesta.
- Ollaan jopa menty välillä liiankin pitkälle ton kanssa, vertailemalla eri versioita kappaleista eri vuosilta.
Kitaristi Juha Sundqvist pehmentää hieman ylenpalttisen pikkutarkkuuden mielikuvaa ja huomauttaa soitannasta löytyvän myös improvisointia. Välillä se puskee väkisinkin pintaan pitkään yhdessä soitelleiden ammattilaisten kesken.
- Totta kai sitä tulee ainakin kitaristina kuunneltua, että mitä se Robbie Robertson nyt tuossa kohdassa teki, ja pitkälti sovitukset on alkuperäisen kaltaisia. Mutta taitaa se olla niin, että varsinkin omalla kohdallani jokainen keikka on erilainen, ja tykkään soittaa vähän fiiliksellä ja muita ukkoja kuunnellen.
Americanissa on soittajia yksi enemmän kuin The Bandin miehistössä aikoinaan. Soitinmäärä on kuitenkin sama. Syy löytyy siitä, että vaikka kosketinsoittajia on kaksi, kummankaan soitinvalikoimaan ei Garth Hudsonin tavoin kuulu saksofoni; tätä varten porukkaan etsittiin mies tehtävään erikseen. Työhön tuli pyydetyksi selvästikin oikea henkilö, sikäli monisanaiseksi muusikko Pasi Ketola herkeää kuvatessaan fonistin roolia Americanissa.
- Lähtökohdaksi otettiin "The Last Waltz" -elokuvan (konserttilevyn) torvisovitukset. Siellä puhaltimia on melko paljon. On pasuunaa, tuubaa ja trumpetteja. Haastavaa oli poimia sieltä ne olennaisimmat jutut. Ensin mietittiin myös trumpetistin ottamista mukaan, mutta koska bändi oli jo valmiiksi iso, päädyttiin kompromissiin. Vaihtelen tenorisaksofonia ja sopraanosaksofonia eri biiseissä. Soitamme myös torvisektiotyyppisiä juttuja yhdessä kitaristin, pianistin ja urkurin kanssa. Se on toiminut tosi hyvin. Esimerkiksi "Forbidden Fruitissa" soitamme urkuri Pekka Qvistin kanssa uniksessa (unisonossa) vastauksia laululle. "This Wheel's On Firessä" taas soitamme kitaristi Juha Sundqvistin kanssa uniksessa läpi biisin erilaisia kuvioita.
The Bandin musiikki haastaa erityisesti vokalisteja
Koivulan rooli Americanin riveissä laulavana rumpalina saattaa yllättää hänen 'suomirockimman' taustansa tuntevan. Miehen ääni on kuitenkin kaunis ja sointuva. Yhtenäisyyksiä Levon Helmiin löytyy enemmän kuin äkkiseltään voisi uskoakaan. Koivula, kuten muutkin Americanin soittajat, ovat lavalla erittäin tasokkaita ja osaavia laulajia. Bändin keskinäinen kemia on silmin ja korvin havaittavissa.
|
|
Eero ottaa keskilavan Americanin laulusolistina. Kuva: Mauri Laitinen
|
- Americanin treenaaminen on aina ollut tosi helppoa ja treeneissä on ollut hyvä meininki. Onhan se mukavaa päästä todella mukavien ihmisten kanssa tekemään sitä, mistä oikeasti nauttii. Jokainen jäsen on tosi motivoitunut ja tuntuu, että nyt on kasassa hyvä porukka. Tässä jutussa ei ole egoilulle sijaa. Bändijutuissa tulisi aina ekaksi miettiä sitä, että mikä on bändille ja biisille parasta. Kukaan ei valita turhasta, ja fokus on koko ajan musiikissa.
- Laulamisjuttukin on tullut vähän varkain. Tämän porukan kanssa on helppo laulaa. Ja jos joku välillä vetelee hieman omiaan, niin koskaan ei tule noottia jälkeenpäin. Se on mun mielestä just sitä The Band -meininkiä. Laulaminen tekee hyvää ihmiselle ja siitä täytyy nauttia, toteaa Sundqvist ja kehottaa harrastamaan sitä taidoista riippumatta.
Americanin onnistumisesta coveroinnissa Raittinen tekee mielellään kevyttä analysointia (toki vain niiden biisien suhteen, joita hän yhtyeen kanssa yhdessä esitti).
- Selvää on, että siellä ei ole sellanen mutkat suoraksi -mentaliteetti, ja mä haluan tietty itekin löytää oman näkökulman ja tulkinnan. Americanin soittajat on kaikki myös tosi hyviä laulajia. Vokalistien täytyy olla hyviä ja venyä aika pitkälle. Mutta niillähän on kaikki komponentit, niin laulu- kuin soittojutut erinomaisesti hallussa. Ja se, että niillä on kaksi kosketinsoittajaa ja fonia siihen, niin kokoonpano on sama kuin The Bandilla oli.
- Haastavinta on olla soittamatta liikaa. Soittajia on niin paljon. Myös se, että kaikilta lähtee aivan erinomaisia sooloja, on haaste. Groove on niin hyvä, että kaikilla syyhyää sormet päästä sooloilemaan. Sundqvistille on langennut kapellimestarin virka. Soolojen järjestys on etukäteen sovittu, mutta hänen tehtävänsä on pitää huolta, että äijät pysyy ruodussa, Ketola huomauttaa.
Raittisen kehuma laulupuoli on myös Ketolan mielestä bändin miehillä hallussa.
- Versioissamme on hyvä groove, ja neliääninen laulu toimii todella hyvin. Myös se, että solistivoimaa on niin laajalla laajalla rintamalla, kitara-urut-piano-foni, tekee musiikista mielenkiintoista.
Positiivinen palaute kannustaa kehittämään projektia
American lämmitteli viime kesänä Turun Marinassa vieraillutta Royal Southern Brotherhoodia. Keikka oli kokoushuonemaisesta tilasta huolimatta intiimi. Tunnelma oli tiivis läpi koko setin. Devon Allman kumppaneineen olivat olleet lämmittelijöihinsä tyytyväisiä, mutta erityisen hyvin mieleen Koivulalle on jäänyt muutamaa kuukautta aiemmin tehty keikka.
- Kaikkein hienoin palaute tuli muutamaa kuukautta ennen, myös Marinassa. Marinassa yöpyi Bruce Springsteenin managerit ja tekniikan päälliköt. Ne oli kattomassa meidän keikkaa hotellin aulabaarissa, ja ne diggas ihan sikana. Juteltiin niiden kanssa keikan jälkeen kauankin. Muun muassa Nils Lofgrenin kitarateknikko kuvas kameralla kaikki kitaravehkeet, kun diggas soundista... Nyt ne on Juhan kanssa Facebook-kavereita, ja siellä ne vaihtaa kuulumisia. Oli huvittavaa nähdä, kun siellä ne istus molemmat lavalla keikan jälkeen, ja ihmettelivät jotain kitarapedaalia, Koivula virnuilee.
- Ei me olla keikkailtu vielä kun Turun ja Salon alueella, lukuun ottamatta yhtä Virgin Oil -keikkaa Helsingissä Dave Edmundsin lämppärinä. Ensi vuodeksi on jo sovittu Puistobluesin klubikeikka, sitä odotamme innolla. Lisää keikkaa Hesaan ja Tampereelle ja muihin isoihin kaupunkeihin pitäis saada. Ennen kuin on isot kaupungit soitettu, niin ei oo mitään järkeä tän reenimäärän jälkeen lopettaa tätä touhua, Koivula summaa.
Americanilta voisi odottaa covereiden lisäksi omaakin tuotantoa kuultavaksi, sikäli kunnianhimoista porukkaa bändin riveissä on. Yleisellä tasolla Koivula toivoisi kaikkien coverbändien panostavan soittoon ja originaaliversioiden huoliteltuun käsittelyyn entistä enemmän. Siitäkin huolimatta, että jatkuvasti laskusuunnassa olevat keikkapalkkiot ja vähäinen arvostus syövät motivaatiota.
- Coverbändejä on paljon. Hyviä ja huonoja. Monesti baarinpitäjät eivät satsaa laatuun, vaan niille riittää, että joku on rämpyttämässä nurkassa, jotta saa jatkoajat jatkossakin. Tietty onhan se kivempaa maksaa jollekin 100 ekee kun jollekin bändille tonni. Mutta tällaseks tää on menny. Keikkapaikatkin on mielestäni vähentyneet. Hyvä coverbändi on sellainen, joka ei vaan pelkästään soita noita biisejä, vaan satsaa esimerkiksi soittimiin, joita coveroitavalla on ollut... sitten kun sitä alkaa tehdä rahasta, niin tulee humppaorkesterit mieleen. Sitä oon pyrkiny välttämään viimeiseen asti. Meillä on tulossa myös Americanin "kakkosvaihe", joka soittaa myös aikas harvoin kuultua kamaa, joten kannattaa pysyä kuulolla.
PIIA LEINO
Linkit: American, The Band
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|