|
16.10.2012 Winter-haastattelu Kuvat
|
75 % Wildcardsista nautti aamukahvit.
|
Kimppakyydillä Kokkolaan Marko Aho pakinoi reissustaan 20:nteen Scandinavian Blues Partyyn. Matkaan mahtui paljon mielenkiintoista musiikkia ja vähän (kah)vitutustakin.
Kokkolan Scandinavian Blues Party järjestettiin lokakuun alussa 20:nnen kerran. Merkkipaalu on juhlan ja juhlavan esiintyjäkaartin paikka. Minäkin pääsin bluestunnelmaan jo Tampereelta lähtiessäni. Minulle nimittäin esitettiin toive noukkia brittbändi The Wildcardsin ukkelit kyytiin Tampere-Pirkkalan kansainväliseltä lentokentältä. Ajelin siis perjantaina puolenpäivän jälkeen Pirkkalaan bändiä vastaan.
Kitaristit Vince Lee ja Martin Vowles, basisti Al Wallis ja rumpali Kevin Crowe olivat lähteneet kotopuolestaan niin aikaisin, että voidaan sanoa ajankohdan olleen vielä myöhäisen. Kamat kyytiin nostettuaan ja Suomessa vallinnutta perienglantilaista säätä ”kehuttuaan” voipunut bändi tiedustelikin mahdollisuutta eväskahvin hankintaan. Läheistä markkinajohtajaketjua jokusella take away - kahvilla ja muilla aamupalatarpeilla tuettuamme suuntasin Fordin kohti Kurua ja sitä kautta Pohjanmaata.
Verkkaisesti edenneen kuulumisten vaihtelun lomassa matka taittui pitkin harmaan metsämaiseman reunustamaa kuuskutosta. Rumpali-Kevin löysi autosta Doctor's Orderin levyn, joka tällättiin soimaan. Kevin intoutui rokin tahtiin myös muistelemaan Nightporters-yhtyeen takavuosien vierailua YLE:n Radiomafian Roots-illassa.
Alavudelle osuneen varikkokäynnin jälkeen alkoi kahvin, satunnaisten virvokkeiden sekä lyhyiden nokosten ansiosta orkesteri vertyä. Loppumatkan ajan puhe poukkoilikin jo virkeämmin. Kokkolaan saavuimme ajallaan, ja oli aika valmistautua Scandinavian Blues Partyn 20-vuotisjuhlaviikonloppuun.
Sinisävyisiä instrumentaaleja
Perjantai-illan ohjelmatarjonta sijoittui perinteikkäästi Corner's Pubiin. Lavalle nousivat Wentus Blues Bandista lomaileva Niko Riippa, joka soitti Flying Circus - kokoonpanossaan, sekä The Wildcards.
Flying Circus avasi illan. Olen jo pidemmän aikaa halunnut nähdä ryhmän livenä – nyt siihen ilmaantui kaksi mahdollisuutta saman viikonlopun aikana. Riipan piisit ovat sopivasti kekseliästä, mutta kuitenkin perusasioihin nojaavaa, hyväntuulista instrumentaalimusiikkia. Vahva bluesleima on koko ajan hallitsevana, vaikka muitakin sävyjä paletistaan löytyy. Blues Partyn kuulijoille bändi tarjoili muun muassa tangoa, vanhaa kansanlauluteemaa ja ”Myrskyluodon Maijan”.
Mieleen jäivät myös Louisiana Redille kumartava, rouhea ”Big Red”, Eddie Kirklandin innoittamana syntynyt, iskevä ”Things You Do When You're Not Alone”, sekä Telecaster-taituri Pete Andersonin mieleeni nostanut ”End Of an Era”. Mukavan lisän kokonaisuuteen toi Dick Dalelta lainattu ”Misirlou”.
Bändin kamoista löytyi hauska yksityiskohta. Yleensä kitaristit touhuavat keikalla moninaisten efektipedaalien kanssa, mutta Riippa näytti kytkevän kitaransa suoraan vahvistimeen – ja vieläpä hyvin edullisen harjoitusvahvistimeen. Siitä huolimatta soundi ei jättänyt toivomisen varaa. Sen sijaan basisti Jonas Kuhlberg levitti eteensä lainelaudan kokoisen levyllisen erilaisia polkimia. Kyllä hän niistä mielenkiintoisia sävyjä bassoonsa sitten saikin loihdittua.
Reuhakkaampaa bluesnäkemystä
Viimeksi neljä vuotta sitten Kokkolassa esiintynyt The Wildcards oli ilmeisen odotettu vieras. Nelikko aloitti keikkansa tuttuun tyylin vauhdilla, ja yleisö oli ensitahdeista lähtien mukana. Viimeksi kun näin bändin Helsingin Storyvillessa, meininki oli hillitympää. Silloin asiaan vaikutti varmasti se, että neljän setin rupeama pistää miehen kuin miehen säästelemään kuntohuippuaan. Yhden pitkän setin kimppuun Wildcards sitä vastoin syöksyi Kokkolassa vimmalla.
Keikalla kuultiin useampiakin uusia piisejä tutun materiaalin seassa. Ties vaikka seuraava levykin etenisi alustavaa ideaa pidemmälle jo lähitulevaisuudessa? Myös vanhoja suosikkeja mahtui mukaan täysilaidallinen. Muun muassa ”Hang Me Out To Dry”, ”St James Infirmary”, ”Drunk” ja ”On Fire” kulkivat komeasti. Wallis ja Crowe muodostavat ihailtavan pakottomasti ja lungisti rokkaavan komppiryhmän. Pelottomasti omia polkujaan kitaroiva laulusolisti Vince Lee on nelikon kiistaton keulakuva, mutta Vowlesin kakkoskitarakin on tehtäviensä tasalla ja hoitaa ne huolella.
Wildcardsin jälkeen oli tarkoitus kuulemma järjestää vielä jamit, mutta eihän kukaan noin hurjan annoksen päälle voi jamittelemaan mennä...
Legendan kanssa jutustelemassa
Lauantaina alkuillasta vaihdoin syyssateisen kävelylenkin jälkeen kumisaappaiden tilalle karjapaimensaappaat. Niillä kopsuttelin Kokkolan keskustan halki kauppaopiston Snellman-salille tapaamaan erästä aikamme suurimmista kitarasankareista – Johnny Winteriä. .
|
|
Johnny jutteli esimerkiksi ”Roots”- projektistaan ja verrattain köykäisestä suhteestaan nykymusiikkiin. Lue haastattelu tästä!
Winterin ja kitaristi-manageri Paul Nelsonin kanssa vietetyt juttutuokiot pyörivät mielessä vielä Niko Riippa Flying Circusin avatessa lauantai-illan juhlakonsertin. Kolmikon setti noudatteli pitkälti perjantaina kuultua. Vankasta paikalliskannatuksesta huolimatta kaikille oli selvää, että Winteriä sinne ollaan kuulemaan tultu. Näin ollen tunnelma suorastaan tihentyi Riipan osuuden jälkeisellä tauolla.
Fiksun pidättyväistä bailaamista
Paul Nelsonin lämmittelyinstrumentaalin aikana Johnny käppäili Lazer-kitaroineen
|
lavalle ja jamitti hetken aikaa mukana. Piisin tauottua hän syöksyi suin päin ” Johnny B Gooden” kimppuun. Tosin vuosien saatossa legendaariseksi muodostunutta ”Rock and roll!” -huutoa ei kappaleen aluksi kuultu. Pitkäksi venähtäneellä rokilla Winter lämmitti itsensä iskuun. Sen jälkeen ei sykettä päästetty laskemaan. ”Good Morning Little Schoolgirl” lähti saman tien käyntiin. Sen jälkeen jatkettiin ”Got My Mojo Workingilla”.
Vuosi sitten Tavastialla ihastelin, miten sulavasti bändi seurailee Winteriä. Scott Sprayn bassolinjat elävät piisin sisälläkin tilanteen mukaan melkoisesti. Paul Nelson tarttuu kitarallaan valppaasti Winterin heittelemiin yksityiskohtiin. Sen sijaan aivan äskettäin rumpaliksi vaihtuneelle Tommy Curialelle näyttäisi siunaantuneen voimaa huomattavasti paljon enemmän kuin tyylitajua. Hän soitti kieltämättä hyvin, mutta mätti koko ajan täysillä. Muutamaan otteeseen herran urakointi toi mieleen netissä pyörivät ”rumpali varastaa show'n” -videot.
Haastattelua tehdessäni Winter kiitteli edellisillan keikkansa hyvää meininkiä. Turussa melko tavalla humalainen yleisö oli innostunut bailaamaan innokkaasti. Kaikilla oli ollut hyvä meininki. Kokkolassa väki oli sitä vastoin istutettu kiltisti paikoilleen. Ei tilaisuuden konserttimaisuus näyttänyt bändin tunnelmaa millään lailla pilaavan. Winter tarjoili kumppaneineen taas aimo annoksen kulkevaa bluesia. Oli mukava myös todeta, että mies itsekin kulkee urallaan edelleen hyvää vauhtia ylämäkeen.
Vastakkainasettelun aika ei ole ohi
Snellman-salin vaiettua alkoi sekä Corner's Pubissa että Yökerho Callessa festivaalin päättäneet iltatapahtumat. Suunnistin ensin Corner'siin. Siellä irti pääsi lukuisilla YouTube-videoillaan innokkaan fanilauman kerännyt ITE-taiteilija Kari Tykkyläinen. Hän soitti itse rakentamiaan sikarilaatikkokitaroita (ja vastaavia soittopelejä) ja lauloi pääosin omaa tuotantoa olevia lauluja, joita hän kutsuu tuttavallisesti vitutuksikseen.
Kitaroiden rakennusmateriaaliksi on Tykkyläiselle kelvanneet muun muassa metallinen sängynlämmitin ja jääkiekkomaila. Olipa yhden sikarilaatikon kulmassa bonuksina kolme veivattavaa soittorasiaakin. Saimme pariin kertaan kuulla niillä tuotettua väliaikamusiikkia.
Tykkyläinen ei todellakaan ole kultakurkku tai virtuoosimainen soittaja, mutta hänen mellastamisessaan ovat vahva tunne ja itseilmaisu koko ajan mukana. Siitähän bluesissa on alkujaan ollut kyse.
Corner's Pubin lauantai-ilta todisti myös sen, että vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Illan toinen bändi Drifting Filters lähestyi bluesia huomattavasti perinteisemmältä pohjalta. Heidän kuulijoistaan osa näytti jopa kärsivän Tykkyläisen keikasta. Toisaalta hänelläkin oli oma innokas kannattajaosastonsa paikalla, joten jokaiselle jotakin -periaate toteutui Kokkolan illassa hienosti.
Drifting Filters polkaisi settinsä käyntiin Howlin' Wolfin ja Elmore Jamesin hengessä. Heidän myötään palattiin huomattavasti perinteisemmän ja helposti omaksuttavamman bluesilmaisun pariin. Kolmikko oli minulle uusi tuttavuus. Soitto rullasi hyvin ja homma oli hyvin hanskassa. Tässä vaiheessa alkoi kuitenkin olla kiire kohti kinkereitä Callessa.
Onnistunut viikonloppu päätökseen
Sokos Hotel Kaarlen Yökerho Callessa esiintyneet The Napkins ja Minnie May & The Royal Four menivät ohjelman päällekkäisyydestä johtuen meikäläiseltä sivu suun. Yökerhoon käppäillessäni illan viimeinen esiintyjä Gwyn Ashton kasaili lavalla kamojaan suomalaisen taustabändin kanssa.
En ollut Ashtoniakaan ennen keikalla nähnyt. Ennakko-odotuksia nosti melkoisesti se seikka, että olin useammassakin yhteydessä kuullut häntä verrattavan Rory Gallagheriin. Juuri ennen keikan alkua luotettava lähde kertoi minulle sen kaltaisen vertailun olevan tarpeetonta. Ashton on kuulemma sen verran kova musikantti, että hänen soittonsa kantaa ihan omilla avuillaan.
Gwyn Ashton aloitti akustisesti soolona. Vasta jokusen rallin jälkeen siirryttiin triojytään. Hän osoittautui kovan luokan soittajaksi, joka on kotonaan niin akustisen kitaran kuin sähkiksenkin kanssa. Kieltämättä miehen musisoinnista Roryn(kin) vaikutteet kuuluivat paikoittain selkeästi.
Käsittääkseni trio ei ollut isommalti settiään treenaillut, mutta soitto soi komeasti. Fiilistä tai hikeä ei säästelty – turhaahan se olisi illan tässä vaiheessa ollutkin.
Kun keikka oli saatu kunnolla käyntiin, Ashton kutsui lavalle vieraita. Vuorossa oli messevämmän puoleinen jamiosuus. Tommy Curiale astui Kari Vitikaisen tilalle rumpuihin. Robban Hagnäs astui tuuraamaan Ulf Fagerholmia basistin vastuullisessa toimessa. Kokoonpanon täydensi toiseksi kitaristiksi houkuteltu Paul Nelson. Hänen käsissään eivät meinanneet Stratocasterin kielet aluksi kestää; kunhan mies ja kitara tulivat parin kielenvaihdon jälkeen tutuiksi, jopas alkoi tapahtua.
Muutaman piisin mittaisen jamin jälkeen Ashtonin taustabändi palasi lavalle. Kolmikko hoiti keikan ja samalla koko Scandinavian Blues Partyn 20- vuotissynttärit päätökseen hyvällä sykkeellä.
Sunnuntaina aamupäivällä kelpasi ajella hyvillä mielin kotia kohti. Kotiinpaluuperinteeni mukaisesti oli mukava kuunnella taas kerran, miten tosikot ja veitikat pääsevät YLE:n Kansanradiossa tuomaan vitutuksiaan julki. Ilman sikarilaatikkokitaraakin.
MARKO AHO
Marko Aho kiittää Scandinavian Blues Partyn järjestäjiä hyvistä bileistä ja erityisesti Robban Hagnäsiä asioiden hoitamisesta.
Lisää Kokkolasta: kuvagalleria ja Johnny Winterin haastattelu
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|