Levyarvio: Turn On – Ghost on the Wall

Suomalaisbändi Turn On on ryhmä, joka pyrkii aina kohti uutta ja parempaa. Tuore albumi ”Ghost on the Wall” on väkevä näyttö suunnitelman onnistumisesta.

Levy on Turn Onin neljäs. Kun bändi aloitti keikkailun seitsemisen vuotta sitten, kokoonpanossa oli kuusi soittajaa puhaltimineen ja kosketinsoittimineen. Muutostuulet ovat puhaltaneet, mutta keskiössä ovat pysyneet Jukka Salmi (laulu), Hemppa Sihvonen (kitara) ja Jarppa Mäkinen (basso). Nykykvintetissä toista kitaraa soittaa Sami Tammioja ja rumpuja Oka Oksanen.

Turn Onilla on ollut kansainvälistäkin kysyntää – yhtye on soittanut muun muassa Saksassa, Romaniassa ja Virossa. Levytyskatalogin avasi ”Diamond in the Rough” (2014), jota seurasivat ”Hard Times” ja ”Still Alive”. ”Ghost on the Wall” äänitettiin ja miksattiin Helsinki Rock Productions -studiossa. Tuottajana toimi Hannu Leiden, äänittäjänä Eero Kaukomies ja masteroijana Svante Forsbäck.

Riffivetoiset rockit ”Snake Woman” ja “Save My Soul” ovat yhdeksän kappaleen vetoisen albumin ydinmateriaalia. Kärkeen nousevat myös villisti funkaavat palat ”You Shot Me Down” (Maria Hänniseltä verevät taustalaulut) ja ”You Won’t Cheat Me Anymore”.

”Holy Water” purkaa kertojansa elämänvalintoja viipyilevään, manaavaan tapaan. ”Born to the Grave” ja nimibiisi ”The Ghost on the Wall” vastaavat varsinaisesta balladi/slovariosastosta. Aikuisrockpop ”Wasted Days” rullaa vapautuneesti. Kiekon varsinainen bluesveto on nimeltään ”Adios, Goodbye”, joka kivoin sointukääntein ja melodioin tekee pientä pesäeroa perinteisimpään 12-tahtiseen.

Jo biisien nimet kertovat, etteivät tekstit kumpua erityisen iloisesta mielentilasta. Sanoitukset ovat rehellisiä tilityksiä vaikeista elämäntilanteista. Rypemään ei silti ryhdytä; vaikka vastoinkäymiset voivat saada miehen hetkeksi kumoon, palapeli kootaan uudestaan, ja matka jatkuu.

Omaan originaalimateriaaliin nojaaminen on ollut Turn Onille aina kunnia-asia. Uudella levyllä saadaan kuultaviin taas tuore setti omia biisejä, ja Leidenin taikoma ensiluokkainen soundi nostaa koko bändin uudelle tasolle. Bändi soittaa hyvin yhteen ja petaa soolopaikat kitaristi Sihvoselle tyylikkäästi. Jukka Salmi eläytyy biiseihinsä täysillä. Aidon rockmiehen tapaan hän uskaltaa näyttää arpensa, muttei jää ruinaamaan sääliä.

guthrie govan, Yiorgos Fakanas, osta liput

Koska Turn On soittaa musiikkia, joka pohjaa perinteiseen bluesiin ja rockiin, toimii se alalla, jolla muuttumattomuus on liian usein uskottavuuden mittari. Perinteiden kunnioittamisen ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa Robert Johnsonin ja Howlin’ Wolfin biisien veivaamista aina uudelleen. Sen sijaan traditionaalisia aineksia voi käyttää ponnahduslautana kohti uutta ja omaa. Sen harva tekee paremmin kuin Turn On.

Rootsbändeille keikkojen saaminen on lähtökohtaisestikin vaikeaa, ja kevättalvella puhjennut koronaviruskriisi vaan hankaloitti tilannetta. Kesä ja syksy ovat kuitenkin toivoa täynnä. Turn On isännöi 25. heinäkuuta Turku Rock, Roots & Roll -tapahtumaa Puutorilla. Lavan ottavat haltuun myös J. Jyrkänkoski Blues Band sekä Texas Oil.

”Ghost on the Wall” on tiivis paketti laatumusaa, vaikkei se suuria innovaatioita tarjoakaan. Kuin levyn kansikuvassa jyräävä höyryveturi Turn On etenee kehitysraiteella ja menee omaehtoisella musiikillaan vaikka läpi harmaan kiven. Sille löytyy työkaluja, sillä ”Ghost on the Wall” takaa bändille aivan uutta iskuvoimaa.

PASI TUOMINEN

Turn On: Ghost on the Wall. Finnish All Music & Media, 2020

Jukka Salmi (laulu), Hemppa Sihvonen (kitara), Sami Tammioja (kitara), Jarppa Mäkinen (basso), Oka Oksanen (rummut)

Tuottaja: Hannu Leiden