”Päädyin basistiksi aivan vahingossa, mutta sattuma pelasti henkeni” – Yiorgos Fakanas ja Guthrie Govan Suomeen

”Päädyin basistiksi aivan vahingossa, mutta sattuma pelasti henkeni” – Yiorgos Fakanas ja Guthrie Govan Suomeen

Suomalainen musiikkiyleisö saa lokakuussa ihmeteltäväkseen aivan erityisen vieraan: kitaristi Guthrie Govanin tähdittämän kokoonpanon, jota johtaa fuusion kreikkalainen mestari Yiorgos Fakanas.

Muun muassa The Aristocrats -yhtyeestä tuttu Guthrie Govan lyö hynttyyt yhteen Yiorgos Fakanas Groupin kanssa ja starttaa Euroopan-kiertueelle lokakuussa. Ryhmä tarjoilee fuusioannoksen Helsingin Konepaja-salilla, Tampereen Jack The Roosterissa ja Jyväskylän Ilokivessä.

Basisti Yiorgos Fakanasin bändi on Kreikassa kovaa valuuttaa, ja ryhmä on saanut paljon huomiota muuallakin. Fakanasin ansiolistalta löytyy mittava määrä levytyksiä ja sessiohommia niin omalla nimellä kuin lukuisten huippumuusikoiden (Frank Gambale, Anthony Jackson, Dave Weckl, Mike Stern) kanssa.

Yiorgos Fakanas Groupissa soittavat myös kosketinsoittaja Dimitris Sevdalis sekä rumpali Menios Pasialis.

Suosittu Bass Player -lehti suitsutti Fakanasia ”musiikki-ihmeeksi” ja ”Aigeianmeren tärkeäksi ääneksi”. Vaikka hänen oma musiikkinsa on luovaa ja monimutkaistakin, perusteet ovat hallussa. Fakanas innostui musiikista Led Zeppelinin, Deep Purplen ja Jethro Tullin kaltaisten yhtyeiden ansiosta.

guthrie govan, Yiorgos Fakanas, osta liput

– Bändit tekivät musiikkia, joka oli omana aikanaan kokeellista. Olen niille paljon velkaa, Fakanas kertoi Rockpages-sivuston haastattelussa.

– Rock oli minulle kaiken alku. Monet suosikkibändini ovat 70- ja 80-luvuilta, siihen aikaan bändeillä oli sokeeraavia ideoita musiikissaan. Kuuntelen rockia ja metallia edelleen. Minut mielletään jazzmuusikoksi, mutta teen mielelläni yhteistyötä vaikka metallibändien kanssa.

Suomeen tulevan kokoonpanon kihelmöivä asetelma on Govanin kitaravirtuositeetin ja Fakanasin basson yhteispeli.

– Kuten aina sanon nuorille muusikoille, basso on bändin liima. Se yhdistää harmonian, melodian ja rytmin eli musiikin kolme tärkeintä elementtiä. Itse aloitin klassisen kitaran opinnoilla, mutta sattuman kautta päädyin basistiksi. Basso sopii luonteelleni ja temperamentilleni, joten sattuma pelasti henkeni! Fakanas tarinoi.

Siemenet Govanin yhteistyölle Fakanas Groupin kanssa kylvettiin herrojen jaettua lavan Ateenassa vuonna 2012. Yhteistyö sai jatkoa, ja viime vuonna ryhmä julkaisi ”The Nest… Live in Athens” -konserttilevyn. Se oli purkitettu minikiertueella Italiassa ja Kreikassa.

Nyt nelikko nähdään ensi kertaa Suomessa. Keikoilta on lupa odottaa idearikasta ja taidokasta sooloilua, heittäytymistä ja helmeilevää vuorovaikutusta – Govanin tuntien se tehdään huumoria unohtamatta.

Suomen-kiertueen lämppärinä Helsingissä ja Jyväskylässä esiintyy kotimainen instrumentaalirocktrio Mr Fastfinger. Tampereella lavan lämmittää soolona esiintyvä porilainen kitarataituri Juha Aitakangas.

Yiorgos Fakanas Group feat. Guthrie Govan Suomessa 2020

Ma 12.10. Yiorgos Fakanas Group feat. Guthrie Govan Helsinki, Konepaja-sali (lämppärinä Mr Fastfinger) Ennakkoliput

Ti 13.10. Yiorgos Fakanas Group feat. Guthrie Govan Tampere, Jack The Rooster (lämppärinä Juha Aitakangas) Ennakkoliput

Ke 14.10. Yiorgos Fakanas Group feat. Guthrie Govan Jyväskylä, Ilokivi (lämppärinä Mr Fastfinger) Ennakkoliput