Ole Frimer Band: Laatumusiikkia Tanskasta

Ole Frimer Band: Laatumusiikkia Tanskasta

Ole Frimer Bandin uutuus ”Live in Eppingen” on taas täyteläinen tarjoomus oivaa, bluesvaikutteista musiikkia.

Tanskan Aarhusista (Århus) tuleva Ole Frimer perusti nykyisen bändinsä runsaat kymmenen vuotta sitten. Kitaristi-laulaja Frimerin kavereina soittavat basisti Jesper Bylling, urkuri Niels Ole Thorning ja rumpali Claus Daugaard.

Aiemmin Frimer veti Blue Junction -bändiä, joka saavutti jalansijaa Pohjois-Amerikassakin. Nykyorkesteri edustaa Frimerin mukaan ihan omaa tyyliään, jossa bluesiin yhdistyvät erilaiset rockin, jazzin ja fuusion elementit.

Kitaristina häneen ovat vaikuttaneet Albert Collins, Jeff Beck ja hieman epätavallisempana nimenä Jim Messina, tuttu mies esimerkiksi Pocosta ja Buffalo Springfieldistä.

Ole Frimer Bandilla on viljalti keikkakokemusta. Muutama vuosi sitten markkinoille tuli ”Live at Blues Baltica” joka on taltiointi Saksan Eutinista. Nyt pullahti ulos Etelä-Saksassa purkitettu ”Live in Eppingen”.

– Konsertti Eppingen Jazz Festivalilla oli osa Euroopan-kiertuettamme lokakuussa 2019. Yhdeksässä päivässä soitimme yhdeksän keikkaa, Eppingenin lisäksi muun muassa Hampurissa ja Salzburgissa, Frimer kertoo kansiteksteissä.

– Konserttipaikka oli kaunis, vuonna 1490 rakennettu yliopisto, ja bändi pani parastaan!

Edellisen livelevyn tapaan biisejä on vähän (kahdeksan), mutta ratkaisevaksi nousevat intensiivisyys ja ilmaisun vapaus. Kepeää Eddie Boyd -blueshölkkää ”The Blues Is Here to Stay” (vajaat kolme minuuttia) lukuun ottamatta jokaisen raidan pituus nousee yli viiteen minuuttiin. Kappaleista tasan puolet eli neljä ovat Frimerin bändin omia.

Frimer-originaali ”The Clearing” esittelee bändin maalailevalla instrumentalismilla heti kärkeen. Nokkamies avaa äänijänteensä tunnelmabiisillä ”Shattered Roads”.

Hidas blues ”Why Are You Stayin’” pohtii ihmissuhteiden ikiaikaista problematiikkaa, ja Frimer-originaalien osuuden täydentää “Single City”, joka funkaa maukkaan maltillisesti. Herkkuna kuullaan Frimerin kitaran ja Thorningin urkujen melodista yhteispeliä.

Eddie Boyd -vedon lisäksi covereita ovat ”Old Love” (Eric Clapton), ”Got a Mind to Travel” (Albert Collins) ja “Brush with the Blues” (Jeff Beck). Erityisen nautittava on “Old Love”, joka imaisee mukaansa niin tiukasti, että kymmenminuuttinen kesto tuntuu aivan liian lyhyeltä.

Ole Frimer Bandin ”Live in Eppingen” on edeltäjälevynsä tapaan laadukas ja inspiroiva kokonaisuus modernia rytmimusiikkia. Blues taisi olla viime levyllä hieman enemmän pinnassa. Mehevästi se pääsee nytkin esille. Ole Frimer Band ei soita todellakaan bilemusaa, mutta esimerkiksi klubi-illassa se saa varmasti yleisön huumaan – ja nimenomaan sellaisen yleisön, joka lähtee klubille kuuntelemaan hyvää musiikkia.