Dortmunder kuskaa blueslegenda Robert Johnsonin Tampereen Viinikkaan

Dortmunder kuskaa blueslegenda Robert Johnsonin Tampereen Viinikkaan

Suomalaisbändi Dortmunder tarjoilee tamperelaistetun bluesklassikon. ”Crossroads” on nyt ”Liikenneympyrä”.

Robert Johnsonin ”Cross Road Bluesin” (usein myös ”Crossroads”) Tampereen Viinikkaan sijoittavan käännöksen teki Marko Aho aikoinaan Nääskantriklubia varten. 2010-luvun alussa muutaman vuoden ajan melko aktiivisesti toimineen Nääskantrin tiimoilta kirjoiteltiin muun muassa somessa yhteisöllisesti Tampere-aiheisia piisejä. Niitä ja muitakin lauluja kokoonnuttiin kuukausittain myös kimpassa soittamaan.

Jo varhaisessa vaiheessa originaalimateriaalin rinnalle ilmaantuivat näässökset eli tunnettujen rokkipiisien tamperelaistetut käännökset. Sellaiseksi tämäkin voidaan laskea. Yllättäen ”umpistadilainen ulkotamperelainen” Tapsa Kojo kunnostautui niiden ahkerimpana laatijana ja tulkitsijana. Sittemmin näässöksiä on melkoinen liuta päätynyt – osin muokatuin tekstein, osin sellaisenaan – myös Dortmunderin keikkasettiin.

Liikenneympyrää on vuosien saatossa veivattu Dortmunderin toimesta monella eri tyylillä. Se on lähes poikkeuksetta saanut ymmärtäväisen vastaanoton – muuallakin kuin Tampereella.

Tämän bändiversion sovitus syntyi sattumalta duokeikalla. Haitarin ja kitaran yhteispelin niksahtaessa kohdalleen saatettiin siltä seisomalta unohtaa kantrihölkät ja köyhän miehen creamit.

Kuuntele ”Liikenneympyrä” tästä:

Dortmunderilla oli aikomus julkaista sitä rumempaa rillumareitään nyt useammankin kappaleen verran. Vallitsevan epävarmuuden johdosta päätettiin kuitenkin pantata valmista materiaalia hieman ja edetä pienemmin askelin. Suunnitelmien muutokseen vaikutti osaltaan sekin, että vuosi sitten ainoastaan digitaalisesti julkaistu ”Väistämisvelvollinen” on edelleen harmillisen ajankohtainen; se kun on laulu, jonka soisi vanhentuvan mahdollisimman pian.

Näissäkin kappaleissa rumpali Jussi Parkkonen täydentää tuttuun tyyliin Dortmunderin kolmihenkiseksi duoksi. Levyjen mentyä painoon ilmeni kansiaskartelussa sellainen töppäys, että miksaajien nimet ovat vaihtaneet paikkaa. Oikeasti Liikenneympyrän soundit on vääntänyt Masi Luoma ja Väistämisvelvollisen Jussi Alanko.

Lähde: Maaseutumusiikin tiedote