Bluestapahtumille tuli uutta toivoa – ”Nyt valoa kohti”

Bluestapahtumille tuli uutta toivoa – ”Nyt valoa kohti”

Musiikkitapahtumien lähitulevaisuus alkaa näyttää huomattavasti paremmalta. Jos koronavirustilanne kehittyy myönteisesti, saattaa loppukesästä suurempienkin tapahtumien järjestäminen olla mahdollista.

Suomen hallitus piti tiedotustilaisuuden keskiviikkona. Tilaisuuden teemana oli koronavirukseen liittyvien rajoitusten purkamissuunnitelma.

Runsas vuosi sitten puhjennut koronaviruspandemia on aiheuttanut valtavat vahingot niin elävälle musiikille kuin koko yhteiskunnalle. Viime kesänä ahdinko hellitti hetkeksi, ja bluestapahtumiakin nähtiin Suomessa koko joukko. Syksy käänsi kuitenkin tilanteen jyrkkään alamäkeen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ymmärtää alan vaikeudet.

– Tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan. Kulttuurille ja tapahtumille tulee lisätukea. Tavoitteena on kulkea nyt valoa kohti, Saarikko sanoi keskiviikkona.

Saarikko korosti, että tapahtuma-ala on ollut viruskriisin suurimpia kärsijöitä. Hän myös tähdensi, kuinka suuri merkitys kesätapahtumilla on koko maan henkiselle ilmapiirille.

– Tässä tilanteessa on mahdollista, että erityisesti loppukesästä voidaan järjestää myös isompia tapahtumia, sanoi Saarikko.

Vaikka tilanne on ainakin väliaikaisesti kohentunut, rajoitukset ja terveysturvallisuuden korostaminen pysyvät framilla vielä kuukausien ajan. Alueellinen tautitilanne on avainasemassa.

Tautitilanteen vakavuuden perusteella alueet kuuluvat perustasoon, kiihtymisvaiheeseen tai leviämisvaiheeseen. Hallituksen mukaan alle 50 henkilön tapahtumia voi alkaa järjestää perustason alueilla ”mahdollisimman pian”.

Kaiken keskiössä on, että tapahtumien järjestäminen vapautuu vaiheittain ja terveysturvallisesti.

Valmistelut etenevät musiikkikentällä

Suomen suurin bluestapahtuma, Järvenpään Puistoblues, on peruttu jo kahdelta kesältä. Ensimmäinen peruminen tuli viime vuonna, ja maaliskuun lopussa Puistoblues kertoi, että festari jää väliin myös kesältä 2021.

– Jatkukoon Suomen hallituksen ja viranomaisten tärkeä taistelu koronavirusta vastaan, jotta tulevaisuudessa päästään nauttimaan festarielämästä taas täysin rinnoin, Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry totesi.

Kesän perinteisistä, suuremman luokan bluestapahtumista Rauma Blues on tarkoitus pitää 12.–14. elokuuta.

Suurtapahtuma Pori Jazz sisältää aina kiintoisaa bluesohjelmaakin. Pori Jazz 2021 on määrä järjestää heinäkuun alkupuolella, joten tilanne on haastava.

– Pori Jazzin valmistelut etenevät kuitenkin sillä toiveikkaalla tavoitteella, että pääsemme ensi kesänä nauttimaan musiikista ja kulttuurista Porin Kirjurinluodossa, festivaali ilmaisee.

– Kävijöiden sekä kaikkien sidosryhmien turvallisuus on Pori Jazzille itseisarvo, mutta samalla festivaalin järjestäjät haluavat olla luovia ja pyrkiä löytämään erilaisia keinoja, joiden turvin pääsemme kokoontumaan konserttien äärelle välivuoden jälkeen.

Keikkojen ja konserttien järjestämisestä on luvassa paljon uutta tietoa lähiaikoina. Seuraa tapahtumauutisointiamme tästä linkistä.